Idén ismét fókuszba kerül a hazai 3G hálózatok lekapcsolásának a témája. A húszéves technológia nálunk is megérett a kivezetésre, ami azonban körültekintő előkészületet igényel. Emiatt a konkrét lépéssel 2022 tavaszánál előbb nem számolnak a szektor szereplői.

3G hálozatok lekapcsolása

Ekkor járnak le ugyanis a régebbi (2G-3G) technológiákat kiszolgáló 900-1800-as frekvenciák. A spektrumok újratendereztetése már el is indult, a licit az idei év elején várható. A lekapcsoláshoz viszont meg kell találni a módját annak is, hogy mielőbb átálljanak a fiatalabb generációs technológiákra azok az ügyfelek, akik még 3G-képes telefonokat, vagy 3G- alapon működő gép-gép közötti(M2M, IoT) technológiát használnak.

A valódi mobilnetet végül nem a 3G, hanem a 4G hozta el

Magyarországon eddig az analóg rendszerű(NMT) 1G technológiát kapcsolták le még 2003-ban. A mobilinternet ígéretével érkező 3G nálunk 2005-től vált elérhetővé, miközben globálisan már 2001-től létezett.

„Amit még tudott akkoriban tudott a 3G az a videotelefonálás volt, ettől sokat vártak a szolgáltatók, de végül nem váltotta be a reményeket. A valódi mobilinternetet is végül a 4G hozta el, a 3G inkább hangszolgáltatásokat hordozó technológia maradt” – hangzott el a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület(HTE) legutóbbi szakmai konferenciáján, Kiss Tamás, a Magyar Telekom szabályozási szakértőjének az előadásában.

„A 3G ugyanakkor még a pályája csúcsán is jóval kevesebb előfizetőt szolgált ki, mint az előtte utána lévő technológiák”- ezt már Bóday Tamás, a Huawei integrált szolgáltatások igazgatója mondta ugyanezen a rendezvényen.

Mára a mobilinternet szerepét szinte teljesen átvették a 4G hálózatok. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság(NMHH) adatai szerint a mobil adatforgalom több mint 96 százaléka már 4G-s hálózatokon zajlik.

Internetforgalom megoszlása

Lassan kiüresedik a 3G technológia

A hanghívások esetében is jól látszanak a változó trendek. Három éve a hanghívásoknak még csak 6,8 százaléka, 2018 év végén már 12,2 százaléka, 2019 év végén pedig – köszönhetően az IP-alapú VoLTE technológiának – már a hívások több mint a negyede folyt 4G hálózaton. Elmondható tehát, hogy szép lassan kiüresedik a 3G.

Jelenleg négyféle technológia működik párhuzamosan, ebből a legidősebb 30 éves, a legfiatalabb alig több mint egy éves. Ezeknek az együttes léte drágítja a szolgáltatók számára az üzemeltetést. A korlátos és drága erőforrásnak számító spektrumok használatának a hatékonyságában is hatalmas különbségek vannak a 4G-5G javára.

Hálózat ábra

Kérdés, hogy milyen tényezők akadályozzák még a 3G-s mobil technológia kivezetését? Szolgáltatói szempontból akár a 2G és a 3G együttes kivezetése is optimálisnak látszik, de ez a két technológia mégsem kapcsolható le egyszerre, az ezeken még mindig zajló közel 60 százalékos hangforgalom miatt.

A 4G-hang(VoLTE) ilyen gyorsan nem tudja átvenni a forgalom nagyobb részét, ami egy ideig még nem gond, hiszen a csak 3G-s telefonok ha más lehetőség nem adott még képesek 2G-2,5G hálózaton „hangkommunikálni”.

Hívásforgalom megoszlása

Ennek alapján is kisebb kockázatú a 3G kivezetése, mivel a 2G-s készülékek hang és adatforgalma csak 2G-hálózaton lehetséges, a 3G viszont, ahogy látható lefelé is kompatibilis, főként a hangforgalom szempontjából. Azok a 3G-s felhasználók azonban, akik még intenzíven használják a készüléküket adatforgalomra is, nekik nagyon kevés a 2G sebessége, adatátviteli minősége.

Akiket érinthetnek a változások

Magyarországon jelenleg mintegy egymillió aktív 3G-s SIM-kártya van használatban, ennek kétharmada lakossági, egyharmada üzleti előfizetés. 3G telefonon internetezik még körülbelül 160-170 ezer lakossági előfizető, van még nagyjából 130 ezer üzleti előfizető, vagyis az átállás nagyjából 300 ezer embert érint majd.

