A virtuális SIM kártya december 8-tól első körben a közép- és nagyvállalati ügyfelek számára érhető el. A kisvállalatok és a lakossági ügyfelek jövő év első felében igénybe vehetik a szolgáltatást.

eSim Telenor

Az eSIM az okos készülékekbe – telefon, tablet, okos óra és egyéb kiegészítők, vagy a hálózatba kötött IoT eszközökbe – beleértve az okos autókat is – gyárilag integrált SIM-kártya. (Maga a kifejezés az angol embedded SIM rövidítése, ami beágyazott SIM-et jelent.) Használatával a mobilhálózatra csatlakozáshoz nem kell külső SIM-kártyát tenni a készülékbe, elegendő a szolgáltató által megadott SIM-profilt letölteni interneten keresztül.

Az 5G felgyorsítja a technológia alkalmazását

Az eSIM elsőként 2016-ban jelent meg a Samsung akkori okosórájában, majd egy évvel később az Apple építette be a technológiát a Watch Series 3-ba. Az 5G korszak eljövetele felgyorsítja az eSIM alkalmazását. Időközben az ipar is belépett az 5G korszakba, és amint a technológia még olcsóbb és szofisztikáltabb lesz újabb és újabb iparágak – beleértve az autóipart, a logisztikát, a közüzemi szolgáltatásokat, és a gyártást is – felkészülnek az alkalmazására.

A fizikai SIM kártya mára aránytalanul nagy helyet foglal el a készülékházakban, miközben a gyártók a maximális teljesítmény elérése érdekében igyekeznek minden területet hasznosabb alkatrészekkel kitölteni. Ezért is hasznos, hogy a fizikai SIM kártya funkcióit a készülékbe integrált chip látja el, számos ponton túl is mutatva a klasszikus SIM kártya lehetőségein.

SIM kártyák

Az eSIM praktikus és környezeti előnyei

Az eSIM szoftveres megoldással teszi lehetővé az okos eszközök mobilhálózathoz kapcsolódását. Az eSIM funkciói távolról is aktiválhatóak és egyszerre akár 10 előfizetést is képesek kezelni. Az eSIM élesítéséhez csak internetkapcsolatra van szükség a készüléken, így a szolgáltató által kibocsátott QR kódról az előfizető saját maga aktiválhatja.

Az előnyök közé sorolható, hogy virtuális eszközként lopás esetén sem lehet eltávolítani a készülékekből, ezáltal pedig az ellopott vagy elveszett eszközök földrajzi helye viszonylag pontosan meghatározható.

Az eSIM sok olyan eszközt is rákapcsolhat a mobilinternetre, amely alapból nem rendelkezik fizikai SIM hellyel – a legtöbb okosóra és kiegészítő már ide sorolható. A fizikai kártyák leggyakrabban előforduló problémájából, a kártyák elmozdulásából és sérüléséből adódó kellemetlenségek is elkerülhetők az eSIM használatával.

Az eSIM széles körű használata hosszú távon jelentős mértékben csökkenti a műanyag-felhasználást, sőt e-hulladékot sem képez.

A technológia hátrányaival kapcsolatban eltér az operátorok és a gyártók véleménye. A legnagyobb problémának mindketten a rendelkezésre állás hiányát tekintik (32,8%), amelyet az eSIM modell megvalósításához szükséges idő (24,6%) és a költsége (20,4%) követ.

A szolgáltatók számára azonban a költségek jelentik a legnagyobb gondot (27,8%), míg az eszközgyártókat leginkább a megvalósításhoz szükséges idő okozza (mindkettő 29,6%).

Már majdnem teljes körű a hazai elérhetőség

Magyarországon a Telekom jóvoltából már 2018.ősze óta használható ez a technológia, díjmentesen. A hazai mobilszolgáltatók közül másodikként a Vodafone lépett az eSIM-piacra, az operátornál idén augusztustól közepétől igényelhető ugyancsak díjmentesen a virtuális SIM-kártya. Fizetni csak lopás, elvesztés, telefonszámcsere igény esetén kell fizetni, ennek a díja megegyezik a hagyományos SIM díjaival.

Hasonló elveken alapul a Telenor eSIM szolgáltatása is, amelyet az első körben mind az új, mind a meglévő közép- és nagyvállalati ügyfelek díjmentesen igényelhetnek. Az okosórák közül egyelőre a Samsung modelljeivel érhető el a lehetőség. A kisvállalati és a lakossági ügyfelekre a jövő év első felében kerül majd sor a szolgáltatónál.

A közelmúltban megkerestük a mobilos ügyfélbázisát nem túl régóta építő DIGI-t is. A cégtől a következő választ kaptuk a kérdésünkre: „az eSIM-mel kapcsolatban úgy ítéljük meg, hogy a technológiát támogató eszközök aránya még alacsony, ezért mi mindenképpen távolabbi lépésként gondolkodunk a szolgáltatás bevezetésében, így az jelenleg nincs napirenden.”

Lassan halad az eSIM globális bevezetése is

A vártnál lassabban halad az eSIM bevezetése a világon is, és erről saját bevallásuk szerint javarészt maguk a mobilszolgáltatók tehetnek. Jó hír ugyanakkor, hogy a 90 százalékuk tervezi, hogy legkésőbb 2025-ig elérhetővé teszi a technológiát a hálózatában. Várakozásaik szerint addigra az okostelefonon bonyolódó forgalom 35 százaléka eSIM alapú lesz.

eSIM eszközök

Az eSIM elfogadottsága ugyanakkor mind a szolgáltatók, mind az eszközgyártók körében egyre növekszik – az előbbiek 58,5% -a, utóbbiak 53,9% a kezdte el használni az elmúlt két évben. Az eszközgyártók körében ez a mutató megközelíti a 80 százalékot. A különbség a lelkesedés és az elfogadottság között azt sugallhatja, hogy látens, egyelőre nem teljesülő kereslet mutatkozik az eSIM iránt.