Néhány hónapja vezette be a Magyar Telekom a wi-fi technológia hatodik generációját, aminek fő erényei közé tartozik, hogy megszünteti a lefedettségi gondokat, és növeli az adatátvitel sebességét. Az első tapasztalatokról nemrégiben számolt be a szolgáltató szakértője.

Wi-Fi 6

A Wi-Fi 6 paradigmaváltást jelent, másképp működik, mint a korábbi wi-fi rendszerek, hatékonyabban használja a rendelkezésre álló rádiós erőforrást, és sok eszközt képes egy időben kiszolgálni. Az új szabvány akár négyszer nagyobb teljesítményre képes a régebbi hálózatoknál, kevésbé meríti le a csatlakoztatott eszközök akkumulátorait, a késleltetés pedig jelentősen javult, ami lehetővé teszi a közel valós idejű használatot – így összegezte a technológia legfontosabb jellemzőit Balogh Tamás a Telekom CPE szakértője.

A technológiát eredetileg nem lakossági felhasználásra fejlesztették ki

A technológiát alapvetően nem a háztartásokra, hanem a dolgok internete(IoT) eljövetelével elsősorban üzleti felhasználásra találták ki, utóbbiban sok egyéb mellett automatizált üzemcsarnokokban, a logisztikai iparágban találkozhatunk majd vele. Mivel egyszerre nagyszámú felhasználót is képes kiszolgálni, ezért stadionokban, reptereken is jól hasznosítható.

„Ideális lehet a tömegeket vonzó rendezvényeken, ahol a távközlési szolgáltatóknak egyszerre nagyon sok embert kell kiszolgálnia, amint szinte egyszerre akarnak képet feltölteni a közösségi oldalakra, hogy azonnal megosszák az élményeiket. A klasszikus mobilhálózatok viszont nem ilyen igényekre vannak kitalálva, még ha az operátorok az események idejére plusz bázisállomásokat is telepítenek” – emelte ki a szakértő.

Hozzátette: a technológia azóta viszont nagyon gyorsan lecsorgott a háztartásokba is, ahol internet lefedettségi és sebesség gondokat old meg. A hatodik generációs wi-fi elméleti csúcssebessége megközelíti a 10 Gbit/s-ot is, az előző generáció elméleti plafonja 7 Gbit/s volt.

A Telekom tavaly novemberben vezette be a Wi-Fi 6 technológiát, elsőként a hazai távközlési szolgáltatók közül. A Wi-Fi Extra néven ajánlott szolgáltatás aktuális értékesítési adataira vonatkozó kérdésünkre Balogh Tamás azt válaszolta, hogy azok nem publikusak, de az elmondható, hogy eddig nagyon pozitívan fogadták az ügyfelek.

Nem igényli a meglévő eszközök cseréjét

Bár ma már egyre több újonnan megjelenő okostelefon és laptop is rendelkezik Wi-Fi 6 képességgel, az új technológia mégsem igényli a meglévő eszközök cseréjét. A Telekom új Wi-Fi 6-os routerei ugyanis kompatibilisek a korábbi szabványú készülékekkel is.

A Wi-Fi 6-tal a szolgáltató ügyfelei indulásként kétféle eszközön keresztül találkozhatnak. Ahol már van optikai hálózat, ott a technológiát azok az új előfizetők tudják használni, akik a legnagyobb internet csomagokat választják, vagy a már meglévő internet-előfizetők a legerősebb netcsomagokra váltanak.

Azoknál az ügyfeleknél, akiknél még kábelnetes hálózat működik, megoldás lehet a Wi-Fi Extra szolgáltatás keretében megjelenő, új Wi-Fi 6 képes Kaon mesh eszközök megrendelése. (A mesh megoldások nem az egy router-sok kliens koncepciót követik, hanem a Wi-Fieszközöket egy dinamikusabb, nem hierarchikus hálózatba szervezik.)

Wi-Fi6

A szakértő hozzátette ugyanakkor, hogy a szolgáltató hosszabb távú célja,hogy a Wi-Fi 6 minden hozzáférési technológián, beleértve a kábelnetet is, előbb-utóbb megjelenjen.

A Wi-Fi Extra erős wi-fi jelet (2,4 GHz-es és az 5 GHz-es frekvencián is) biztosít a lakáson belül mindenhol, így biztonsággal megoldható a streamelés, videotelefonálás is. Az eszköz 4K-s videót is képes továbbítani egyszerre akár több tv-készülékre is.

