A hazai bootcampek programozó képzésein résztvevők igen gyorsan és magasabb fizetésért tudnak elhelyezkedni – ezt állapította meg az IVSZ újabb auditja, amely a három legnagyobb hazai programozó iskola képzéseit monitorozta.

Informatikushiány

A jellemzően 6-18 hónapos IT-képzéseket kínáló, úgynevezett bootcamp iskolák képzései iránti kereslet nálunk is folyamatosan bővül, amit főként az egyre növekvő informatikus-hiány táplál.

A felnőttképzés körébe tartozó oktatási forma egyre népszerűbb a diplomás fiatalok és a programozói tudással nem, vagy csak nagyon kis mértékben rendelkezők körében is. A hazai bootcampek főként azokat a vállalkozásokat segítik, amelyeknek egy-egy szakterületre specializálódott junior programozóra vagy tesztelőre van szükségük.

Ugyanakkor a teljes informatikai képzési kibocsátás és a munkaerőpiaci kereslet közötti különbség évről évre nő, 2023-ra már 26 ezer fő is lehet.

Egyre nagyobb a nők aránya a bootcamp hallgatók között

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) második alkalommal auditálta a három legnagyobb hazai bootcamp képzőhely – a Codecool, a Green Fox Academy és a PROGmasters – programozó-képzéseit. A jelentés szerint a hallgatóknak már több mint a negyede a nők köréből került ki 2020-ban, ami meghaladja mind a korábbi években tapasztaltakat, mind az infokommunikációs területre jellemző 12 százalékos arányt, sőt a hazai műszaki felsőoktatásban a mérnök-informatikusok körében tapasztalt 15 százalékot is.

A pandémia miatt bevezetett online oktatási forma olyannyira bevált, hogy a bootcamp iskolák a jövőben is terveznek ilyen képzéseket, amelyek így a vidéken élők számára is elérhetőekké váltak.

A járványhelyzetben bevezetett korlátozások miatt munkájukat elvesztők közül sokan kerestek olyan képzési lehetőséget, amellyel új és jövőbiztos szakmát kaphatnak. Sokan a programozásban találták ezt meg.

A hallgatók közel négyötöde fél éven belül talál munkát

A képzőhelyek tapasztalatai szerint átmeneti megtorpanás után 2021 elejétől újra megélénkült a junior programozók iránti kereslet. Felgyorsult a hallgatók elhelyezkedése, és a kezdő fizetések 2021 második felére 10-15 százalékos növekedést mutattak az előző évhez képest.

Összességében 2020-ban a hallgatók 88,7%-a tudott elhelyezkedni IT munkakörben a képzők által garantált, maximum 6 hónapos elhelyezési időn belül, ami más szektorokkal összehasonlítva kiugróan magas arány – áll az idézett jelentésben.

Az audittal párhuzamosan a Codecool, a Green Fox Academy és a PROGmasters bootcamp-képzésein végzett hallgatók körében egy nem reprezentatív alumni-kutatás is készült. A megkérdezett hallgatók 40 százaléka 2 hónapon belül, 65,2 százaléka pedig 4 hónapon belül el tudott helyezkedni az IT szakmában a bootcamp képzés elvégzését követően.

A végzettek 80,7 százaléka szoftverfejlesztőként helyezkedett el, a többiek egyéb informatikai munkakörben, például szoftvertesztelési területen találtak munkát, és csupán kevesebb mint 5 százalékuk nem tudott IT/szoftverfejlesztési területen elhelyezkedni.

Informatikushiány
Forrás: IVSZ bootcamp audit 2021

A képzés előtt a többség adminisztrátorként dolgozott

A kutatás szerint a bootcampek végzett hallgatói korábban többnyire adminisztratív munkakörben dolgoztak; sokan érkeztek a vendéglátásból, és jelentkeztek kereskedelmi, pénzügyi, gyártási, oktatási, művészeti és autóipari területről is.

A 2015-2019 között képesítést szerzett hallgatók körében elvégzett korábbi kutatással összevetve 30,2 százalékról 40 százalékra nőtt a több mint 7 év munkatapasztalattal rendelkezők aránya a 2020-ban végzettek között.

A végzettek meghatározott többsége számolt be arról, hogy bootcamp bizonyítvánnyal a korábbinál jóval kedvezőbbek lettek a jövedelmi viszonyai. A bootcamp iskolák szerint egyébként a súlyos szakemberhiány miatt a potenciális munkáltatók egyre gyakrabban vállalják át a leendő munkavállalóik képzésének költségeit is.

 

Informatikushiány
Forrás: IVSZ bootcamp audit 2021