A jövő technológiai elvárásainak is megfelelő megoldásokkal szerelték fel a Városligetben megépült Magyar Zene Házát és az új Néprajzi Múzeumot. A múzeumi és rendezvényhelyszínek szakértők szerint ugyanis ma már teljesen más követelményeket támasztanak, mint régen.

Liget kultúra
A fotó forrása: ligetbudapest.hu

A koncerttermek és múzeumok felújítását, újak megépítését pár évtizeddel ezelőtt még elsősorban a hagyományelvűség vezérelte. Elvárás volt, hogy a rendezvényhelyszínnek legyen jó az akusztikája, kényelmes a nézőtere, a múzeumban pedig legyen minél jobban látható minden műtárgy, miközben a múzeumőrök alig észrevehetően sétálnak a termekben a biztonságra figyelve.

Elvárás a hibátlan működés és a láthatatlanság

Ma már teljesen más igények alapján tervezik meg az ilyen épületeket. Egyrészt a látogatók is modern szolgáltatásokat igényelnek a mindenhol jelen lévő vezeték nélküli hálózatoktól az interaktív információs és szórakoztató megoldásokig, másrészt a helyszínek üzemeltetése, biztonsága is új elvárásokat követ.

A kiépítések egyik legfontosabb követelménye, hogy minden kifogástalanul működjön, de ne látsszon belőle semmi. Egy irodaház esetén, ahol az informatikai és távközlési infrastruktúra bátran lehet a szem előtt, sőt bizonyos esetekben szinte a látvány részének számít. Értelemszerűen egy minden szinten teljesen letisztultra megálmodott épületegyüttesben viszont úgy kell megoldani minden egyes eszköz, vagy épp a kábel elhelyezését, hogy az teljesen beleolvadjon a környezetbe.

„A wi-fi hozzáférési pontokat például úgy kellett elrejtenünk, hogy egy speciális fóliát használtunk az eltakarásukhoz, amelyet ráadásul mindig az adott épület-elem színére kellett fújnunk. Ugyanígy a szabadtereken is a látványhoz illeszkedő, önmagában nem észrevehető formában kellett elhelyezni a hálózati elemeket” – sorolja Szőke Péter, a T-Systems Magyarország key account menedzsere.

A cég nyerte el fővállalkozóként a két épület informatikai, távközlési, épületfelügyeleti és biztonságtechnikai megvalósítását.

A látványhoz igazodó interaktív zenehallgatási megoldás

A Néprajzi Múzeum épületében közel 7 ezer négyzetméter a kiállítási tér, és a tetőszinten ugyanennyi a szabadon bejárható zöldfelület. A hatalmas terület teljes körű lefedettségéhez több mint 100 wi-fi hozzáférési pontot építettek be, amelyhez az internet kapcsolatot a Magyar Telekom nyújtja.

Magyar Zene Háza épületében a hálózat mellett a biztonságtechnikának is fontos szerep jut. Az intézmény egyik attrakciójának, a „Kreatív hangtér”-nek a fokozott védelmét biztosító rendszereknek nem csak láthatatlannak, hanem kiemelten megbízhatónak is kell lenniük. Az intézményben interaktív zenehallgatásra is lehetőség van, az ehhez szükséges alkalmazás segítségével mindig a látványhoz igazodó zeneműveket hallgathatnak a tárlatot látogatók.

A megrendelés része az integrált felügyeleti rendszer(IFR) is, ami magába foglalja az épületüzemeltetési, biztonságtechnikai, automatizálási feladatokat. Ezekhez úgy építették ki a hátteret, hogy a végén szinte egy “parancsnoki szobát” adjanak át a megrendelőnek, ahová minden részegységgel kapcsolatos információ befut, és lehetőség van az egyes alrendszerek közvetlen irányítására, a funkciók módosítására is.

Az IFR-be beletartoznak a gyengeáramú biztonságtechnikai, épületgépészeti automatikai és épületfelügyeleti (BMS) alrendszerek, amelyek egy közös adatbázisba kerülnek, ezáltal egymást vezérlő, együttműködő rendszerek alakulnak ki a maximális üzemeltetési hatékonyság és az energiaoptimalizálás támogatására.

Az IFR része többek között a gépészeti automatika, a villamos felügyelet és világításvezérlés, a fogyasztásmérő kiolvasás, energiamenedzsment, a hő- és füstelvezető, tűzjelző, gázzal oltó, beléptető, behatolásjelző, videós megfigyelő, vészhangosító, tárgyvédelmi rendszerek, valamint az ezeket kiszolgáló informatikai aktív és passzív hálózat, szerverek, szoftverek.

Kreatív megoldás a távhűtésre

“Összetett feladatot jelentett a rendszer elemeinek az összehangolása, hiszen olyan funkciók kerültek egymás mellé, mint a biztonsági kamerák hálózatának megtervezése és az eszközök elhelyezése, vagy a vitrinek élő monitorozása. Figyelni kell ugyanakkor arra is, hogy a teljes épület automata klimatizálása mellett egyes területeken speciális hőmérsékleti és páratartalmi követelményeket kell betartani: a régi, érzékeny műtárgyaknál a környezeti paraméterek pár százaléknyi eltérése is komoly károsodást okozhat” – emeli ki Szőke Péter.

Az épület energiaellátását nagyobb részben megújuló energiaforrásokból fedezik, ennek biztosítására 120 talajszondát helyeztek el 100 méter mélyen a föld alá a geotermikus energia kiaknázása érdekében. További innováció az épület távhűtése, amelyet a közeli Műjégpálya kapacitása biztosít.

Az új épületekben már működnek a kiépített hálózati és informatikai megoldások, de nyár végéig még egyfajta éles tesztrendszer folyik, ahol az üzemeltetők és a T-Systems közösen figyeli, hogyan teljesít a rendszer, és végrehajtják az esetleg szükséges igazításokat.