A szolgáltató a videólejátszáshoz használt adatforgalmat a többihez képest magasabb prioritással kezeli, így a letöltés vagy a böngészés sem zavarhat be.

A 2,4Ghz és 5Ghz között nem az ügyfélnek kell váltogatnia, hanem a Client Steering technológia biztosítja, hogy az adott készülék mindig a legjobb kapcsolatot biztosító frekvenciára és wi-fi eszközre csatlakozon, feltéve, ha a csatlakoztatni kívánt eszközök az 5Ghz-es technológiát is támogatják.

A Wi-Fi Extra hálózat vezeték nélkül összekapcsolódó elemekből épül fel, melyeket a lakás adottságainak megfelelően elhelyezve lényegesen több készülékkel internetezhetünk akadálymentesen. A tesztelésre kölcsön kapott mesh eszközök nálam főként a lakáson belüli fehér foltokat számolták fel, de jól teljesítettek az adatátviteli sebességben is.

Ami pedig az adatbiztonságot illeti a Wi-Fi Extra hálózatot is lehet titkosítani, legegyszerűbben a telefonra, tabletre letölthető applikáció segítségével.

Hatalmas piaci potenciál rejlik a technológiában

A piac hatalmas üzletet lát a technológiában. Előrejelzések szerint az idén piacra kerülő Wi-Fi-képes eszközöknek már mintegy a 40 százaléka lesz Wi-Fi 6 kompatibilis, jövőre pedig már a Wi-Fi 6 lesz a domináns wi-fi technológia az új készülékekben – emeli ki a szakértő.

Az iparág szakmai szövetsége a Wi-Fi Alliance pedig idénre már 2,2 milliárd Wi-Fi 6 képes és 338 millió Wi-Fi 6E képes eszköz piacra kerülését vetíti előre.

Wi-Fi adatok

A technológián belül az okosotthon eszközök hatékonyabb kiszolgálása érdekében fejlesztették ki a target wake-up time(TWT) funkciót, ami használaton kívül pihenteti a rádiós részt, amivel rengeteg energiát lehet megspórolni. Egy szenzor esetében a benne lévő akkumulátor élettartamát akár 60-70 százalékkal is meg tudja növelni – húzta alá a szakértő.

A berendezéshez van egy mobil applikáció is, aminek a segítségével még jobban leegyszerűsíthető a rendszer telepítése, illetve ezen keresztül az ügyfél meg tud adni saját egyedi SSID azonosítót, jelszót tud változtatni. Van benne beépített sebességmérő program, az előlapon lévő LED-eket ki-be lehet kapcsolni, ez főleg a hálószobákban fontos, hogy a jelzőfények ne zavarja az alvást.

Nem váltja ki a VoWiFi-t

Lefedettségi gondokat old meg a Telekom tavaly szeptemberben bevezetett másik hasonló megoldása a Wi-Fi alapú hanghívás, a Voice over Wi-Fi, vagyis a VoWiFi szolgáltatás. Ennek kapcsán azt kérdeztük Balogh Tamástól, hogy netán a Wi-Fi 6 kiválthatja ezt a technológiát is?

A szakértő szerint a Wi-Fi 6 nem kiváltja, hanem kiegészíti azt, és tovább javítja a VoWiFi minőségét, mivel egy stabilabb, szakadozás mentes kapcsolatot tud biztosítani. Előbbi technológia az utóbbinak egy kiváló hordozó hálózata lesz a jövőben.

Időközben a nemzetközi szabványügyi hatóságok jóváhagyták a még nagyobb sebességet lehetővé tevő Wi-Fi 6 E-t, vagyis a 6 GHz-es sávot használó technológiát is. A szakértő ennek kapcsán megjegyezte, hogy a frekvenciákat Európában még nem szabadították fel, erre várhatóan nyáron kerül sor. Az első ilyen készülék, a Samsung nemrégiben debütált Galaxy S 21 okostelefon családja, már meg is jelent a piacon.

Megjegyezte még, hogy a Wi-Fi 6E-hez megint eszközparkot kell majd cserélni. A 6GHz-es technológia nem a lefedettséget javítja, hanem célzott tevékenységhez kapcsolódóan javítja sebességet, illetve a mesh eszközök összeköttetését. Egyébként a fejlesztők már dolgoznak a Wi-Fi 7 szabványon is, ami nagyon leegyszerűsítve megduplázza a Wi-Fi 6 értékeit, jöhet a 20 gigabit/sec sebesség, és még több eszközt lehet majd kiszolgálni vele.