Világszerte már egymillió alkalmazásfejlesztő regisztrált a Huawei Mobile Services(HMS) rendszerbe. A cég Magyarországon is keresi az együttműködést a helyi fejlesztőkkel, hogy minél több hazai applikáció kerüljön be az eddigi Google ökoszisztémát felváltó saját megoldásba.

Huawei saját mobil rendszere

Mint már többször is beszámoltunk róla, az amerikai tiltás miatt a Huawei okostelefonjai nem használhatják a Google Android ökoszisztémát, saját operációs rendszerre, kezelőfelületre, alkalmazásáruházra kell a kínai gyártónak áttérnie.

Play Store és Google appok helyett HMS és Huawei AppGallery

Szeptember végén mutatta be saját mobilszolgáltatási-rendszerét a Huawei, amelyet már évek óta fejleszt. A cég folyamatosan bővíteni akarja az HMS-ben elérhető alkalmazások számát, ennek érdekében többféle eszközzel segíti a fejlesztők munkáját.

A fejlesztők az eddigi androidos alkalmazásaikat is átkódolhatják a HMS-re, ehhez nálunk is megad minden támogatást a Huawei – emelte ki Krecsmár Csaba termékmarketing menedzser a hazai lehetőségeket bemutató budapesti tájékoztatón. Hozzátette: a hazai fejlesztők bővebben is megismerhetik a Huawei új mobilszolgáltatási-rendszerét, és azt, hogyan tudják alkalmazásaikat a feltölteni a HMS-be, a cég budapesti fejlesztői napján november 27-én.

A szeptemberben bemutatott új eszközök, köztük a Mate 30 család modelljeibe a cég már nem tehette be a Play Store és a Google alkalmazásokat. Helyette a vállalat saját HMS szolgáltatásait, illetve Huawei App Gallery alkalmazásboltját ajánlja a vásárlóknak, amelyek a készülékeken előre telepítve érkeznek.

A HMS a videózástól a böngészésen át az adattárolásig teljes körű alkalmazás-ökoszisztémát nyújt a készülékek tulajdonosainak. A fejlesztői együttműködéseknek köszönhetően a gyártó már mintegy negyvenötezer alkalmazást integrált a rendszerébe.

HMS szoftverfejlesztő készlet

A Huawei teljes mértékben megnyitotta a HMS alapképességeit és szolgáltatásait, így a regisztrált, fejlesztőknek alkalmazásuk elérhetőségéhez csak a HMS szoftverfejlesztő készletét (Huawei Software Development Kit) kell integrálniuk.

Jelenleg 14 HMS-alapszolgáltatást nyitott meg a Huawei: közülük kilenc alapszolgáltatás, öt pedig növekedési szolgáltatás, amelyek biztosítják a HMS-ökoszisztéma gyors elérését a fejlesztők számára. Maga a regisztráció és annak hitelesítése visszaigazolása átlagosan három napot vesz igénybe.

A fejlesztőket saját alkalmazásaik terjesztésében a Huawei Ability Gallery támogatja. A fejlesztőknek csak annyit kell tenniük, hogy tartalmukat és szolgáltatásaikat eljuttatják erre a platformra. Ezután a Huawei a platform egységes disztribúciós szolgáltatását használja, hogy biztosítsa a tartalmat és a szolgáltatásokat a különféle Huawei eszközök , nemcsak okostelefonok, hanem IoT és viselhető eszközök számára.

Quick appok telepítés nélkül is

A Huawei lehetősége ad a felhasználóknak olyan alkalmazások használatára is, amelyek telepítés nélkül is működnek. Emiatt a cég ösztönzi a fejlesztőket az ilyen úgynevezett „quick app”-ok fejlesztésére.

A HMS, amely a videózástól a böngészésen át az adattárolásig teljes körű alkalmazás-ökoszisztémát nyújt évek óta folyamatosan fejlődik és növekszik. A Huawei AppGallery ezen belül már több éve használható alkalmazás-elosztó felületként. Az AppGallery-t havonta több mint 390 millió okostelefon-tulajdonos használja a világ 170 országában.

Az európai felhasználók szempontjából fontos hír, hogy Olaszországban és Spanyolországban ott vannak már a videoszolgáltatásukkal, amivel a kontinens más részein is terveznek megjelenni. A többi már elkészült alkalmazásnak –asszisztens, zene, pénztárca szolgáltatás, előtelepített böngésző – Kínán kívül 170 országban 100 millió felhasználója van.