Stroke felismerő applikáció, a magzati halálozás veszélyét jelző eddig nem létező nőgyógyászati diagnosztikai eszköz, csak kettő azok közül a hazai fejlesztések közül, amelyek ígéretes piaci bevezetés előtt állnak.

Innovatív egészségügyi fejlesztések

Ötször gyorsabban juthatnak kórházi ellátáshoz az agyvérzéssel fenyegetett betegek egy új magyar fejlesztésű mobilapplikációnak köszönhetően, amely a Vodafone Digitális Díj egyik díjazottja volt tavaly.

Időt és életet mentő megoldás – agyvérzés veszély esetén

A legelső tünetek jelentkezésétől a stroke betegeknek mindössze 4 és fél órájuk van arra, hogy megkapják az életmentő beavatkozást. Maga a kezelés és az ahhoz szükséges vizsgálatok 75 percet vesznek igénybe, így a betegnek és a környezetének alig 3 órája és 15 perce marad arra, hogy felismerje az agyvérzés tüneteit.

A MotionScan Kft. SalusMo rendszere és MotionScan elnevezésű applikációja a mesterséges intelligenciával ezt egy órán belül megteszi, időt nyerve ezzel a betegnek és az őt ellátó orvosoknak. A még fejlesztés alatt álló szoftver igénylésére már lehet regisztrálni.

A rendszert a jövőben bárki megvásárolhatja, és az okosóra, valamint az okostelefonon elérhető applikáció segítségével biztonságban tudhatja saját magát és a szeretteit is. A megoldás ugyanis a mesterséges intelligencia segítségével folyamatos mozgásmintázat-elemzést végez, és stroke veszély érzékelése esetén jelez az ellátó személyzetnek, kezelőorvosnak, nővérnek és a családtagoknak is.

A rendszert elsőként Magyarországon tervezik bevezetni, a cég honlapján már el is érhető egy előregisztrációs menüpont. A regisztráció nem jár kötelezettséggel, de a 2023-as indulás után elsőként a már regisztrált érdeklődőket fogják kiszolgálni, emellett a regisztrálók naprakész híreket is kapnak a stroke-előrejelző készülékkel kapcsolatban – derül ki az ennek kapcsán kiadott közleményből.

„A fejlesztés jelenlegi stádiumában már képesek vagyunk egy óra alatt a stroke-ra jellegzetes eltéréseket azonosítani, ezáltal a betegek ötször gyorsabban kaphatnak kórházi ellátást, és ami a legfontosabb, hogy a kritikus 4,5 órán belül megkezdődhet a beavatkozás. A mesterséges intelligencia jelenleg is olyan pontosan tudja azonosítani végtaggyengeséget, ahogyan arra eddig csak szakképzett neurológus volt képes. A számszerűsített végtaggyengeség pedig nem csak a felismerés, de a kórházi ellátás és a rehabilitáció minőségét is emeli” – hangsúlyozza Árvai Péter, a MotionScanalapítója.

Európai befektetések egészségügyi startupokba

Vitathatatlan tény, hogy a digitális eszközök javítják a szív- és érrendszeri betegek ellátását is, ez azért is fontos mert a szív- és érrendszeri betegségek a becslések szerint világszerte és évente a halálesetek 32 százalékáért, az Európai Unióban pedig 37 százalékáért felelősek.

Az unió egyik szervezete, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) egészségügyi „szekciója” az EIT Health InnoStars régiója támogatja a betegségcsoporttal kapcsolatos legkorszerűbb megoldásokat kifejlesztő startupokat abban, hogy eljuttathassák technológiáikat a betegekhez és az orvosokhoz.

A startupok ugyanis gyakran nehézségekbe ütköznek a digitális orvosi eszközök piaci bevezetése során az európai szabályozási környezet széttagoltsága és a korlátozott erőforrások miatt. A költségtérítéssel kapcsolatos bizonyítási követelmények és a klinikai vizsgálatok elvégzésének módja is országonként nagyon eltérő. Egy szó mint száz a szabályozási és pénzügyi akadályok egyáltalán nem kedveznek a digitális orvosi eszközök széles körű elterjedésének.

