A digitális szakemberhiány, a gyorsan változó eszközök, és egyéb technikai kihívások is késleltetik a kis- és középvállalatok(kkv) digitalizációját – hangzott el azokon az üzleti találkozókon, amelyeken vidéki cégvezetők osztották meg egymással a tapasztalataikat.

kkv-k a digitalizációról

A kkv-k ezen kívül továbbra is az időhiányt, a túlzott adminisztrációt, valamint az ügyfelek megszerzését és a velük való folyamatos kapcsolattartást jelölik meg a legtöbbször akadályként – ez is kiderült még a Hello Biznisz program keretében Miskolcon, Kecskeméten és Pécsett tartott workshopokon.

A kkv-k harmada még nem tervez a digitális szolgáltatásokkal

A Telekom által két éve indított kezdeményezés országjáró rendezvényein arra is fény derült, hogy a kkv-k több mint a harmadának nincs terve arra, hogyan fejlessze digitális szolgáltatásokkal az üzletét, 40 százalékuk pedig még azt sem mérte fel, ki és milyen papíralapú tevékenységet végez a cégén belül.

A megkérdezettek fele nem használ az üzletmenetet gyorsító egyszeri azonosító megoldásokat. Pedig ahhoz, hogy több rendszerhez is hozzáférhessenek, ma már elegendő egyetlen felhasználónévvel és jelszóval azonosítani magukat. Ötödüknek pedig arra sincs megoldása, hogya közös munkához hogyan osszon meg fájlokat és mappákat a külső partnerekkel.

„Miközben a kkv-k több mint kétharmada használ saját bevallása szerint felhőszolgáltatásokat és mobilalkalmazásokat, a találkozókon résztvevő vállalkozók által felvetett problémákból azt látjuk, nem mindig látják meg a digitális fejlesztésekben a közvetlen üzleti segítséget ” – vélekedett Fejes Zoltán, a T-Systems vezérigazgató-helyettese.

Hozzátette: ma már a kkv-k is költséghatékonyan férhetnek hozzá azokhoz a megoldásokhoz, amelyek segítséget nyújtanak az üzletszerzéshez vagy az automatizáláshoz, a mindennapi háttérmunka csökkentéséhez.

A helyzet a digitalizáció terén meglehetősen lassan változik, Az idő és a minőségi munkaerő hiánya egyelőre tartósnak és az egyik legfőbb ellenérvnek bizonyul a téma felvetése kapcsán. Néhány hónapja az Ipar 4.0 Mintagyár projekt apropóján foglalkoztunk a kkv-k ebbéli hozzáállásával. A 2,35 milliárd forintos uniós finanszírozású pályázat célja, hogy többféle módon is támogassa az elmaradottabb régiókban tevékenykedő gyártó profilú kkv-k fejlesztési törekvéseit.

A projekt idén decemberben zárul, és a tervek szerint ezer kkv-t hoz be a programba. Kovács László a Budapesti Műszaki Egyetemen(BME) tavaly januárban létrehozott Ipar 4.0 Technológiai Központ(TK) vezetője már akkor ezt mondta: „Jó, hogy nagy az érdeklődés a támogatott projekt iránt, de nem jó, hogy azok közül is, amelyek megfelelnének a követelményeknek, végül kevesen szánják rá magukat a programban való aktív részvételre. A legtöbben épp az időt sajnálják rá, mint mondják, nehezen tudják több napon keresztül nélkülözni az alkalmazottaikat.”

A számlázásban már van érezhető előrelépés

Vannak ugyanakkor olyan területek is, ahol már nem kell sokat győzködni a cégeket. Egy ugyancsak idei felmérés szerint a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások számlázási gyakorlatában egyre inkább előtérbe kerülnek a digitális megoldások. (Igaz ebben szerepe volt a változó adóhivatali elvárásoknak is.)

Összességében ugyan még mindig a számlatömb uralja a piacot, az érintett vállalkozások 64 százaléka még a kézi számlázást használja, számlázó programot pedig 44 százalékuk. A többiek mindkét megoldással élnek. A kézi számlázás e cégek körén belül is főként a legkisebbek, az egyéni vállalkozók körében tartja a pozícióját: ennek a csoportnak négyötöde csak ilyen módon számláz, és csupán egyötödük alkalmaz számlázóprogramot – állapítja meg az eNET és a Számlázz.hu közös kutatása.

A társas vállalkozások körében viszont valóban dinamikus növekedésnek indult a digitális számlázási megoldások használata. Ezen cégek kétharmada már számlázóprogrammal számláz, a számlatömb használat csak négytizedüknél jellemző.

A digitális megoldásokon belül a hazai kkv-k többsége az online számlázókat részesíti előnyben. Kétszer annyian választottak felhőben működő számlázót, mint amennyien saját gépre telepített szoftvert.