Közös szabványokkal, a digitális ikrek technológia, valamint a virtuális és kiterjesztett valóság segítségével egyszerűsíti az ipari berendezések beüzemelését és életciklus-menedzsmentjét a Schneider Electric és az SAP. A korszerű edge eszközök pedig a régi gyártósorok „felokosításában” nyújthatnak hathatós segítséget.

A digitális ikrek

Nap, mint nap újabb és újabb technológiák és megoldások jönnek a felszínre, amelyek célja az ipar digitalizációjának a felgyorsítása. Számtalan innováció jött már felszínre az ipari forradalom újabb generációváltása óta, köztük nem az első olyan is, amely a régi eszközök modernizálását célozza. Hiszen nem minden vállalkozás, köztük főként a kisvállalatok és főleg a mostani nehéz gazdasági helyzetben állnak készen az eszközök teljes cseréjére.

A napokban két – e témában előremutató – hír is napvilágot látott, az egyik két cég együttműködése révén született.

Az integráció felgyorsítása az SAP és a Schneider Electric együttműködésében

Az informatikai (IT) és az automatizálási, működtetési(OT) rendszereket összekapcsoló alkalmazásokban működik együtt a jövőben a Schneider Electric, az energiamenedzsment és az ipari automatizálási megoldások területén meghatározó cég, valamint az SAP, az üzleti alkalmazások piacvezető gyártója. A két cég kooperációja felgyorsíthatja az iparvállalatok digitális átalakulását.

Olyan megoldásokat alakítanak ki, amelyeket előre konfigurálnak és tesztelnek, illetve amelyek a végponttól végpontig tartó, teljes folyamatokat lefedik, csökkentve a megvalósítási és működtetési költségeket is.

Az első ilyen megoldások között szerepel az egyszerűsített üzemi OT/IT integráció, amely közös szabványokon, bevezetésen és az eszközök digitális iker megoldással támogatott életciklus-menedzsmentjén alapul. A másik a végponttól végpontig terjedő, zártkörű, intelligens eszköz- és helyszíni szolgáltatás menedzsment a virtuális és kiterjesztett valóság technológiák alkalmazásával.

Az egyik ilyen kiterjesztett valóság-megoldást, amely a Schneider kiterjesztett valóság platformját használja ahhoz, hogy a kezelői az aktuális adatokat és virtuális objektumokat egy szekrényre, gépre vagy üzemre helyezzék rá.

A megoldás integrálódik az SAP eszközkezelésével, utóbbi képes ezeknek az eszközöknek a teljes életciklusát összehangolni, beleértve az üzemeltetést és a tervezést, valamint a karbantartás ütemezését és végrehajtását. A Schneider Electric a franciaországi Carrosban található saját gyártóüzemében is ezt a technológiát használja.

Így okosíthatóak fel a régi gyártósorok – edge eszközökkel

Azoknál a cégeknél is van megoldás a digitalizációra, ahol túlságosan nagy beruházás lenne az eszközpark lecserélése modern berendezésekre. A peremhálózati (edge) technológiában is érdekelt SUSE egyik ügyfelének példája mutatja, hogy ilyen esetekben is van költséghatékony megoldás, például Raspberry Pi-alapú edge eszközökkel és megfelelően menedzselt infrastruktúrával.

Az elmúlt 10-15 évben gyártott gépeket már úgy alakították ki, hogy képesek legyenek automatikusan monitorozni és rögzíteni a működésükhöz kapcsolódó, fontos információkat. Olyan információkat is számon tartanak, mint a hibakódok és az alkatrészek száma, illetve a külső környezeti tényezőket, például a hőmérsékletet, a páratartalmat és nyomást is figyelik.

A fejlett rendszerek ezen adatok birtokában már segíteni tudnak a problémák megelőzésében és a működés hatékonyabbá tételében. Használatukkal minimálisra szorítható a gépek által gyártott, selejtes darabok száma, ami által költséghatékonyabbá is válik a gyártás.

Az idősebb gépek azonban nem képesek adatokat gyűjteni magukról, ezért ezeket a gépeket sok esetben manuálisan ellenőrzik az üzemeltetők, technikusok és mérnökök, és kézzel jegyzik fel az információkat.

Az idősebb gépparkra is van megoldás

Van ugyanakkor arra is áthidaló megoldás, hogy az ilyen idősebb gépparkokat is modernizálják viszonylag kevés ráfordítással, de használható eredményekkel. A Knorr-Bremse, például olyan ipari IoT-platformot épített ki, amely valós időben gyűjti a gyártáshoz használt gépek adatait.

A cég gépparkjának nagy része maga is 15 évnél idősebb, és szükségük volt egy olyan megoldásra, amelyet egyszerűen csatlakoztathatnak a berendezésekhez a szükséges információk monitorozásához. A rendszer kialakításához Raspberry Pi-alapú edge eszközöket használtak fel, amelyek valós időben monitorozzák a berendezéseket és gyűjtik az adatokat.

A kicsi és olcsó számítógépek megfelelőek az IoT-megoldásokhoz. Operációs rendszernek a SLES for ARM-et választották ezekhez az eszközökhöz, amely megfelel a cég biztonsági előírásainak is. Az operációs rendszer megkönnyítette a Raspberry Pi-eszközök üzembe helyezését, a sok eszközt pedig a SUSE Manager-rel irányítják.

Az IT-szakemberek a nyílt forráskódú infrastruktúrakezelési megoldással egyetlen felületen gondoskodhatnak a menedzsmentről, a monitorozásról, a biztonságról, a frissítések telepítéséről és a megfelelőségről a teljes Linux-környezetben, nem csupán az adatközpontokban és a felhőben, de az edge-ben is. A megoldással akár több millió eszköz is felügyelhető egyszerre.

Az így kialakított rendszerrel a gyárakban gyorsabban reagálhatnak a hibákra, csökkenthetik a nem tervezett állásidőt és a selejtes darabok számát, hatékonyabbá tehetik a termelést és a karbantartást is a gyártó részlegeken.