Hazai technológiai startupok is jelentkezhetnek a dubaji központú FasterCapital frissen indult inkubációs programjába. A kiválasztott projektek akár közel 600 millió forintnyi befektetést is elnyerhetnek.

Startupok

Idén immár harmadik inkubációs befektetési körét hirdeti meg a 2014 óta működő FasterCapital. A Dubai Internet City-ben székelő virtuális inkubátorként működő társaság a világ számos pontján, köztük mostantól már Magyarországon is keresi az ígéretes technológiai projekteket. A programban való részvételre már ötletfázisú projektekkel is lehet pályázni szeptember 15-ig.

Fejlesztői kapacitást is kapnak a kezdő vállalkozások

Az inkubáció keretében a FasterCapital a kiválasztott projektekbe legfeljebb 600 millió forint értékű befektetést valósít meg. Ennek keretében a cég a kezdő vállalkozás számára biztosítja a technológiai termék vagy szolgáltatás létrehozatalához szükséges teljes körű informatikai fejlesztési folyamat megvalósítását, saját, több mint 100 fős, házon belüli fejlesztői csapatának a bevonásával.

A startupok emellett komplex üzletfejlesztési mentor programban vehetnek részt, a FasterCapital közel ezer szakértőből álló nemzetközi szakértői hálózatának a bevonásával. Ennek során a csapatok könyvelési, humánerőforrás, marketing, jog, üzletfejlesztés és PR tanácsadói szolgáltatásban részesülnek.

Mit tud a virtuális inkubációs modell?

A FasterCapital modelljében az inkubált startupoknak nem kell fizikailag elköltöznie, mivel a teljes inkubációs programot online valósítják meg, ettől virtuális a modell. A befektető társaság elsősorban olyan startup alapítókkal, ötletgazdákkal keresi az együttműködést, akik technológiai ötlettel rendelkeznek, de maguk nincsenek birtokában a szükséges informatikai fejlesztői képességeknek.

A modell a társalapításon és társfinanszírozáson alapul, vagyis a FasterCapital társalapítóként száll be a projektekbe az inkubációs és technológiai befektetésért cserében. A cég a tőkeigény legfeljebb 50 százalékát biztosítja – kivételes esetekben ennél magasabb hányadot is, de100 százalékot soha. A fennmaradó tőkehányad biztosítása érdekében pedig minden esetben bevonnak egy külső társfinanszírozó befektetőt is.

„A FasterCapital 2014 óta folytat aktív startup inkubációs tevékenységet. Az elmúlt közel öt év során összesen 26 startup cég vehetett részt az inkubációs programban, ebből 20 vállalkozás már piacra is lépett, míg 286 csapat kapott akcelerációs szolgáltatást. Az inkubátor intenzív nemzetközi terjeszkedést folytat, ennek keretében már Magyarországon is keresi az innovatív technológiai projektekbe való befektetési lehetőségeket” – hívja fel a figyelmet Hanyecz Imre, a FasterCapital magyarországi képviselője.