Magyar fotográfusok mutatják be az éjszaka hétköznapi hőseinek életét a Huawei P60 Pro okostelefonnal készített mobilfotó-sorozattal.

Huawei P60

Az „Éjszaka hősei” című fotósorozat a kínai márka legújabb prémium kategóriás okostelefonja, a P60 Pro éjszakai fotós képességeit felhasználva tárja elénk három hivatás képviselőinek munkáját.

A fotográfusok – Chripkó Lili és Rizmajer Antal – mobilfotó-sorozatai gyenge fényviszonyok között – füsttel megtelt lakóházban, pincében, erdőben, éjszakai városi és szabadtéri fényekben mutatják be a III. kerületi Tűzoltó-parancsnokság, az Országos Polgárőr Szövetség és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársainak életét.

Állandó készültségben

Huawei P60 tűzoltók

A tűzoltók munkája az állandó készültségről szól. Az éjszakai órákban is rendszeresek a riasztások. A felszerelésük akár 70 kg súlyú is lehet, ennek nagy részét a 30 kg-os speciális védőruházat teszi ki.

Pincetűz esetén a lejutás a legnehezebb feladat, extra magas hőmérséklet is lehet, a füst és a lángok sűrűsége miatt a látási viszonyok is korlátozottak. Tájékozódási pontként a tűzoltók által húzott tömlő szolgál.

A legnehezebb szituációk közé tartozik, amikor gyerekekkel találkoznak mentés közben. Komolyabb traumák esetén a tűzoltók közösen és pszichológus segítségével dolgozzák fel a megtapasztaltakat.

Extrém eseteket kezelnek a kutató-mentők

Huawei P60 kutatomentok

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat akkor lép színre, amikor a legextrémebb körülmények között kell segíteni. Ez két esetben fordulhat elő: vagy nincs kapacitása az adott pillanatban más szervnek, mentőknek, katasztrófavédelemnek, vagy nem rendelkeznek megfelelő felszereléssel a mentéshez. Az állatmentések is nagyon fontosak, és hasonló készségeket és technikákat igényelnek, mint az emberi mentés.

A szervezet tavaly 137 alkalommal vett részt bevetésen a rendőrség és a katasztrófavédelem kérésére, legyen szó eltűnt személyek kereséséről, vízből, kútból vagy hegyről való mentésről. Nemzetközi mentőakciókban is részt vesznek, legutóbb például a törökországi földrengés során 17 embert mentettek ki a romok alól.

A kutató-mentők munkáját négylábúak is segítik. A kiskoruktól képzett kutyák néhány pillanat alatt több száz négyzetméternyi területet kutatnak át, és olyan helyekre mennek fel, ahova ember nem képes. Keresés során az élő ember testhője által kibocsátott szagmolekulákat azonosítják, majd ezt jelzik ugatással.

A kutató-mentő szolgálat tagjai teljesen önkéntes alapon dolgoznak, mindenkinek van polgári foglalkozása. A szolgálat tagjai saját maguk építik és tartják karban a speciális mentési igényeiknek megfelelő eszközeik jelentős részét is.

Akiknek a szó az egyetlen fegyverük

Huawei P60 polgárőrök

Önkéntesként végzik a munkájukat az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) tagjai is. A szervezet tagjai között akad vadgazdálkodó, bankár, tanuló vagy fejlesztőmérnök is, akik ellenszolgáltatás nélkül évente egyenként sok száz órát szánnak az utcai járőrözésre (gyalogosan, motorral, biciklivel és autóval), eltűnt személyek keresésére és a rendőrség munkájának segítésére.

Feladataik közé tartozik a rendőrök megérkezéséig a bűnelkövetők feltartóztatása, csendháborítás esetén eljárás indítása, valamint forgalomirányítás baleseteknél. Munkájuk egyik legnagyobb kihívása, hogy nem alkalmazhatnak kényszerítő eszközöket, egyetlen fegyverük a szó és a beszéd.

Szolgálatuk részeként nemrégiben a Tour de Hongrie országúti kerékpárverseny teljes útvonalát kísérték figyelemmel, valamint a Giro d’Italia nemzetközi kerékpáros körverseny magyarországi útvonalán biztosították a VIP konvojt.