Az EIT Health-nek koordinátori szerepet szánnak Európában, abban hogy koordinálja a digitális orvosi eszközök értékelésének harmonizációjával foglalkozó európai munkacsoport tevékenységét. Utóbbi célja, hogy európai szinten hangolja össze a szabályozást, és elérje, hogy a tagállami egészségbiztosítási szervezetek térítsék meg a digitális orvosi eszközök használatának költségeit. Ezáltal az európai betegek egyenlő eséllyel férjenek hozzá a szív és érrendszeri betegségekre összpontosító startup cégek innovatív fejlesztéseihez.

A díjazott európai startupok között magyar vállalkozás is van

Az EIT Health Innostars legutóbb három a szív és érrendszeri betegségek felismerését segítő megoldást is támogatott, köztük egy magyar induló vállalkozás diagnosztikai eszközét.

Az IT-Medicine nevű magyar csapat, amely 2020-ban az InnoStars Awards döntőse volt, sikeres tőkebevonást hajtott végre a startup versenynek köszönhetően. A Szilágyi András és Péterfi István által 2015-ben alapított vállalkozás új, a piacon eddig még nem létező nőgyógyászati diagnosztikai eszközt fejleszt Fetal Health néven, mellyel csökkenthető a magzat halálozásának és sérülésének esélye.

Az eszköz az EEG és az EKG hullámformákat méri a terhesség utolsó szakaszában és a szülés alatt, és figyelmezteti az orvosokat, ha az anyaméhben a csecsemő nem kap elegendő oxigént.

Eredményes volt a szervezet befektetése a svéd Acorai és a francia inHEART cégekbe is, amelyek mindegyike úttörő technológiákat fejleszt.

Innovatív egészségügyi fejlesztések
Forrás: Acorai

Az Acorai egy olyan orvosi eszközt fejleszt, amely a szívnyomás nem invazív monitorozására szolgál, és segít csökkenteni az újbóli kórházba kerülés kockázatát és a szívelégtelenség miatti halálozási arányt. A startup jövőre szeretné elindítani a klinikai vizsgálatokat, majd 2024-re tervezik az eszköz kereskedelmi forgalomba hozatalát.

Az inHEART pedig olyan felhőalapú szoftvermegoldást kínál, amely a műtét előtti orvosi felvételeket a beteg szívének 3D-s digitális másolatává alakítja át, így téve lehetővé a kardiológusok számára, hogy egyénre szabott, optimalizált kezelési stratégiáját dolgozzanak ki, mindezzel csökkentve a beavatkozások idejét és növelve az eljárások sikerességét. A startup további célja a költségtérítés társadalombiztosítási finanszírozás megteremtése.

Innovatív egészségügyi fejlesztések

EIT Health-ről

Az EIT Health meghatározó szerepet tölt be Európában az egészségügyi innováció területén, a szervezetet az Európai Unió Innovációs és Technológiai Intézete(EIT) támogatja. A körülbelül 150 tagot számláló hálózat a szakma élen járó cégeit, egyetemeit, kutató- és fejlesztőközpontjait, kórházakat és más egészségügyi intézeteket foglalja magában.

A szervezet részt vesz az európai egészségügyi szakemberek készségfejlesztésében, befektetéseivel elősegíti az innovatív egészségügyi termékek és megoldások üzleti hátterének a megteremtését. Az EIT Health InnoStars-ról.

Az InnoStars az EIT Health azon földrajzi klasztere, amely az Európán belül mérsékelt innovátornak minősített országokat, köztül Lengyelországot, Magyarországot, Olaszországot Portugáliát, a balti államokat, Horvátországot, Szlovákiát, Csehországot, Szlovéniát, Görögországot és Romániát fedi le.

Célja a vállalkozói tudás, az innováció és az oktatás támogatása az egészségügy, az egészséges életmód és az aktív időskor témaköreiben, valamint az innovációban hátrányban lévők és az élenjárók közötti szakadék megszüntetése.