Újabb szakaszába ért a „Jump for CEE” regionális, saját tőke nélküli digitális program, amelyet az észt Startup Wise Guys startup akcelerátor és egyik legaktívabb befektetési alapja indított el. A vállalkozói készségfejlesztő esemény célja, hogy 400 közép- és kelet-európai egyén és csapat vegyen részt a pandémia által okozott gazdasági válság negatív hatásait csökkenteni hivatott online workshopokon.

Ingyenes készségfejlesztő program

A program második szakasza idén májustól júliusáig tart. Az esemény több szakaszból áll: idea hack, hackathon és elő-akcelerátor: ezek segítenek a résztvevőknek a vállalkozói gondolkodásmód kialakításában, az üzleti alapismeretek elsajátításában, a kortársak és mentorok hálózatának kiépítésében.

Az idea hack az elképzelések megalkotásában segít a résztvevőknek, a hackathon egy 48 órás esemény, amely zsűri előtti prezentációval zárul, az elő-akcelerátor pedig nyolc héten keresztül zajlik. A kezdeményezést a Google-hoz tartozó Impact Challenge for Central and Eastern Europe is támogatja.

Csak ötlettel is lehet pályázni, de fontos az angol nyelvtudás

A Jump for CEE résztvevőinek nem kell vállalkozással, sőt, még üzleti tervvel sem rendelkezniük a programba való jelentkezéshez. Bármely egyén vagy csapat jelentkezhet a régióból: Litvániából, Lettországból, Észtországból, Lengyelországból, a Csehországból, Szlovákiából, Bulgáriából, Görögországból, Magyarországról, Romániából, fontos a magabiztos angol nyelvtudással és a digitális világ iránti érdeklődéssel rendelkeznek.

A JUMP for CEE első szakaszára 31 országból több mint 330-an jelentkeztek, végül 170-en vettek részt az eseményen. A program során a mentorok és szakértők nemzetközi hálózata 17 csapat kialakításában segített, amelyek különböző iparágakban és ágazatokban, például az oktatás, a kiberbiztonság, a fizetés, az utazás, a mezőgazdaság, a sport és a mobilitás területén dolgoztak ki üzleti ötleteket.

Egy kiemelkedően jól teljesítő csapat befektetést is kapott a Startup Wise Guys-tól, és meghívást a rendszeres gyorsító programjukba. Számos résztvevő a program után a vállalkozói létben találja meg jövőjét.

„Alapítványunk keretében olyan ambiciózus projektek megvalósítására törekszünk, amelyek segítenek a fenntartható helyi és nemzetközi startup ökoszisztémák kialakításában. Nagy örömmel látjuk, hogy a Google.org-gal való együttműködésünk már most minden várakozást felülmúl, váratlan közönségben is inspirációt vált ki, és ambiciózus vezetőket eredményez még a gazdaságilag kiszolgáltatott csoportokból is” – emelte ki Cristobal Alonso, a Startup Wise Guys globális vezérigazgatója.