A járványhelyzet majd minden korábbi piaci trendet felülírt, az okostelefonokét mindenképpen. A korábban már inkább stagnáló piaccal szembesülő készülékgyártók 2021-ben derűsebb év elé nézhetnek, feltéve, ha sikerül időben megoldani az egyre növekvő processzorhiányt.

Okostelefon chip hiány

Az IDC piacelemző cég legfrissebb jelentése szerint az első negyedév akár 13,9 százalékos bővülést is hozhat, az év egészére pedig egy 5,5 százalékos növekedés is kinézhet. A középtávú 2025-ig szóló előrejelzés is legalább évi 3,6 százalékra teszi a piacgyarapodás mértékét.

Az 5G és a tavalyról felhalmozódott kereslet élénkíti a piacot

A fellendülés mögött egyfelől a járvány okozta tavalyi szállítási és alkatrész ellátási gondok nyomán felhalmozódott kielégítetlen kereslet húzódik meg. Emellett egyre több országban indulnak be az 5G-hálózatok, így növekszik az igény az újgenerációs készülékek iránt is.

Az elemzők szerint mára az értékláncban – az ellátási láncoktól, az OEM gyártókon és a kereskedelmi csatornákon át a fogyasztókig – mindenki jobban felkészült az esetleges további lezárások kezelésére. Az értékesítésben is változott a trend, megnőtt az online csatornák szerepe, amelyek 2020-ban már közel az egyharmadát fedték le a teljes eladásnak, az egy évvel korábbi 22 százalék után.

Az okostelefonok két legnagyobb felvevőpiacán Kínában és az Egyesült Államokban is konszolidálódni látszik a helyzet, az ázsiai országban idénre 6,0, a tengerentúlon 3,5 százalékos növekedést jelez az IDC, a tavalyi – mindkét piacon tapasztalható 10-11 százalékos visszaesés után. A szakértők az újabb konjunktúrát az 5G-technológiának és a legújabb iPhone 12 család várható sikerének tudják be.

A piackutató cég várakozásai szerint az 5G-s okostelefonok 2021-ben már a teljes okostelefon kínálat több mint a 40 százalékára rúgnak, 2025-re pedig a részesedésük megközelíti a 70 százalékot is.

A rendkívül élénk kereslet hatására a teljes készülékpiacon az IDC által 2021-re korábban előrejelzett 349 dolláros átlagár elérheti a 363 dollárt is, miközben az 5G szegmensben épp ellenkező trenddel lehet számolni. A készülékgyártók közül, főleg a kínaiak helyezhetnek jelentős árnyomást az androidos 5G-s eszközök piacára, aminek nyomán a 2020-as 600 dollár feletti átlagár az évtized közepére 400 dollár közelébe eshet.

Okostelefon előrejelzés

Jönnek a rossz hírek a processzoriparból

A rózsásnak tűnő képet viszont egyre jobban beárnyékolják a processzorgyártók tájékáról érkező hírek. A Reuters ipari forrásokra hivatkozva a napokban írt arról, hogy az elsőként az autóipart elérő chiphiány tovább terjed a fogyasztói elektronikai szegmensre is.

A brit hírügynökség a világ legnagyobb okostelefongyártója, a Samsung Electronics két beszállítójától értesült arról, hogy komoly hiány van a Qualcomm alkalmazásprocesszoraiból. Lu Weibing, a Xiaomi alelnöke pedig nyilvánosan sajnálkozott a processzorpiaci fejlemények miatt. „Ez nem egyszerű hiány, hanem rendkívüli hiány” – írta a Weibon, a Twitter-szerű kínai közösségi hálózaton.

Az amerikai chipgyártó termékei iránt az elmúlt hónapokban nemcsak az autóipari kereslet ugrott meg látványosan, hanem az okostelefongyártóké is, azt követően, hogy az egyes kínai márkákat sújtó amerikai szankciók nyomán jelentősen átrendeződhet a gyártói piac.

A Qualcommot váratlanul érte a nagyarányú keresletnövekedés, amit nehezen tud kielégíteni, részben a chipjeiben használt egyes alkomponensek hiánya miatt is.

Az okostelefon szegmenst főleg a zászlóshajónak számító Snapdragon 888 hiánya érinti. Ennek kulcsfontosságú elemeit a Samsung Electronics egyik chipgyárában állítják elő, amihez egy lassabban méretezhető új, 5 nanométeres gyártási folyamatot használnak. A texasi Samsung gyár pedig, amely a Qualcomm néhány rádiófrekvenciás adó-vevőjét gyártja, a múlt hónapban kénytelen volt leállítani a működését a téli viharok okozta áramhiány miatt.