A leghamarabb a Telekomnál indult el, és fejeződik is be a 3G technológia kivezetése. Néhány tesztterület után júliusban indul a lekapcsolás a Yettelnél, a Vodafone pedig májustól kezdte a folyamatot a saját hálózatán.

3G hálózatok lekapcsolása

Már jó ideje napirenden van a 3G hálózatok lekapcsolása, ami többféle indokkal is magyarázható, és már jó pár országban végbe is ment. Indok lehet a technológia elavultsága, a sokféle hálózati technológia együttélésének a költséges volta, de szempont lehet a tény, hogy a frekvenciák korlátos erőforrások.

A Telekom nyár közepére időzíti a teljes lekapcsolást

A tervek szerint halad a Magyar Telekom a 3G hálózatának fokozatos lekapcsolásával, amely július 1-től már sehol nem lesz elérhető. A legfeljebb 3G-képes készülékkel rendelkező ügyfelek hangforgalmát a meglévő 2G hálózat tudja átvenni – áll a Telekom friss közleményében.

A legnagyobb hazai távközlési szolgáltató még tavaly ősszel hozta nyilvánosságra ezzel kapcsolatos terveit. A lekapcsolásra felkészülve a Telekom a 3G-vel lefedett szolgáltatási terület nagyságát 2020.óta több apró lépcsőben csökkentette, azon a nyáron 10%-kal, 2021.márciusában 1,3%-kal, majd tavaly októbertől további 1,3%-kal. Azóta a hálózat további részein állt már le a 3G-szolgáltatás.

A helyszíneket a szolgáltató úgy választotta ki, hogy mindenhol rendelkezésre álljon a 4G(/5G) szolgáltatása, a még csak 3G-képes készülékkel rendelkező érintett ügyfelek hangforgalmát pedig a rendelkezésre álló 2G hálózat vette, illetve veszi át. Az utolsó elérhető 3G kapcsolódási pontot június 30-án szünteti meg a szolgáltató.

A Telekom ügyfélkörében a legfeljebb 3G-képes készülékkel rendelkezők hangforgalma a teljes hangforgalomnak ma már csupán a 2,3%-a, az adatforgalomban pedig még kisebb az aránya, mindössze 0,84%. Ennek jelentős része már olyan m2m forgalom, melynek kis átviteli igényét a 2G szintén kezelni fogja.

A Yettel júliustól gyorsítja fel a folyamatot

A Yetteltől származó információink szerint teszt szinten már náluk is elindult bizonyos körzetek lekapcsolása, de nagyobb ütemre júliustól terveznek váltani, a 3G technológia teljes körű kivezetése pedig várhatóan jövőre zárul le a szolgáltatónál.

A Vodafone is értesítette már az ügyfeleit, arról, hogy májustól elkezdi csökkenteni a 3G technológiával is ellátott körzeteit. A végleges időpontról egyelőre nem kommunikáltak még. Mindhárom szolgáltató többféle módon is igyekszik megkeresni érintett ügyfeleit, hogy mi a teendőjük. (A Diginek is van mobilszolgáltatása, de az a rendelkezésére álló frekvenciák alapján már 4G technológiájú, így ezt az operátort nem érinti a 3G-lekapcsolás.)

Eddig vehető igénybe a készülékcsere támogatás

Mindegyik operátor létesített egy kimondottan erre vonatkozó weboldalt, ahol információkkal látja el az ügyfeleket a szóban forgó kérdésben. A Telekom tájékoztatása szerint a honlap segítségével a felhasználók ellenőrizhetik, hogy 4G- illetve 5G-képes-e a készülékük és a SIM kártyájuk, és hogy milyen hálózatra kapcsolódik. Ezt követően útmutatást kapnak a készülékbeállítások esetlegesen szükséges módosításához. A régi SIM kártyákat a Telekom üzletekben vagy online igénylés esetén futáros kiszállítással díjmentesen cserélik újra.

A szolgáltatók mindegyike csatlakozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság(NMHH) mobilkészülék-csere támogatási programjához is, amiben bruttó 20 ezer forintos állami támogatás idényelhető a régi, 3G-képes mobilkészülék 4G- vagy 5G-képes készülékre való cseréjénél. Május 9-től már a 2G-képes mobiltelefonok is lecserélhetők a program keretében, amely a keret kimerüléséig vagy július 17-ig tart.

A 3G hálózat lekapcsolását követően a közel országos lefedettségű, a korábbi technológiáknál jobb ügyfélélményt nyújtó 4G hálózat áll az ügyfelek rendelkezésére mind a hang-, mind az adatforgalom céljára.