Marcin Wasilewski, lengyel energiaipari szakember vette át az EIT Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által létrehozott InnoEnergy befektetői csoport közép-európai régiójának a vezetését.

Marcin WasilewskiMarcin Wasilewski 15 éve dolgozik az energiaiparban. Az ABB-nél 2018 óta a lengyel, a cseh és a magyar energetikai, illetve nehézipari ágazatok irányításáért felelt. Az ABB előtt a PKN ORLEN-nél az energiatermelési ágazat kialakítását bízták rá, ezzel párhuzamosan az Anwil felügyelőbizottságának elnöke és a Baltic Power elnöke is volt. A szakember 2018 óta az Energia Világtanács lengyel bizottságának a tagja.

Diplomáit a floridai Atlantic Egyetemen, a Varsói Műszaki Egyetemen és a Harvard Egyetemen szerezte meg, 2006-ban pedig MBA fokozatot szerzett a Bradfordi Egyetemen.

„A zöld átmenet izgalmas kihívásokkal jár. A Fit for 55 vagy REPowerEU keretén belül javasolt szabályozást érintő változások ösztönzik az innovációs munkát. Az EIT InnoEnergy vezető európai befektetőként előremutató, fenntartható energiaprojekteket támogat. Ebben a folyamatban Közép- és Kelet-Európa előtt sok lehetőség nyílik, köszönhetően annak, hogy a régió hatalmas potenciállal rendelkezik ezen a területen” – emeli ki Marcin Wasilewski.

Új pozíciójában a legfőbb feladata az EIT InnoEnergy portfoliójába tartozó vállalatok termékeinek, szolgáltatásainak kereskedelmi hasznosítása, illetve újabb befektetők bevonása lesz a közép-európai piacokon.

Térségünkben az EIT InnoEnergy olyan vállalatok részvényese, mint a Skeleton Technologies, amely észt vállalkozásként a közlekedési szektor és az ipar számára gyártott szuperkondenzátorokra fókuszál.

A portfolió része a kávéhulladékot zöld energiává és ökotermékké átalakító lengyel EcoBean, amely egy biofinomító beindítását célozta meg. Az EIT InnoEnergy portfóliójába tartozik a napelemes tetőket gyártó Sunroof, az energiatárolási megoldást gyártó magyar HeatVentors.

A csoport közreműködésével jött létre a Magyar Akkumulátoripari Stratégia, illetve jelenleg is dolgozik a magyarországi akkumulátoripari képzések elindításán. Tízéves működése során az EIT InnoEnergy több mint 560 millió eurót fektetett be a gazdaság zöld átalakításával foglalkozó, induló vállalkozásaiba, illetve innovációs projektjeibe.

Az energiatárolás, az ipari zöld hidrogén, valamint az napenergia-technológiák területén keresik az új megoldásokat. Eddig 480 innovatív vállalkozás részesült az EIT InnoEnergy befektetésében, amelyek összesített várható bevétele 2030-ra meghaladja a 72,8 milliárd eurót.

A befektetői csoportról

Az EIT InnoEnergy a világ egyik legaktívabb fenntartható energetikai beruházója. Nemcsak az energiatárolásban, hanem a közlekedésben, a mobilitásban, a megújuló energiaforrásokban, továbbá a fenntartható épületekben és városokban is érdekelt. A 27 részvényest számláló társaság 300 portfólióvállalata 2030-ig várhatóan 72,8 milliárd eurós bevételre tehet szert, és évente 1,1 Gtonna kibocsátást takaríthat meg, szén-dioxid-egyenértékre átszámítva.

Az EIT InnoEnergy három stratégiai fontosságú európai kezdeményezés hajtóereje is, így az Európai Akkumulátorszövetségé (European Battery Alliance, EBA), az Euróapi Zöld Hidrogén Támogató Központé (European Green Hydrogen Acceleration Centre, EGHAC) és az Európai Szolár Kezdeményezésé (European Solar Initiative, ESI).

A 2010-ben alapított és az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával működő EIT InnoEnergy Európa mellett az Egyesült Államokban, közelebbről Bostonban is rendelkezik irodával.