Szeptember 25-ig nyújthatók be az uniós finanszírozású úgynevezett Európai Digitális Innovációs Központokra vonatkozó pályázatok, miután az illetékes szaktárca véglegesítette az előzetes jelentkezési felhívást.

EDIH

Az Európai Bizottság a Digitális Európa Program(DEP) keretében a közelmúltban nyilvánosságra hozta az Európai Digitális Innovációs Központok (angol rövidítése alapján – EDIH) létesítésére szóló munkaanyagát. Ebből az is kiderül, hogy az Európai Unió 2021 és 2027 között új finanszírozási programmal, 26,8 millió eurós keretösszeggel fejleszti a tagországok digitális fejlődését.

Az EDIH új eszköz a digitalizáció felgyorsításában

Magyarországon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) feladata az az EDIH-ek pályáztatása. A szaktárca felhívásából megtudható, milyen feltételek alapján választják majd ki a lehetséges nyerteseket. A pályázatokat szeptember 25-ig várja az ITM.

A központok létesítését az indokolja, hogy mind a hazai üzleti világ, mind a társadalom még jelentős elmaradásban van a korszak igényelte digitalizáció szintjétől. Elég csak a digitális gazdaság és a társadalom fejlettségét mérő idei uniós mutatóra (DESI) utalni. Ennek alapján Magyarország a 27 uniós tagállam között még mindig csak a 21. helyen áll.

„Bár az elmúlt néhány évben az eredményeink nagyjából az uniós átlagnak megfelelő ütemben javultak, Magyarország továbbra is jelentős kihívásokkal néz szembe, elsősorban a digitális közszolgáltatások és a digitális technológiák vállalkozások általi integrálása terén”- olvasható a magyar pályázati felhívásban.

Brüsszel a tagállamok vállalkozásainak és állampolgárainak digitális fejlesztése érdekébe, a DEP- program keretében újabb eszközök létesítéséről döntött, ezek között szerepelnek az EDIH-ek is.

Mely technológiákra fókuszál a DEP?

A Digitális Európa Program a nagy teljesítményű számítástechnika (HPC), a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia, a kapcsolódó digitális készségek, valamint az új digitális megoldások és együttműködések kapacitásépítésére összpontosít.

Az első három célkitűzéshez kapcsolódó technológiák fejlesztését és az ismeretek megszerzését a HPC kompetenciaközpontok, a kiberbiztonsági nemzeti koordinációs központok és az AI referencia helyek teszik elérhetővé. A negyedik az elérhető képzésekkel foglalkozik.

Az ötödik pedig a szükséges digitális szolgáltatásokat teremti meg a közigazgatásban és a vállalkozások számára. Ennek keretében az EDIH-ek szorosan együttműködnek a szakosodott központokkal , ahol a vállalatok és a közigazgatási intézmények kísérletezzenek ezekkel a technológiákkal.

Konkrétabb példákat felhozva, az EDIH-ek segítenek a kkv-knak a HPC központok számítási lehetőségeinek a kihasználásában, az on-demand platformokhoz való hozzáférésben is, amik bárki számára elérhetővé teszi k az AI-alapú algoritmusok használatát és a nyilvános adatkészleteket. Segítséget nyújtanak a kkv-knak a platformon történő kísérletezéshez, azonosíthatják azokat a adatkészleteket és algoritmusokat, amelyek megfelelnek az adott vállalat igényeinek.

Az EDIH-eknek hirdetniük kell az egyes területekhez kapcsolódó képzéseket, elő kell mozdítaniuk a vonatkozó területeken a munkalehetőségek terjesztését is – áll a dokumentumban.

Az alapszolgáltatást ingyen nyújtják majd

De ténylegesen mi is az EDIH? Az Európai Bizottság meghatározása szerint olyan szolgáltató jellegű szervezet vagy konzorcium, amely támogatja egyfelől a vállalkozásokat (különösen a kkv-kat és a startupokat), másfelől az állami szektor intézményeit a digitális transzformációban: a technológiák (AI, HPC) bevezetés előtti tesztelésével és tanácsadással, készségfejlesztéssel, képzéssel, a finanszírozási források, tőkebevonási lehetőségek megtalálásában, valamint a témában érdekeltek összekapcsolásában.

A kiválasztott technológiák területén az EDIH-nek rendelkeznie kell az alapvető kompetenciákkal és a megfelelő kapcsolatokkal a vállalati és az állami szektorhoz. Az EDIH-ek hálózatba szervezése révén olyan non-profit egyablakos ügyintézési helyek létrehozatala a cél, amelyek valamennyi vállalkozás számára hozzáférhetővé teszik a legfrissebb digitális technológiákat.

Minden tagállamban legalább egy EDIH-nek specializálódnia kell a mesterséges intelligenciára. Az EDIH-ek az alapszolgáltatásokat ingyenesen látják el. Az erősen specializált üzleti modellt támogató megoldásokért azonban a kkv-knak is piaci áraknak megfelelő díjat kell fizetniük.

Brüsszel és a magyar kormány által támogatott pályázók száma: 1-8 között várható. Az egy EDIH-re jutó maximális uniós keretösszeg évente:0,5 -1 millió euró. Ehhez járulhat hozzá a hazai előirányzatból nyújtott támogatás.

Az uniós támogatást az első körben 3 éves időtartamra ítéli majd meg az EU azzal a lehetőséggel, hogy annak végén újra pályázhasson a támogatott további 4 évre. A kiválasztott EDIH-ek 2021 első félévében megkezdhetik működésüket.