Nemcsak a múlt év utolsó negyedévét, hanem a teljes 2023-as üzleti évet is lezárta a Magyar Telekom, amelynek részvényei az utóbbi időben látványos rally-ban vannak.

Telekom

Ez magyarázható is az elmúlt év eredményeivel, amiből a társaság pénzügyi jelentése alapján válogattuk ki nemcsak a fontosabb, hanem egyes érdekesebb tételeket is.

A díjemelést meghaladó mértékben nőtt a hazai cég bevétele

A bevételek növekedésében az összegzés szerint része volt a 2023-tól érvényesített inflációkövető áremelésnek, amit arra az évre 14,5 százalékban határoztak meg.

A tavalyi csoportszintű bevétel ugyanakkor ennél valamivel kisebb mértékben, 13,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ha azonban ebből kivesszük a macedón leányvállalat ide vonatkozó mutatóját, akkor a magyarországi vállalat önmagában 15,6 százalékos növekedést tudott felmutatni. (Az összbevételből több mint 91 százalékot képvisel a hazai cég.)

Általában is elmondható, hogy a magyarországi anyacég minden bevételi mutatóban pozitív és zömében kétszámjegyű változást ért el. A mobil bevételek nagysága 444,4 milliárd forint volt, ami 15 százalékkal haladta meg a 2022-es évét, ezen belül a mobilnetes forgalom 25,8 százalékkal nőtt.

A 246 milliárd forintot meghaladó hazai vezetékes bevételek legnagyobb tétele, 85,4 milliárd forint ugyancsak az internetből eredt, de nagy volt a hozzájárulása a tévészolgáltatásnak is – 66,6 milliárd forint, ami 16,4 százalékkal több a tavalyelőttinél.

Az adatéhség „szolgálatában”

Az adatéhséget emelte ki az egyik legfontosabb mozgatórugónak a jelentést követő sajtótájékoztatón Rékasi Tibor vezérigazgató, akinek egyébként már másodszor hosszabbították meg a megbízatását a cég élén.

A mobil adatfelhasználás 34 százalékkal, a vezetékes adatfelhasználás 33 százalékkal nőtt tavaly. Egy ügyfél átlagos adathasználata 2023-ban 11,7 GB volt havonta, ami több mint 20 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti szintről.

Erre észszerűen újabb beruházásokkal válaszolt a cég, a mobilhálózat 80 százalékát korszerűsítették, ennek révén az 5G-lefedettség 65 százalékra nőtt. A mobil ügyfelek 23,5 százaléka használ már 5G-s készüléket, szemben a 2022-es 15 százalék alatti értékkel. Az M2M vagyis a gépek közötti adatforgalom is évről- évre nő, és ez a jövőben még komolyabb növekedési terület lehet.

Ami a vezetékes hálózatot illeti, év végére a Telekom itthoni vezetékes hálózatának 80 százaléka már gigabitképes lett, növelve az egy főre jutó árbevétel(ARPU) ezen részét. Az ügyfelek 50 százaléka választotta a gigabites szélessávú csomagot, 2027-re a cél 4,5 millió otthon számára a gigabites sebesség biztosítása. Felgyorsulhat az 5G-lefedettség kiépítése, 2026-ra a cél 99 százalékos lefedettség – idézi a cégvezetőt a portfolio.hu.

ARPU és előfizetők

Ha már az ARPU-nál tartunk, szinte minden soron kétszámjegyű volt itt is a növekedés. A mobilkártyáknál a tavalyelőtti 3815-ről 4328 forintra nőtt az átlagos árbevétel, ez 13,4 százalékos ugrás.

Ezen belül a havidíjasok még többet költenek, a korábbi 5457 forintról 17,7 százalékkal 6420 forintra emelkedett az ARPU, míg a feltöltőkártyásoké csupán 6,1 százalékkal 1329 forintra.

Az M2M-kártyák esetében egyelőre inkább ARPU-visszaesés volt megfigyelhető, de ennek a szolgáltatásnak valóban van jövője, sőt hamarosan új szabályok is vonatkoznak rá.

A vezetékes szegmensben a hangelőfizetésből származó egy főre jutó bevétel nagyjából tartja a korábbi szintet, a havi költés nem haladja meg a kétezer forintot.

Ezzel szemben a hazai vezetékesnet ügyfelenként 4544 forintot hoz már a Telekom számlájára, és még az 1,4 millió előfizetőt számláló tévébizniszt sem kell temetni, az átlagos havi költés egy év alatt 11,5 százalékkal közel 4 ezer forintra nőtt.

Összességében még van növekedési potenciál a SIM-kártyáknál, tavaly 5 százalékkal több, 6,25 millió volt a Telekomnál nyilvántartott hazai kártyák száma.

Az viszont már jó ideje látszik, hogy telített a piac, az előfizetők száma, bármely szolgáltatást figyelembe véve csupán néhány százalékkal növelhető, sőt a vezetékes hangnál érthető okokból inkább a lemorzsolódás látszik.

Átalakult az üzleti ügyfél portfólió

A társaság korábbi magyar leányvállalata, a T-Systems Zrt. által képviselt rendszerintegrációs (RI) és informatikai (RI/IT) bevételek is pozitív kicsengésűek, a teljes tavalyi évet tekintve 16,1 százalékot nőttek, meghaladva a 84 milliárd forintot.

Ehhez minden bizonnyal hozzájárult az a döntés, amelynek nyomán 2023. februártól a nagy- és középvállalati üzleti ügyfelek átkerültek a T-Systems-ből a Magyar Telekomba, előbbi pedig névváltoztatással együtt már csak a rendszerintegrációt viszi tovább. (Erről itt és itt írtunk részletesen.)

Egyéb, csoportszintű pénzügyi eredmények

Látványosan megugrott a csoportszintű működési eredmény, amely egész évre vetítve 35,6 százalékkal 148 milliárd forintra nőtt. Az adózott eredmény gyarapodása közel 26 százalékos meghaladva a 84,4 milliárd forintot.

Az EBITDA AL 16,4%-kal nőtt 2023-ban, a bruttó fedezet növekedése ellensúlyozta a közvetett költségek növekedését. A módosított eredmény pedig tavaly elérte a 93,6 milliárd forintot, tükrözve a működési eredmény javulását.

A beruházásokra fordított Capex AL – spektrumlicensz nélkül – éves szinten 17,0%-kal csökkent 105,1 milliárd forintra rúgott. A csökkenés oka az alacsonyabb volumenű hálózati beruházások eredménye.

Így látja a jövőt a cég vezére

Az eredmények kapcsán Rékasi Tibor 2024-re a következőket emelte ki:

 

„Előretekintve az idei évre, a kihívásokkal teli gazdasági környezetből fakadó további, a nyereségességünkre nehezedő nyomásra számítunk. Az újabb, minden szerződést érintő díjkorrekciónak köszönhetően azonban 5%-10% közötti bevételnövekedést várunk. Mindemellett a közműadó 2024-ben történő megszűnését és a kedvezőbb energiaköltségeket figyelembe véve az EBITDA AL 20%-25% közötti növekedésére számítunk 2024-ben. Várakozásaink szerint a módosított nettó eredmény megközelítőleg 130 milliárd forint, szabad cash-flow pedig várhatóan 120 milliárd forint körül alakul majd.”