A big data technológia lehetőségeit kihasználva az elmúlt egy évtizedet átfogó elemzést készített a Telenor a hazai mobilipar fejlődéséről. A szolgáltató saját hálózatán keletkezett adatokból a hanghívás, az adatforgalom, az SMS tendenciák, a 2G-3G-4G térhódítása és az okostelefonok terjedésének az üteme is kiolvasható.

Az SMS az örök klasszikus

Az okostelefonok egyre sokrétűbb funkcióinak és az egyre nagyobb lefedettségű és nagyobb kapacitású mobilhálózatoknak köszönhetően egyre több területen használjuk a mobilunkat. A mobikorszak nagy találmánya az SMS kifejezetten sláger-szolgáltatás volt. Bár a mobilnet az elmúlt évtizedben sok területen kiváltotta a rövid szöveges üzenet műfaját, a mobilhasználat általános növekedése, és az SMS csatornát használó szolgáltatások fejlődése összességében mégis a hálózaton átmenő SMS-mennyiség növekedését eredményezte az elmúlt tíz évben.

Az újgenerációs csevegőalkalmazások az üzenetküldés mellett hanghívásra is alkalmasak, ennek ellenére a cég ügyfelei az elmúlt tíz évben nem cserélték le a jól bevált hangszolgáltatást az online szolgáltatásokra. Az indított mobilhívások havi átlagos darabszáma ugyanakkor 2013-ban érte el a maximumát, és azóta csökkenő tendenciát mutat.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy kevesebbet beszélnénk: a hívások átlagos hosszát megvizsgálva látszik, hogy a 2013-as darabszám-csúcson a hívások hossza jóval rövidebb volt a környező évekhez képest, az előfizetők gyakrabban telefonáltak, de rövidebb hívásokat bonyolítottak. Mostanában viszont a hívások darabszámának csökkenése mellett a hívások átlagos hossza növekszik, ami összességében a hangforgalom növekvő tendenciáját eredményezi.

Nagy változást hoztak a korlátlan hívású tarifák

A felhasználói szokásokat az elérhető tarifák is befolyásolják: az évtized közepén megjelent, korlátlan hanghívást biztosító tarifákkal megnyílt a lehetőség a hosszabb beszélgetésekre. Tavaly óta pedig a VoLTE szolgáltatásnak köszönhetően a mobilozók a korábbinál gyorsabb hívásfelépülési idővel és jobb hangminőségben hívhatják egymást.

Az évtized sikersztorija a mobilnet

A mobilnetes csúcssebesség eléréshez nem elegendő a gyors mobilhálózat, kell hozzá megfelelő 4G-képes SIM kártya és 4G-s telefon, valamint mobilnet-elérést tartalmazó adatcsomag. Az évtized elején 2G és 3G mobilnet-elérésben lehetett gondolkozni, a 4G-s hálózatfejlesztések 2012-ben kezdődtek meg.

A 4G a folyamatosan növekvő lefedettség mellett egy új mobilfrekvencia-tartomány, a 800MHz hatósági megnyitásával vált igazán ütős szolgáltatássá. A 2012-ben kezdődött fejlesztések 2014 végétől mutattak jelentős eredményt az adatforgalom növekedésében. A 4G berobbanásával a 3G hálózat adatforgalma azonnal csökkenést mutatott, és mára a 3G adatforgalom csupán töredéke a 4G-n zajló adatforgalomnak.

A hálózati technológiák elérését elemezve látható, hogy míg a 4G-t használók száma folyamatosan növekszik, a 3G felhasználók száma az évtized végére a – viszonylag egyenletes trendet mutató – 2G felhasználók száma alá esett. Időközben, mint megírtuk napirendre került Magyarországon is a 3G hálózatok lekapcsolásának a témája.(Az erről szóló január végére ígért közös szándéknyilatkozat információink szerint technikai okok miatt csúszik.)