Magyarországon elsőként kínál kereskedelmi szolgáltatásként privát mobilhálózatot üzleti ügyfeleinek a Magyar Telekom. A magánhálózatok kiépítését és az erre épülő ipar 4.0 megoldásokat a távközlési csoport rendszerintegrációs leányvállalata a T-Systems Magyarország kínálja.

Telekom privát mobilhálózat

A cégek és a távközlési, valamint digitális szolgáltatók új típusú együttműködését hozza el a nem nyilvános mobilhálózatok kora. A privát hálózatokat a szolgáltatók ugyanis az ügyfelek egyedi igényei szerint építik ki, ami sok esetben jóval szigorúbb és speciálisabb feltételeket jelent, mint a hagyományos mobilhálózatokra vonatkozó elvárások.

Felgyorsulhat az ipar 4.0 megoldások terjedése

A Campus Network néven bevezetett privát mobilhálózatot és az erre épülő iparági megoldásokat a Magyar Telekom és a T-Systems az ügyfél telephelyén az ügyfél igényei szerint építi ki. A szolgáltatást pedig a szerződésben meghatározott egyedi paraméterek – lefedettség, kapacitás, adatsebesség, késleltetés, rendelkezésre állás, megbízhatóság – alapján nyújtják.

A gyártásban érdekelt magán mobilhálózatok megjelenése felgyorsíthatja az ipar 4.0 megoldások terjedését, de a szolgáltatás irodai és egyetemi campus-ok számára is elérhető.

A magánhálózati területen olyan alkalmazások válhatnak elérhetővé , mint az okos robotok, a virtuális(VR) és a kiterjesztett (AR) valóságon alapuló alkalmazások, az önvezető járművek (AGV) és a távvezérlés. Az ügyfél a szolgáltatási területen belül sokkal rugalmasabban alakíthatja ki, vagy át a gyártását, az aktuális termelési igényekhez igazítva.

A rendelkezésre állást és a biztonságot nagymértékben növeli, hogy a nem nyilvános hálózatot csak az ügyfél által meghatározott eszközök vehetik igénybe, a hálózatba nem regisztrált eszközök nem tudják használni.

Egy adott irodaépületben kialakított hálózatra, amely nagyfokú biztonság mellett gigabites sávszélességre is képessé tehető, például csak a szolgáltatást igénybe vevő által engedélyezett mobil és irodai eszközök és számítógépek csatlakozhatnak.

Bevezető tesztek az iparban és az oktatásban

A Magyar Telekom privát mobilhálózatát és a T-Systems arra fejlesztett ipari megoldását a régióban elsőként Magyarországon valós gyártási körülmények között tesztelik a BorgWarner Oroszlány Kft. telephelyén.

A BorgWarner először a belső logisztika (vonalkód-olvasás, automatizált anyagmozgatás) és a gyártásvezérlés (PLC adatkapcsolat), területén teszteli az elkészült hálózatot, amely a későbbiekben készen áll az 5G hálózatra való átállásra is.

Nyílt közbeszerzésen nyerte el a T-Systems Magyarország a Zalazone speciális irányítási és informatikai rendszerének a megtervezését és kiépítését. A nagy értékű megbízás egy ottani privát 5G-s hálózat megtervezésére és alapinfrastruktúrájának részbeni felállítására is vonatkozik. (A projektről részletesebben itt írtunk. )

A Telekom megjelent már az egyetemi szférában is, mint privát mobilhálózati partner. Fél éve jelentette be, hogy az Ericssonnal együtt teszthálózatot épít ki a Műegyetemen, az agráriumhoz és a kobotok valós idejű vezérléséhez kapcsolódó 5G-alapú megoldások kutatását-fejlesztését elősegítve.

Világszerte készülnek a privát hálózatok felfutására

A magas rendelkezésre állást és az alacsony késleltetést nyújtó privát hálózatok iránti igény a 4G hálózatok kiteljesedésével, valamint az 5G technológia eljövetelével párhuzamosan jelent meg világszerte.

A mobil magánhálózatok (LTE/5G) még gyerekcipőben járnak, eddig együttvéve kevesebb, mint ezret telepítettek belőlük a világon. Ebből az 5G alapúak részesedése közel 30 százalék. A legtöbb ilyen hálózat jelenleg Kínában található.

A következő években a piac gyorsabb növekedésével lehet számolni, a mobil magánhálózatok száma 2026-ra már meghaladhatja a 20 ezret is, abban az évben az ezirányú vállalati ráfordítások az 5 milliárd dollárt is elérhetik – derül ki az Analysys Mason friss jelentéséből.

A legtöbb szolgáltató számára ez a terület a mobil bevételeknek még kevesebb, mint az egy százalékát teszi ki. A következő 5 évben ugyanakkor a privát hálózatok mindenképpen hasznos többletforrást jelentenek majd a távközlési szolgáltatók és a hálózati berendezések forgalmazói számára is.

A hálózat és a spektrum biztosításával az operátorok számára megnyílik a lehetőség más hardverek és megoldások, például a mobil edge computing, az adatelemzés, a felhő- és egyéb professzionális szolgáltatások nyújtására is.