Megmérték az úttörőnek számító dél-koreai 5G hálózatok teljesítményét. Az újgenerációs rendszerek világszerte egyre gyorsabban terjednek, sokkal gyorsabb sebességet és nagyobb megbízhatóságot nyújtva, mint a mai 4G/LTE hálózatok.

Koreai 5G

A londoni székhelyű IHS Markit piackutató cég mobil teljesítmény-benchmarking szabványa, a RootMetrics nemrégiben nyilvánosságra hozta az első 5G-s méréseit. Ebben a KT, az LG U + és az SK Telecom dél-koreai szolgáltatók 5G hálózatainak a teljesítményét vizsgálta meg.

A LG ottani szolgáltatói üzletága vezeti a helyi hálózatminőségi versenyt

A jelentés szerint az LG U + lekörözte otthoni versenytársait mind a sebesség alapú, mind a késleltetési mutatókban, és hálózatában az adatok is megfelelő biztonságban vannak.

Az 5G korai szakaszában Dél-Koreában ugyanakkor az összes szolgáltató sebességmutatói lényegesen nagyobbak, mint a nem 5G üzemmódban. Az LG U + átlagos letöltési sebessége eléri a 426,4 Mbps-t, amivel mindössze 12 másodpercbe telik egy 600 megabájtos televíziós műsor letöltése. Nem 5G módban a szolgáltató 96,1 Mbps-os átlagos letöltési sebességét alapul véve ugyanehhez több mint 50 másodpercre van szükség. Az LG U + mért leggyorsabb 5G letöltési sebessége 902,7 Mbps volt.

Bár a KT hármuk közül a legkisebb 5G átlagos letöltési sebességet teljesítette 163,0 Mbps sebességgel, a 600 MB-os televíziós műsor letöltésére ezen a sebességen is csak mintegy fél percre van szükség.

Az SK Telecom átlagos 5G letöltési sebessége 286,9 Mbps, a már említett televíziós műsor letöltése ezen körülbelül 18 másodpercig tart. Ez az előfizetői számára jelentős javulást hoz ahhoz a 42 másodperchez képest, amely ugyanazon műsor letöltéséhez szükséges az SK Telecom nem 5G módú, 115,3 Mbps letöltési sebességéhez.

Az 5G azonban több, mint pusztán a sebesség. A megbízhatóságról és a késleltetésről is szól, és jó hír, hogy mindhárom dél-koreai üzemeltető ígéretes eredményeket ért el ezen a téren is, már az 5G-korszak kezdetén.

Hogyan teszteli a RootMetrics a hálózatok teljesítményét?

A mobil teljesítmény-benchmarking szabvány egyesíti a tudományos adatokat a valós mobil teljesítménnyel, ezáltal az előfizetők független adatokat kaphatnak az egyes hálózatok teljesítményéről.

A RootMetrics a dél-koreai 5G teljesítményt beltéri és kültéri területeken egyaránt, mindenhol, ahol az emberek leggyakrabban használják okostelefonjukat. A valódi és átfogó kép megalkotásához gépjárművel utazás közben is tesztelte az 5G-teljesítményt a főváros Szöul és környékén, valamint a a Szöul-Busan tranzitvonalon.

A mintegy kéthetes időszak alatt a RootMetrics motorosok 1252 kilométert teljesítettek, és több mint 16 ezer tudományos tesztet végeztek. Az összes tesztet LG V50 ThinQ 5G okostelefonokkal végezték, amikett az operátor boltjaiban vásároltak.

Jön az otthoni vezetékes internet kihívója az FWA

Már most látszik, hogy nagy lesz a globális verseny a következő években az 5G frontján. A legfrissebb becslések szerint idén év végére 18 ország építi ki saját 5G hálózatát, 2020-ra pedig már a világ országainak több mint egyötöde elindítja az 5G-szolgáltatásokat – derül ki a Business Insider elemzéséből.

Az 5G technológia arra is készen áll, hogy új bevételi lehetőségeket teremtsen a távközlési ipar számára a gyorsabb hálózati sebességnek köszönhetően. Az új generációs rendszer nemcsak egyszerű mobiltelefonos technológiát jelent, hanem megjelennek az úgynevezett vezetékes vezeték nélküli hozzáférési szolgáltatások (Fixed Wireless Access – FWA).

Ezek az eddigi csak vezetékes otthoni internettel szemben nyújtanak reális és abszolút versenyképes alternatívát. Az USA-ban ez például az ottani szélessávú vezetékes szolgáltatók mintegy 80 milliárd dollárra tehető piacát veszélyeztetheti.

A globális versenyben pedig a tét, hogy azok az országok, amelyek ott lehetnek az élbolyban, több mint egy évtizedes versenyelőnyre tehetnek szert a többiekkel szemben. Az elemzők Dél-Koreát, az USA-t és Kínát, helyezik a képzeletbeli 2025.évi dobogóra.

Az 5G a gazdasági egészét átalakítja, gerince lesz a negyedik ipari forradalomnak. Mindent egybevetve, az 5G technológia várhatóan mintegy 2,2 ezer milliárd dollárral járul hozzá a világgazdaság növekedéséhez a következő 15 évben.

Koreai 5G

Az még mindig vitatott, hogy hol is indult el az első kereskedelmi 5G-szolgáltatás, a Business Insider elemzői szerint ez az USA volt, ahol már az idei év végéig kétszer annyi 5G üzembe helyezést hajtanak végre, mint az utána következő országban.

Kik lesznek öt év múlva a topon?

Az Egyesült Államok az 5G-nél is folytatja a megszokott magánszektor irányította stratégiát. Ez a megközelítés az operátorok számára megfelelő autonómiát biztosít saját telepítési stratégiáik és módszereik felett, ami serkenti a versenyt, és ennek eredményeként ösztönzi az innovációt és a beruházásokat.

Nem így Magyarországon, ahol lehetséges üzleti modellként már komolyan felmerült az, hogy akár az állam is megépítheti a hazai 5G hálózati infrastruktúrát, az operátorok pedig majd szolgáltatás alapon versenyeznek. Nálunk várhatóan ősszel, szeptember vége-október elején indulnak a kereskedelmi 5G-szolgáltatások.

Dél-Korea elsőként épített országos, minden szolgáltatót érintő 5G hálózatot. A távol-keleti ország jó úton halad, hogy az 5G-penetráció globális vezetőjévé váljon. Mindez annak is köszönhető, hogy a szöuli kormány gyakorlati megközelítést alkalmaz a távközlési ipar szabályozásában.

Kína a világ legnagyobb mobilpiaca, és 2025-ig a kapcsolati pontok számot tekintve várhatóan a legnagyobb 5G-piac lesz. A kínai kormányzati szervek számos politikai kezdeményezést támogatnak annak érdekében, hogy az ország ott lehessen a világelsők között. Kína három állami tulajdonban lévő hálózatüzemeltetője intenzív teszteket folytat annak érdekében, hogy az év végéig teljesítse az ország célkitűzését a kereskedelmi 5G szolgáltatások első szakaszára vonatkozóan.