Tíz százalék körüli bevételnövekedésről és legalább akkora mértékű nyereségcsökkenésről számolt be legutóbbi pénzügyi jelentésében a Magyar Telekom. A legnagyobb hazai távközlési cég utóbbi mutatóját a kormány által bevezetett távközlési pótadó rontotta le.

Telekom jelentés

Az összes bevétel éves összevetésben 10,9%-kal, 184,2 milliárd forintra nőtt az idei második negyedévben, míg az év első félévében a növekedés 9,6% volt, a forgalom pedig meghaladta a 360 milliárd forintot – áll a cég friss pénzügyi jelentésében.

A mobil adat és a készülékértékesítés tovább növekedett

A növekedés Magyarországon elsősorban a jelentős mobil adatforgalomnak és a bővülő készülékértékesítésnek tulajdonítható, míg az észak-macedón leányvállalat hozzájárulását pedig a magyar forint észak-macedón dénárral szembeni gyengülése erősítette tovább.

A második negyedéves mobil bevételek 12,2%-kal 104,8 milliárd forintra nőttek az előző év azonos időszakához képest, az adatforgalom ellensúlyozni tudta a hangalapú bevételek csökkenését a társaság mindkét piacán.

A mobilnál szerényebb mértékben, de a vezetékes bevételek is nőttek, éves összevetésben 7,7%-kal haladták meg a tavalyi második negyedévét, összesítve 59,3 milliárd forintot hoztak a cégnek. Ebben a szegmensben a további javulás elsősorban a vezetékes szélessávú és a TV szolgáltatásból származó bevételek növekedésének köszönhető, amely mögött a magyarországi ügyfélbázis-bővülése áll.

Negyedéves szinten a rendszerintegrációs és informatikai (RI/IT) bevételek is jól teljesítettek, 13,8%-kal 20,1 milliárd forintra nőttek, ez elsősorban az észak-macedóniai Smart City Szkopje nagyprojekt bevételének köszönhető.

A magyarországi RI/IT bevételek ennél mérsékeltebben nőttek, mivel a korábban a Pan-Inform Kft.-t is magában foglaló egészségügyi üzletági bevételek hiányának negatív hatását ellensúlyozta a kedvező éves projekteloszlás.

A távközlési pótadó hatása az eredményességre

A magyar kormány által kivetett távközlési pótadót az elektronikus hírközlési szolgáltatásokból származó nettó árbevétel után kell számítani, a 2022-es és 2023-as évekre vonatkozóan. Ennek alapján az idei első hathavi adó a bevételhez kapcsolódóan 12,4 milliárd forint volt, amit a második negyedévben számolt el a társaság.

„A Magyarország kormánya által bevezetett távközlési pótadó hatással volt a nyereségességünkre, 2022. első félévben az EBITDA AL megközelítőleg 10%-kal csökkent. A távközlési pótadó hatása a második negyedév eredményeire még erősebb volt; a távközlési pótadó miatt az EBITDA AL 19%-kal csökkent, aminek következtében eredményességünk az előző év azonos időszakához képest 3,5%-kal maradt el” – nyilatkozta Rékasi Tibor, a vállalat vezérigazgatója a pótadóval kapcsolatban.

Az EBITDA jövedelmezőségi mutató éves szinten 2,3%-kal 57,9 milliárd forintra csökkent a második negyedévében, mivel a bruttó fedezet javulását ellensúlyozta a távközlési pótadó.

Az adózott eredmény pedig negyedéves szinten a tavalyi második negyedévi 14,5 milliárd forintról 11,7 milliárd forintra csökkent, mivel a nagyjából stabil működési eredményhez növekvő pénzügyi ráfordítások párosultak, amiben szerepet játszott a jelentős forintgyengülés is.

A spektrum licencdíjak nélkül számított szabad cash-flow 32,4 milliárd forintot volt az idei első hat hónapban, ami 21,1 milliárd forintos javulást jelent az előző év azonos időszakához képest. Ennek oka, hogy a pozitív mögöttes eredmény a Pan-Inform Kft. eladásából származó egyszeri pénzbeáramlással párosulva ellensúlyozta a magasabb nyereségadó befizetés elszámolását és a forint gyengülése miatti veszteségeket, míg az új távközlési pótadó megfizetése csak a negyedik negyedévében lesz esedékes.

Hálózatkorszerűsítés, bővülő ügyfélkör

Az idei első féléves eredmények alakulásában is fontos szerepet játszott a vezetékes és a mobil hálózatok további korszerűsítése. Felgyorsult az optikai hálózat kiépítése és a RAN modernizáció, illetve Magyarországon elsőként a Telekomnál állt le a 3G szolgáltatás, ami a jövőben lehetővé teszi a hatékonyabb frekvencia- és energiafelhasználást.

Folytatódott a magyarországi ügyfélkör bővülése: a vezetékes szélessávú előfizetések száma 7,3%-kal, ezen belül az optikai ügyfelek száma 27 %-kal, a TV-előfizetések száma 6,1%-kal, míg a havidíjas mobil SIM-ek száma 5,1%-kal nőtt az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Tovább nőtt a mobil adathasználat is, a második negyedévben az átlagos havi használat elérte a 9,1 GB-ot.

 

Ami a jövőt illeti Rékasi Tibor a következőket mondja: „Előre tekintve, arra számítunk, hogy az inflációs környezet és a forint gyengülése következtében költségeinkre növekvő nyomás helyeződik majd, míg egy esetleges gazdasági visszaesés kedvezőtlen hatással lehet a bevételi teljesítményünkre. Mindazonáltal továbbra is elkötelezettek maradunk stratégiai célkitűzéseink megvalósítása iránt, a távközlési pótadóról közzétett közleményünk megjelenését követően módosított célkitűzéseinkkel összhangban.”

Telekom célok