Újabb nagy hal kerülhet a 4iG csoport hálójába. A Vodafone Magyarország megvételével a portfolióból eddig hiányzó mobil láb is erőre kaphat. A 700 milliárd forintot meghaladó vételár közel felét a magyar állam állja. A stratégiai átminősítéssel pedig a versenyhivatali szakasz is kikerülhető.

Kivonul a Vodafone Magyarországról

Erős üzleti bejelentéssel indult a hét Magyarországon, miután nyilvánosságra hozták azt a tervet, amelynek keretében a 4iG szerezheti meg a hazai távközlési piac második legnagyobb szereplőjét a Vodafone Magyarországot.

A 90-es évek végén harmadik mobilpiaci szereplőként jelent meg a magyarországi piacon a Vodafone csoport. A mostani bejelentéssel a brit távközlési nagyvállalat itteni története közel negyedszázaddal később ér véget, miután nem kötelező érvényű szerződés született a 4iG Nyrt, a magyar államot képviselő befektetési társaság a Corvinus Zrt. valamint a Vodafone Europe BV között az itteni leánycég eladásáról.

A legnagyobb iparági tranzakció a Matáv privatizáció óta

Ez már a sokadik tranzakció a 27 éve még szoftverfejlesztő cégként indult FreeSoft, majd felvásárlások sorával rendszerintegrációs csoporttá alakult társaság életében. A vállalkozás néhány éve nemcsak nevet váltott, hanem olyan stratégiai célokat fogalmazott meg a jövőre nézve, hogy a banki szektorhoz hasonlóan az infokommunikációs piacon is létrehozza a teljesen magyar tulajdonú „nemzeti szolgáltatót”. (Azóta tőkeemeléssel 25 százalékos tulajdont szerzett benne a német Rheinmetall jármű- és hadiipari cég.)

Ehhez meg is kezdte a portfolióból még hiányzó távközlési iparág kisebb-nagyobb szereplőinek a felvásárlását, itthon és külföldön egyaránt. Így került a csoporthoz egyebek mellett a DIGI, az Invitech, többlépcsős modellben az Antenna Hungária, a külföldi érdekeltségek közül az izraeli SpaceCom űripari társaság, illetve balkáni távközlési cégek, köztük a Telenor Montenegro.

A 713 milliárd forint összértékű akvizícióval a 4iG Nyrt. 51 százalékos többségi tulajdonosa lehet a Vodafone Magyarországnak, az államé pedig a maradék 49 százalék lehet. A tranzakció értéke a Vodafone Magyarország legutóbbi EBITDA-jának a 7,7-szeresére rúg.

„A Vodafone Magyarország megvásárlása az elmúlt harminc év legjelentősebb hazai távközlési tranzakciója lehet, hasonló léptékű, mint a rendszerváltást követően a Matáv privatizációja volt” – emelte ki a bejelentésben Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója, aki a legutóbbi bejelentés szerint hamarosan átadja operatív irányítási feladatait Fekete Péter vezérigazgatónak.

Az akvizíció egyik fő célja, hogy a Vodafone Magyarország felvásárlásával az oly régóta áhított mobil lábat is megerősítheti a 4iG, s mindehhez nem kell további hónapokat, éveket várni az újabb frekvenciákra. Az eddig megszerzett mobil láb: a DIGI mobil részlege által birtokolt frekvencia ugyanis nem elegendő egy teljes értékű mobilpiaci jelenlét kiépítésére.

Az Antenna Hungárián keresztül ugyan 2019-ben 25 százalékos részesedést szerzett a Yettel előd Telenor Hungary-ban is, de ez sem nem irányító, sem nem jelentős részesedés a hazai mobilpiacon.

Akkor úgy tűnt, hogy az első körös Telenor belépés célja egy későbbi teljes tulajdonszerzés, de ezt legutóbb a digitrendi.hu kérdésére határozottan cáfolta a Yettel Hungary cseh tulajdonosa a PPF-csoport, mondván hosszabb távra terveznek a magyarországi leányvállalatukkal.

Okafogyottá válhat a Yettel kisebbségi részesedés megtartása

A Vodafone Hungary felvásárlásával még az a szcenárió is felmerülhet, hogy a 4iG megválik a Yettelben lévő részesedésétől, akár visszavásároltatva azt a korábbi tulajdonossal. Ez egyfelől segítheti a további stratégiai terjeszkedések finanszírozását, másfelől kevesebb fejtörést okozhat a Gazdasági Versenyhivatalnak a távközlési piac erőviszonyainak a vizsgálatában.

Ez utóbbi feltételezés azonban csak addig állja meg a helyét, amíg nem minősítik nemzetstratégiai jelentőségűnek a most bejelentett tranzakciót. Van rá esély, legalábbis Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint, aminek azért van jelentősége, mert az ilyen jellegű ügyleteket nem kell vizsgálnia a Gazdasági Versenyhivatalnak.

A felvásárlás még az év végéig lezárulhat

Az előfizetések alapján a Vodafone a magyar piac második legnagyobb szereplője: több mint 3,8 millió lakossági és üzleti előfizetőt szolgál ki (mobil 3 millió, vezetékes szolgáltatások 800 ezer), amely által több mint 5 millió bevételt biztosító előfizetéssel (RGU – Revenue Generating Unit, 3 millió mobil, 700 ezer tv, 700 ezer szélessávú internet, 600 ezer vezetékes hang) rendelkezett 2022 júliusában. A tervezett akvizícióval létrejövő csoport összességében 7,6 millió db RGU-val rendelkezhet 2022 végére.

Ezt részben a néhány éve megvásárolt UPC Magyarországnak köszönheti, ezzel vethette meg a lábát a vezetékes és mobilhálózattal egyaránt rendelkező integrált távközlési szolgáltatók között. Ennek fényében még nagyobb meglepetés a most bejelentett ügylet, miután a távközlési szolgáltató mára jutott el a UPC profil, az ügyfelek és üzletek beolvasztásáig. Igaz a brit anyavállalat nemzetközi portfoliójának egyszerűsítése és adósságállományának csökkentése érdekében mostanában a magyarországi mellett több más leányvállalatától is megvált, vagy megválik.

Vitathatatlan, hogy a Vodafone infrastruktúrájával a vezető szolgáltatók közé kerülhet a 4iG Nyrt.-t a hazai vezetékes hang- és internet, kábeltévé és mobilszolgáltatók között. A már piacra dobott üzleti megoldásai: adathálózat, virtuális adatközpontok, IoT technológiák keresettek mind a nagyvállalati körben, mind a kormányzati szférában. A Vodafone Magyarországon elsőként indította el az 5G szolgáltatást és az elsők között volt az 5G-s magánhálózatok létesítésében is.

A 2020-21-es üzleti évben a Vodafone Magyarország éves árbevétele 278 milliárd forint volt, EBITDA-ja pedig meghaladta a 93 milliárd forintot. A vállalat munkavállalóinak létszáma több mint 3 ezer fő. A tervezett tranzakció a Vodafone Magyarország Zrt. átvilágítását, a végleges adásvételi szerződés aláírását és a szükséges hatósági eljárásokat követően, 2022.végére zárulhat le.