A kivehető SIM kártyák piaca hat év alatt akár 200 millióval is zsugorodhat. Ebben szerepet játszik a beépített eSIM kártyák nagyobb arányú megjelenése mellett az is, hogy a hagyományos kártyákkal működő eszközök ára lassan az egekbe szökik.

sim-kártyák

Emiatt aztán a felhasználók és az eszközökhöz támogatást nyújtó szolgáltatók igyekeznek kitolni a készülékcsere idejét – állapítja meg legutóbbi felmérésében az ABI Research. A brit piackutató elemzése szerint a piac már tavaly lejtmenetre váltott, 2018-ban már csak 5,53 milliárd darabot tettek ki a SIM- kártya szállítások, ami az elmúlt öt év első visszaesését mutatta. Idén sem lesz jobb a helyzet, noha a csökkenés mértéke azért még nem drámai, éves összevetésben mindössze 0,1%.

Kínában még a roamingdíjak is beleszólnak a SIM-ek számába

Az utóbbi két évben elsősorban az ázsiai, csendes-óceáni térségben volt tapasztalható ez a tendencia. Kínában például elég volt, hogy mérséklődjenek a magas roamingdíjak, amelyek miatt korábban az ottani előfizetők több SIM-kártyát is használtak. Indonéziában az volt a kihívás, hogy változtak a regisztrációhoz szükséges személyazonosítás előírásai. Indiában pedig a szolgáltatói piaci konszolidáció és a 4G promóciók lecsengése vetette vissza a hagyományos SIM kártyák használatát.

A kivehető SIM kártyák csökkenését azonban kellően ellensúlyozni tudta a készülékbe integrálható eSIM kártyák, illetve az ezt befogadó hibrid okostelefonok, illetve hálózatba kapcsolható eszközök –beleértve az autókat is –iránti kereslet növekedése.

Még kevés szolgáltató hálózata kész az eSIM-ek befogadására

Az eSIM-mel felszerelt okostelefonok száma ma még viszonylag marginális, de nagy piaci potenciál van bennük, 2022-re világméretekben meghaladhatják a 400 milliót. Öt évvel az első ilyen készülékek megjelenése után az Apple okostelefonjai hozták meg az igazi áttörést, de már ott vannak a Google Pixel készülékei is.

Az eSIM az okos készülékekbe – telefon, tablet, okos óra és egyéb kiegészítők, vagy a hálózatba kötött IoT eszközökbe, beleértve az okos autókat is gyárilag integrált SIM-kártya. (Maga a kifejezés az angol embedded SIM rövidítése, ami beágyazott SIM-et jelent.) Használatával a mobilhálózatra csatlakozáshoz nem kell külső SIM-kártyát tenni a készülékbe, elegendő a szolgáltató által megadott SIM-profilt letölteni interneten keresztül.

Az eSIM megjelenése és jövendő piaci potenciálja, hagyományos SIM kártya bizniszének átgondolására készteti az ökoszisztéma vezető gyártóit, köztük a Gemaltot, a Samsungot, az IDEMIA-t,a Validot és az Infineont.

A piackutató egyelőre összességben mégis úgy látja, hogy 2024-ig viszonylag kismértékű fenyegetettség várható az eSIM oldaláról. Addig még hegymenetben lesznek a dual SIM-es készülékek. A mobilszolgáltatók körében is nagyon alacsony ma még az eSIM befogadására felkészült hálózat. A hazai mobilszolgáltatók közül ez még mindig csak a Telekoméra mondható el.

Az ABI Research elemzői nagyobb fenyegetettséget látnak 3-5 éves távlatban a prémiumkategóriás mobilkészülékek nagyarányú drágulásában. Van olyan telefon, nem is egy modell, amelyiknek az ára jóval meghaladja már az ezer dollárt is.

Ilyen árak mellett az előfizetők jóval hosszabb élettartamban gondolkodnak a készülékek vásárlásánál, ezáltal kitolódik a készülékcsere ideje is. A mobilszolgáltatók is hosszabb hűségidőben gondolkodnak, az eddig alkalmazott 18 – 24 hónapról 36 – 48 hónapra váltanak.

Mit kell tudni az eSIM-ről és a dual-SIM-ről?

A virtuális kártyát(eSIM) eredetileg a gépek közötti kommunikációt(M2M) segítő applikációk, okosmérők, hálózatba kapcsolt járművek számára fejlesztették ki, ahol elsődleges szempont a távolról programozhatóság. Később merült fel alkalmazhatóságuk olyan eszközökben is, lásd okosórák, ahol nincs hely a fizikai SIM-ek számára.

Miért előnyös az eSIM? A hagyományos SIM-kártya műanyag tokból, digitális chipből és a rajta lévő adatokból áll. Mérete – mini, micro, nano – mindig az adott készüléktől függ, amelyben használni akarják. Ha elveszik, vagy megsérül, kártyacserére van szükség.

Az eSIM, mivel a chip védve van, és nem kell kártyát kivenni és betenni, így jóval kisebb a fizikai sérülés esélye. Az eszközt használónak nem kell foglalkoznia a SIM-kártya méretével sem. Az eSIM-el rendelkező okosórával pedig akkor is lehet hívást fogadni, ha nincs kéznél a telefon.

Az eSIM szabvány a legkorszerűbb megoldás a biztonsággal kapcsolatos visszaélések ellen. Az az eSIM profilt akár nyilvános Wi-Fi hálózaton keresztül is le lehet letölteni a feltörés veszélye nélkül. Az aktiváló QR-kód egyedi és csak egyszer használható.

Mire jó a duál-SIM? Az egyiket használhatjuk céges hívásokra, a másikat magántelefonként. Ha külföldön vagyunk az egyik kártyára helyi adatcsomagot regisztrálhatunk. Külön kártyán kezeljük a hanghívásokat és az adathasználatot. Az új Apple telefonokban lévő dual standby technológia pedig lehetővé teszi, hogy ha az egyik számon éppen beszélünk, akkor a készülék a másik számra beérkező hívást a hangpostához irányítja.