A környezetbarát Bitcoin bányászatot megcélzó Enerhash Technologies Zrt. eddig közel 3 milliárd forint befektetést kapott.

A cég innovatív megoldása a megújuló erőművek többletkapacitásait használja kriptobányászatra, károsanyagkibocsátás nélkül. A magyar technológiai cég eddig közel 3 milliárd forint értékű magánbefektetést kapott infrastruktúra-fejlesztésre és adatközpont-beruházásra. A társaság tavalyi árbevétele meghaladta az 510 millió forintot, idén ennek a megduplázása már a cél.

Befektetői és potenciális partnerei előtt jelentette be a 2021-ben alapított startup cég, hogy megkezdte a felkészülést a BÉT XTEND tőzsdei bevezetésére. A vállalkozás globálisan terjeszkedik, Új-Zélandon a napokban kezdte meg működését.

A társaság eddig több mint 1000 szervert és kapcsolódó infrastruktúrát telepítettek világszert, idén ennek a megduplázása a cél.

Így egyensúlyozhatók ki a megújulók kapacitásai

A megújuló források egyre nagyobb szerepet kapnak az energiamixben, de meglehetősen kiszámíthatatlan a termelésük– vagyis, ha nem fúj a szél vagy süt a nap, akkor energiahiány jelentkezik, máskor viszont a többlettermelés jelent problémát.

A magyar startup infrastruktúra-fejlesztésekkel és adatközpont-beruházásokkal képes optimalizálni az energiaellátást, kiegyensúlyozni a megújuló erőművek kapacitásait és hasznosítani a keletkező tartalékokat. Ennek egyik mintapéldája a cég svédországi projektje.

„Az ország északi régiójában jellemzően alacsony a népsűrűség, ennek megfelelően alakul az áramfogyasztás is, így jelentős többletkapacitás keletkezik. Az érintett svéd állami energetikai nagyvállalattal együttműködve egy 3 MW kapacitású számítástechnikai adatközpontot telepítettünk ide, ami optimalizálja az energiagazdálkodást: kiegyensúlyozó szolgáltatást nyújtunk az áramhálózaton, a vízerőművek pedig ellátják az adatközpontot árammal, amit számítási kapacitássá alakítva hasznosítunk – például kriptobányászatra” – avat be a részletekbe Jogg Dániel, az Enerhash társalapítója.

Megoldás a kriptobányászat zöldítésére

Mindez egyben innovatív megoldás a kriptobányászatnak is, amellyel kapcsolatban vezető ellenérv, hogy a hatalmas számítási kapacitások „etetéséhez” jelentős energiaráfordításra van szükség.

„A Bitcoin bányászatra specializálódott Enerhash Technologies Zrt.-t megalapításával az volt a célunk, hogy minél több adatközpont telepítésével honosítsuk meg a környezettudatos üzleti modellt – mondja Jogg Balázs a techcég másik társalapítója.

Hozzáteszi: a cég jövőképe, hogy fenntartható alternatívává tegye a kriptobányászatot, miközben fontos misszió a megújuló energiaforrásokra való globális átállás támogatása és gyorsítása is.