A mobil applikációval összehangolható glükóz-szenzor a nap 24 órájában percenként képes új cukorértéket mérni, amit a páciens azonnal megoszthat az orvosával. A vércukor-monitorozó rendszert még ebben a hónapban piacra dobja a 77 Elektronika Kft.

Cukorszenzor

Magyarországon az ujjbegy-szúrásos vércukorszint-ellenőrzést elsőként a 77 Elektronika Kft. tette széleskörűen elérhetővé a cukorbetegek számára. A magyar tulajdonú 77 Elektronika cégcsoport a mai napig vezető szerepet tölt be a magyarországi vércukormérő piacon.

Az általuk fejlesztett vércukormérő termékcsalád egyes típusai egyedülálló módon képesek magyar nyelven, szóban is kommunikálni a betegekkel. A Dcont termékcsalád legújabb típusai pedig a világon elsőként ±8 százalékos hibahatáron belüli, közel klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérést tesznek lehetővé az otthoni önellenőrzés során. Az „okos” vércukormérő készülékeik pedig összekapcsolhatók a cég által fejlesztett telemedicinás rendszerrel.

Új megoldás olasz kooperációban

A magyar technológiai vállalat márciustól tovább bővíti a cukorbetegség kezelését megkönnyítő eszközportfolióját. Az olasz A. Menarini Diagnostics-szel együttműködve itthon is piacra dobják a GlucoMen Day folyamatos cukormonitorozási rendszert (CGM).

A készülék abban különbözik a hagyományos ujjbegyes vércukorméréstől, hogy a CGM valós idejű (percenként mért), dinamikus információt nyújt a glükózszint-változás sebességéről és irányáról, míg a hagyományos vércukormérő csak egy rövid „pillanatképet” ad a glükózszintről.

A GlucoMen Day-t használó beteg így folyamatosan visszajelzést kap arról, hogy az étrend, a testmozgás és az alkalmazott diabétesz gyógyszerek, vagy az inzulin milyen hatással van a glükózanyagcseréjére.

A rendszer révén a páciens és a kezelőorvosa is részletesebb képet kaphat a beteg szervezetének cukorháztartásáról. A bőrre helyezett szenzor segítségével kiderülhet, hogy mi okozza a vércukorszint nagymértékű változásait, mit szükséges módosítani az alkalmazott terápiában.

Kiknek ajánlott?

A szenzort fájdalommentesen, tű nélkül a bőr felszíne alá helyezik egy egyszerű eszköz segítségével. A szöveti glükózszintet érzékelő szenzor a nap 24 órájában percenként méri annak értékét, és automatikusan továbbítja azt a ráépített adattovábbító segítségével egy okostelefonra vagy monitorra – derül ki a cég közleményéből.

A GlucoMen Day használata az úgynevezett „labilis cukorbetegek”-nek is javasolt, mivel az eszköz képes észlelni és értesítés küldeni, ha glükózszint eléri az optimális céltartomány felső vagy alsó határát (hiper- vagy hipoglikémiás fázisba ér). Sőt, az adatok alapján képes előre megítélni a trend alapján a veszélyes értékeket, és időben figyelmeztetni erre a használóját.

A várandósoknak is javasolt a CGM használata, ha kialakul az úgynevezett gesztációs diabétesz, akkor pedig még inkább, ha inzulinos terápiát alkalmaznak a terhesség alatt.

Előfordulhat továbbá az is, hogy a glükózszint ellenőrzését nemcsak napközben, de éjszaka is el kell végezni. Erre is kényelmes megoldás az említett készülék.

Felgyorsuló fejlesztések az okosóra iparban is

Már egy ideje lehetett hallani arról, hogy az okosórákban is megjelenik a vércukormérési funkció. Az egyik koreai technológiai hírportál már több mint egy éve számolt be a Samsung háza táján már akkor zajló fejlesztésről.

A dél-koreai cég non-invazív(szúrás nélküli) Raman spektroszkópián alapuló technológiája optikai érzékelőt alkalmaz a mérésre. A Raman-spektroszkópia olyan molekuláris spektroszkópia, amely a fény és az anyag kölcsönhatását használja fel a vizsgálandó anyag felépítésének, vagy tulajdonságainak a megismerésére. Olyan hullámhosszt használ, amelyet a vizsgálandó anyag molekuláinak rezgései okoznak, amikor a lézerfény szétszóródik, miután eléri az adott anyagot.

Hírek szerint az Apple is beszáll az okosórás vércukormérés bizniszbe. A cég már szabadalmaztatta is ezzel kapcsolatos technológiáit, de a Samsunghoz hasonlóan még nincs a piacon ezzel kapcsolatos konkrét termékük.

Tavaly nyáron mutatta be akkori legújabb okosóra családját a Huawei. Az eszközben benne van a szúrásmentes vércukorszintmérő funkció is. Ez azonban, mint megtudtuk egyelőre csak Kínában érhető el. A komolyabb egészségmérő funkciókhoz ugyanis szükség van az adott ország, vagy térség egészségügyi hatóságainak az engedélyezésére is.

Alig pár hetes a legfrissebb fejlesztésről szóló hír, amit a Las Vegas-i technológiai vásárán a CES-en jelentett be az eseményen rekord számban bemutatkozó japán startupok egyike, a Quantum Operation Inc.

Az egészségügyi innovációkkal foglalkozó tokiói startup eszköze a vállalat szabadalmaztatott spektrumérzékelő technológiáját használja az ember véráramában a glükózszint bőrön keresztüli pontos mérésére.

A fejlesztők egy új funkcióval is kiegészítették a készüléket, amely képes nyomon követheti az étkezés előtti és utáni vércukorszint változásait is. Az innováció azt is lehetővé teszi, hogy az egészségügyi szolgáltatók távolról nyomon kövessék a betegek állapotát.