A kapszulás kávé rövid időn belül meghódította a magyarországi piacot is. A kapszulák begyűjtése is többé-kevésbé megoldott, de annál még jobb megoldás a komposztálható változat. Ezt a fenntarthatósági szempontot teljesítik a nemrégiben nálunk is megjelent olasz Caffè Vergnano cég kapszulái.

Kávépiac

Ma a környezettudatos kapszuláskávé fogyasztó, a termékkategóriát elsőként piacra vivő Nespresso jóvoltából az elhasznált kapszulákat összegyűjti és leadja azokat a márkaüzletekben. A hazai kávéfogyasztók háromnegyedénél már számítanak a fenntarthatósági szempontok, egynegyedük nem is használ eldobható poharat, 11 százalékuk pedig szelektíven gyűjti a kapszulákat.

Így néz ki most a komposztálható kávékapszula piac

A globális kávékapszula-piac az előrejelzések szerint 2027-re már meghaladja az 51 milliárd dollárt is, aminek nyomán hatalmas mennyiségű hulladék kerül lerakókba szerte a világon – olvasható a perfectdailygrind.com szakoldalon.

Mindehhez hozzátartozik, hogy mint azt a Packaging Online állítja: a műanyag alapú kapszulák lebomlása akár 500 évig is eltarthat. Emiatt a mikroműanyagok egyre jobban terjednek a világon, bekerülnek a talajba, homokba és a vízfolyásokba is.

A környezeti aggályok ellenére a kávékapszulák népszerűsége töretlen, igaz egyre több a tudatos fogyasztó is, aki a fenntarthatóbb termékeket részesíti előnyben, így a szinte soha le nem bomló kapszulák alternatíváinak száma is növekszik. Az egyik ilyen lehetőség a komposztálható változat.

A kapszulák közel harminc évvel ezelőtti megjelenése óta több milliárd egyszer használatos alumínium- és műanyag kapszula került világszerte hulladéklerakókba. Noha vannak újrahasznosítható kapszulák, a hulladékkezelési megoldások nem mindig egyszerűek.

A Nespresso és a Keurig a világ két legnagyobb kávékapszula-gyártója, amelyek alumíniumból, illetve újrahasznosítható műanyagból készült kapszulákat gyártanak. Mindkét vállalat kapszula-újrahasznosítási rendszert működtet, ebből a Nespressoé több mint 100 ezer leadási pontot jelent 53 országban. A fogyasztók ugyanakkor nem ismerik, vagy nem vállalják a kapszulák újrahasznosításra való megfelelő előkészítését, vagyis, hogy a használt kávézaccot is eltávolítsák belőle.

Biológiailag lebomló kávépárnák is kaphatók a műanyag vagy alumínium kapszulák alternatívájaként. Bár fenntarthatóbbnak tartják őket, mint a hagyományos kapszulák, még így is évekbe telhet, mire lebomlanak.

A legtöbb biológiailag lebomló kapszula is hulladéklerakóba kerül, ahol a lebomlásuk során szakértői vélekedések szerint valószínűleg metánt termelnek. Utóbbit a globális felmelegedés szempontjából akár 80%-kal erősebbnek tartják, mint a szén-dioxidot. Megoldást jelenthetnek az újratölthető kapszulák is, amelyek zömében rozsdamentes acélból készülnek, és megfelelő használat és tisztítás mellett akár több évtizedig is kitartanak.

Ezt tudják a komposztálható kapszulák

A komposztálható kapszuláknak két tanúsítási kategóriája van: ipari és otthoni használatra alkalmas. Az ipari kategóriához speciális beállításokra van szükség az erre a célra kialakított létesítményekben, de az otthoni változat elhelyezhető a háztartási komposztálókba is.

Az otthon komposztálható kapszulák lebomlása hosszabb ideig tart, mint az iparilag ellenőrzött kapszuláké. Az otthoni komposztálásra vonatkozó szabványok kevésbé szigorúak, mint az ipari komposztálásé, mivel a tanúsító szerveknek nehezebb a háztartási komposztálók értékelése.

Háztartási komposztálókban hasznosítható kapszulákban forgalmazza kapszulás kávéit a Caffè Vergnano is, amely tavasztól már a magyar piacon is jelen van.

„A fenntartható kapszulák kifejlesztésében és a nem újrahasznosítható csomagolási hulladékok csökkentésében látjuk a környezeti kihívást. Ezért hoztuk létre komposztálható kapszuláinkat, amelyeket a szerves hulladékgyűjtőbe lehet helyezni anélkül, hogy elválasztanánk őket a bennük maradt kávézacctól” – emelte ki Carolina Vergnano, a Casa del Caffè Vergnano vezérigazgatója, az Accademia Vergnano Budapest képzési központ nemrégiben lezajlott hivatalos megnyitóján.

Új belépő a szuperprémium piacon

Az olasz kávémárka kizárólagos viszonteladója a Coca-Cola HBC, amely a Costa Coffee után a Caffè Vergnanoval bővítette a portfolióját, miután 30 százalékos részesedést szerzett a márkatulajdonos, az idén 140 éves Casadel Caffè Vergnano cégben.

Az italgyártó társaság az év elején az elsők között Magyarországon kezdte el forgalmazni az olasz prémium kávétermékeket. Az üzleti célok között szerepel, hogy a Caffè Vergnano új belépőként a jövő év végére 0,5%-os piacrészhez jusson a teljes magyar kávépiacon, ami volumenben 200%, árbevételben 220%-os növekedést jelent.

„A kávé ma már meghatározó eleme a stratégiánknak, amely minden napszakra kínál megfelelő terméket. Az olasz kávé jelenleg 200 hazai vendéglátóhelyen kapható, ezt további 300-zal bővítjük 2023 végére” – sorolta az oktatási központ megnyitóján Árok Gábor.

Kávépiac

Így kávézunk mi

A Coca-Cola HBC Magyarország kávéportfóliójának vezetője számos egyéb érdekes adatot osztott meg a résztvevőkkel a hazai kávépiac sajátosságairól is.

Egy, a közelmúltban a gkid-vel közös kutatásból többek között az is kiderült, hogy a legtöbben(84%) még otthon kávéval kezdik a napot, de népszerű a délelőtti (43 százalék) és az ebéd utáni (44 százalék) kávézás is, sőt elég sokan még a délutáni órákban is megisznak egy-egy csészével (37 százalék).

A megkérdezettek 54 %-a munkahelyen is fogyaszt kávét, ugyanakkor a 18-24 éves korosztály nagy mértékben preferálja a kávézókat is, közel egyharmaduk rendszeresen fogyaszt ezekben kávét, főleg az ottani hangulat miatt.

A legnépszerűbb az espresso(48%), a férfiaknál ez az aráány 59 %, a nők inkább a tejes kávéitalokat szeretik. A hazai kávéfogyasztók 64 százaléka az íze miatt fogyasztja a kávét, amit leggyakrabban hideg tejjel ízesítenek nálunk.

Magyarországon az éves kávéfogyasztás jelenleg mintegy 19 millió tonnára tehető, a piac értéke nagyjából 67 milliárd forint. Az évtized elején az egy főre jutó kávéfogyasztás 2,7 kg volt, ami 2025-revárhatóan 2,9 kilogrammra nő.

Legjobban teljesítő kávékategória nálunk ma már a kapszulás kávé, a kutatásban megkérdezettek 35 %-nak van kapszulás főzője, a leggyorsabban növekvő szegmens viszont a koffeinmentes kávé – válaszolta kérdésünkre Árok Gábor.