Világszerte kétszámjegyű növekedés jellemzi a használt mobiltelefonok piacát. Az első fecskék már nálunk is megjelentek. Legutóbb az Euronics döntött úgy, hogy belép erre a piacra, most még iPhone-okkal, de később más márkákkal, sőt más elektronikai eszközökkel is.

Euronics haszált telefon

Augusztustól jelentek meg a használt, de jó állapotú okostelefonok az elektronikai kereskedő webshopjában. A társaság indoklása szerint azért, mert úgy látják, hogy az utóbbi években a vevők egyre tudatosabbak a mobilvásárlás terén is.

Ritkábban cserélik le készülékeiket, az emelkedő árak miatt pedig kevésbé keresik a legújabb modelleket. Ezekben a vásárlói döntésekben a spórolás mellett a fenntarthatósági szempontok is megjelenhetnek már.

Az induló készlet használt iPhone-okból áll

„A használt mobiltelefonok kínálata az Euronics-nál ma még a korábbi években kiadott iPhone készülékekből áll, egyrészt érték- és időállóságuk miatt, másrészt, mert a gyártó hosszú évekig biztosítja a szükséges szoftverfrissítéseket” – indokolja Metykó Tibor, az Euronics marketing igazgatója.

Hozzáteszi: a fiatalabbaknál egyre kisebb a jelentősége annak, hogy a legújabb telefont tudhassák a zsebükben, sokkal inkább előtérbe kerülnek a környezettudatosság szempontjai.

Az azonos szériájú új okostelefonokhoz képest a használt modellekhez akár 30-40%-kal alacsonyabb áron is hozzájuthatnak a vásárlók.

Ha pozitív lesz az ötlet fogadtatása, más márkákra, sőt később más termékkategóriákra is kiterjeszthetik a kezdeményezést. Már a készülékbeszámításhoz szükséges háttér megteremtésén is dolgoznak.

Külső szakmai partner bevonásával ellenőrzött termékek

A telefonok állapotát az Euronics erre szakosodott beszállító partnere ellenőrzi, szükség esetén javítja, tisztítja a készülékeket, és a külső és belső jellemzői alapján több kategóriába sorolja azokat.

Ebből az Euronics az esztétikailag és hardveres szempontból is a legjobb állapotban lévő mobilokat veszi át, és kínálja eladásra a webshopon.

A kereskedő a használt mobiltelefonokra is vállal szavatosságot, ami azokra a hibákra terjed ki, amelyek feltehetően már az áru átadásakor fennálltak, és a vásárlás időpontjától számítva egy éven belül jelentkeznek.

Stabil kétszámjegyű növekedés várható a globális piacon

A Custom Market Insights(CMI) által közzétett elemzés a felújított és használt mobiltelefonok globális piacát 2022-re hozzávetőleg 64,1 milliárd dollárra becsüli, idén némi csökkenést vár, a 62,79 milliárd dolláros előrejelzése alapján.

A piac 2030-ra elérheti viszont a 146,43 milliárd dollárt is, ami évi 11,45%-os növekedést feltételez. A jelentés szerint ezen a piacon a legfontosabb szereplők közé tartozik az okostelefont feltaláló Apple, továbbá az Amazon, a Samsung, a Verizon, a Cashify, a Walmart, az eBay, a Huawei, a Yaantra, és még többen mások is.

Euronics haszált telefon
Forrás: CMI

Az „újrahasznosításnak” többféle módozata is van. Az egyik a gyártóhoz visszavitt és a gyártó által felújított okostelefon. A másik változat pedig, hogy maga a felhasználó próbálja meg értékesíteni a különböző újraértékesítő platformokon keresztül.

Utóbbi, vagyis a használt telefon ritkán az első választási lehetőség telefon vásárlásakor, mert előbb ajánlott annak működőképességét megvizsgálni. Ennek eredményeként inkább a felújított telefonok népszerűsége növekszik, azoké, amelyeket előzetesen ellenőriztek, és ha kell, meg is javítottak.

A fenti számok alapján is elmondható, hogy a használt mobileszközök piaca már nem is olyan kicsi, mint korábban gondoltuk. Éppen ellenkezőleg, fokozatosan új szabvánnyá válik, és bekerül az elektronikai kiskereskedelem fő áramába.

Ez várható az európai piacon

Az európai felújított és használt mobiltelefonok piacának méretét a CMI 2021-ben 5,91 milliárd dollárra becsülte, 2022-ben már elérhette a 6,74 milliárd dollárt, 2030-ra pedig meghaladhatja a 13,4 milliárd dollárt is, amely a globálisnál valamivel szerényebb 9,78%-os éves növekedést jelez előre 2022 és 2030 között.

Az európai régióban a tinédzserek és az egyetemisták az okostelefonok mindennapi használatában kiemelkedő szerepet töltenek be. Az ő jövedelmi viszonyaik viszont az esetek többségében nem érik el a sokszor több százezer forintba is kerülő új modellek megvásárlásához szükséges szintet.

Emellett a lakosság jelentős része is gazdasági megfontolásból, spórolásból az elérhetőbb árú, használt mobiltelefonokat részesíti előnyben.

Első fecskék a hazai piacon

Magyarországon is van mód felújított készülékek vásárlására, sőt a használt készülékek egyszerűsített adás-vételére is. Tavaly novemberben jelent meg az erre specializálódott Flip Technologies által üzemeltetett Rejoy.hu piactér.

A platformot üzemeltető céget 2019. decemberében indította el három huszonéves vállalkozó Romániában. A Flip Technologies eddig 8 millió euró értékű befektetést kapott az eMAG befektetési leányvállalatától.

Más utat választott a fenntarthatósági szempontok érvényesítésére a Samsung. Mint korábban megírtuk a magyar kezdeményezésre indult ReGalaxy program célja a meglévő készülékek feljavítása és frissítése, de nem a megszokott módon.

A Samsung mindazok számára, akik a Galaxy eszközök programba bevont valamelyik típusát megvásárolják, bruttó 100 ezer forintos keretösszegig jogosultak lesznek a korábbi – Samsung Magyarország által forgalazott – Galaxy S10, S20, S21, S22 vagy Note20 – készülékek márkaszervizben végzett díjmentes felújítására.

A készülékeket a Samsung munkatársai az eszköz tulajdonosának otthonában vagy egy Samsung szaküzletben veszik át, ezzel párhuzamosan a készüléktulajdonos e-mailben fogadhatja el a felújításra vonatkozó ajánlatot.

A javítás után a készüléket a felsorolt átvételi módok egyikén juttatja vissza a Samsung, hogy a régebbi eszközök is új életet kaphassanak, vagy akár egy másik családtagnál vagy egy okosotthon ökoszisztémába építve.