„Kiemelt figyelmet igényelnek az egymással kommunikáló M2M, vagy IoT eszközök, amelyekre számos egyediség jellemző. Speciális helyeken vannak telepítve, folyómederben, föld alá helyezve, ezek cseréje nem olyan egyszerű, mint az okostelefonoké” – emelte ki Csaba Tamás, a Telenor hálózattervezési stratégiai tanácsadója.

Hozzátette, nagyon fontos a hálózatok felkészítése is, ami nem mehet egyik napról a másikra, szükség lesz bizonyos eszközök cseréjére is. Meg kell találni annak a motivációját is, hogy az M2M ügyfelek lecseréljék az eszközöket, amiknek élettartama tipikusan 8-10 év, így az azon belüli csere sértheti az üzleti modelljeiket.

M2M SIM-kártyák alakulása

Az operátorokra váró legfontosabb feladatok:

  • a 4G lefedettség növelése,
  • a már VoLTE-képes 4G-készülékek értékesítésének a növelése,
  • a hangforgalom átterelése a 2G/3G-ről az internetalapú VoLTE-ra,
  • a VoLTE roaming elterjedésének gyorsítása, a roaming partnerek számának a növelésével,
  • a nagy 3G adatfelhasználók 4G-re, 5G-re terelése,
  • a 2G/3G képes készülékek mielőbbi kivezetése.

Az sem mindegy, hogy milyen ütemezésben kapcsolják le az operátorok a 3G technológiát. A legegyszerűbb talán az lenne, ha nagyjából egy időben menne végbe mindhárom érintett szolgáltatónál, mert akkor nem állna fenn a népvándorlás veszélye, hogy a régi technológiához ragaszkodó ügyfelek átvándoroljanak az azt még fenntartó szolgáltatóhoz.

Ugyanakkor az egymástól jelentősen eltérő időpontú lekapcsolás is benne van a pakliban, a határidő függhet az operátorok tulajdonosainak a hozzáállásától is. A Magyar Telekom fő részvényese a Deutsche Telekom legkésőbb ez év végéig tervezi nyugdíjazni a 3G hálózatát. A Vodafone tavaly nyáron kapcsolta le az első európai 3G hálózatot, a Ziggo-t Hollandiában.

A Telenor cseh tulajdonosa pedig az alábbi választ küldte megkeresésünkre: a PPF Telecom Csoport a teljes régióban felkészül a 3G kivezetésére, ami időbeliségét tekintve az egyes piacok sajátos helyzete szerint következik majd be.

Mit tehet a szakhatóság?

A 3G hálózatok lekapcsolásában fontos szerep hárulhat a szabályozó hatóságra is, amihez többféle eszközt is igénybe vehet. Az első a kommunikáció, a Colosseum Budapest tanácsadó cég tulajdonos-partnere Ludányi Arnold szerint: „jó lenne egyfajta hatósági elköteleződés, mert mindig hitelesebb, ha a hatóság jelenti ki a lépés szükségességét”.

A szabályozási eszközök között korlátos a kínálat, de érdemes elgondolkodni egy olyasfajta fogyasztói tájékoztatáson, mint ami a digitális televíziózás bevezetésénél volt, amikor felhívták a figyelmet az új technológiának megfelelő készülékek vásárlására. Ebben az esetben pedig fontos üzenet lenne az előfizetők számára, hogy a jövőben már legalább 4G-képes készüléket vegyenek.

Hatósági lépést igényel a 3G-hálózatok lekapcsolásával összefüggésben a pénztárgép rendelet módosítása, ami ily módon kivenné a 3G-s megoldást a lehetséges megoldások közül. Nálunk ugyanis az összes M2M-es SIM kártya harmada még 3G-s ,és a döntő részük a pénztárgépekben van. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis a pénztárgépek most még 2G-3G-képes kártyákkal egyaránt üzemelhetnek.

„Érdekes és fontos eszköz lehet a mosó- és hűtőgépcsere program mintájára egy mobilkészülék támogatási program, ami annak az analógiájára nem vethető el, hogy az államnak a technológiaváltás elősegítése érdekében akár támogatási lehetősége, feladata is lehet. Ez előremutató lépés, mert az általános társadalmi haszna, a digitalizáció révén nagyobb, mint amit erre ráfordít. Ilyen irányban is folyik a gondolkodás” – emelte ki Ludányi Arnold.

Maguk a szolgáltatók is tehetnek azért, hogy célzottan begyűjtsék a használható, vagy némi felújítással használhatóvá tehető 4G-s mobilokat, amit aztán erre szakosodott cégek hoznának működőképes állapotba, majd azokat másodlagos csatornákon értékesítenék. A piackutatók szerint ez várható a világ más tájain is, mint ahogy erről a használt okostelefonokról szóló korábbi cikkünkben írtunk.