A roaming adatforgalomból származó bevételek jövőre már meghaladhatják a 10 milliárd dollárt, a további dinamikus növekedést azonban megzavarhatják a speciális utazási mobilitási megoldások – állapítja meg egy friss elemzés.

Roaming megoldások eSIM

Az idénre becsült 8,6 milliárd dollár után az adatroamingból származó távközlési szolgáltatói bevételek 2024-re már átléphetik a 10 milliárd dolláros küszöböt is – derül ki a Juniper Research kutatásából.

A jelentés azonban figyelmeztet rá, hogy a 15%-os éves növekedés ellenére a szolgáltatók jövőbeni kiskereskedelmi roaming bevételeit veszélyeztethetik a versengő utazási mobilitási megoldások. Utóbbiak lényegében azt jelentik, hogy az egyébként roamingoló ügyfelek utazásuk idejére alternatívaként helyi előfizetői profilt alkalmaznak, ahelyett, hogy fizetnék a klassszikus barangolási díjakat.

A kulcstechnológia az eSIM

A kutatás az eSIM-eket az utazási mobilitási szolgáltatások kulcsfontosságú technológiájaként azonosítja. Ez teszi a legrugalmasabban lehetővé a barangoló előfizetők számára, hogy digitális platformokon keresztül helyi profilokat alkalmazzanak, nem pedig fizikai SIM-kártyákon keresztül roamingoljanak.

Ami a digitális platformokat illeti, ezeket olyanra ajánlott tervezni, hogy az előfizetők saját maguk kezelhessék utazási profilú mobil-előfizetéseiket, beleértve a beállítást, az adatforgalmat és a valós idejű lemondást.

Becslések szerint 2024-re világszerte már több mint 1,5 milliárd okostelefon kapcsolódik eSIM-mel a mobilhálózatokhoz, 2027-re pedig ez a mutató várhatóan eléri a 3,5 milliárdot.

Mindeközben a szolgáltatók arra számítanak, hogy dinamikusan növekednek majd a mobilelőfizetők barangolási költségei, mivel az 5G-hálózatok gyorsított kiépítését követően az ügyfelek adatigénye érezhetően megnő.

A kutatók azt javasolják az operátoroknak, hogy olyan utazáshoz köthető mobilitási szolgáltatásokat indítsanak el, amelyek kifejezetten a sokat és messzire utazóknak szólnak, akik nem szeretnének klasszikus roaming díjakat fizetni, vagy a legszívesebben állandó barangolókká válnának.

Mint ismert az Európai Unión belüli előfizetőknek szinte ingyenes a roaming a mobiltelefon használatra vonatkozó „Barangolj mint otthon – Roam Like At Home” szabályozásnak köszönhetően, amit tavaly további tíz évvel hosszabbítottak meg. A barangolási díjak eredetileg öt évre szóló eltörléséről 2017-ben döntöttek.

Így a speciális konstrukciók a további díjzónákból származó forgalmat érintik, amelyet a klasszikus szolgáltatók különféle időtartamra szóló díjcsomagokkal, roaming napi- és adatjegyekkel fednek le, hogy birtokon belül tartsák ügyfelük külföldi költéseit is.

Nyáron csúcsot dönthet a roaminghasználat

A Yettel a napokban adta ki legfrissebb hálózati riportját, amiből kiderült, hogy a szolgáltató ügyfelei tavasszal már ugyanannyit adatroamingoltak külföldön, mint a tavalyi csúcsidőszakban, azaz július-augusztusban, és idén áprilisban a roaming-adatforgalom 75%-kal volt magasabb a tavaly áprilisinál. Az operátor mindezek alapján azt vetíti előre, hogy nyáron megdőlhetnek az eddigi barangolási rekordok.

Roaming megoldások eSIM
Forrás: Yettel

A roamingolás főszezonja a július-augusztus, mind a külföldön indított hívások, mind az adatforgalom területén. Noha a koronavírus-járvány nyomán bevezetett utazási korlátozások 2020-ben ugyan visszavetették a roamingforgalmat, de már 2021-re rendeződött a helyzet, tavaly július-augusztusban pedig már kiugró – 2021-hez képest 56%-kal magasabb – adatforgalmat bonyolítottak külföldön a Yettel-ügyfelek.

A különböző roaming-zónákat összehasonlítva míg az EU-t is magában foglaló 1-es roaming-díjzónában júliusban és augusztusban az év többi részéhez képest kiugró a roaming adatforgalom, addig a távolibb országokat is magukban foglaló roaming 2-es és 3-as díjzónákban már nagyobb a szórás. Ezekben tavaly júniusban, valamint ősszel (október-november) volt a legnagyobb az adathasználat.

A hívásoknál viszont más trendek figyelhetők meg. A koronavírus-járvány miatti 2020-es visszaesés után a 2022. top-hónapjának számító júliusban valamivel kevesebb percnyi roaminghívást indítottak a Yettel ügyfelei, mint 2019 júliusában, a járvány előtti utolsó nyáron. Idén áprilisban pedig csak 6%-kal több híváspercet beszéltek, mint tavaly ilyenkor.

Az egyes országokat tekintve a legtöbb adatot Romániában forgalmazták a Yettelesek az elmúlt egy évben, ezt követi az Egyesült Királyság és Németország, és a top 3 adathasználó ország teszi ki a teljes roamingadat-használat 40%-át. Az indított roaminghívások esetében szintén Románia vezeti a listát: az összes hívás negyedét itt indították, ami mennyiségre majdnem a duplája, időtartamban pedig háromszorosa volt a második helyen álló Szlovákiának.