Egy évvel az első meghatározó mérföldkő után újabb sikeres teszten vannak túl a koreai szakemberek a 6G mobilhálózatok fejlesztésében. A napokban adta hírül az LG Electronics, hogy idén már háromszor akkora távolságra tesztelte sikerrel a 6G terahertzes (THz) vezeték nélküli adatátvitelt és –vételt.

6G hálózatok

Tavaly augusztusban még csak 100 méteres távolságon tesztelték a távol-keleti szakemberek a 6G-s adatátvitelt a berlini Fraunhofer Heinrich Hertz Intézetben (HHI). A most szeptember elején ugyanitt lezajlott újabb kísérlet, újabb mérföldkőnek számít, miután ezúttal 320 méteres távolságon zajlott le sikeresen a szabadtéri teszt, a 155-175 GHz-es frekvenciatartományban 320 méteres távolságra, szabad téren.

Az ultraszélessávú frekvenciákat használó 6G viszonylag rövid hatótávolsággal rendelkezik, mi több az adástól a vételig teljesítményveszteség léphet fel. Ezen problémák megoldására az LG, a Fraunhofer HHI és a Fraunhofer Alkalmazott Szilárdtestfizikai Intézet (IAF) közösen fejlesztett ki egy olyan teljesítményerősítőt, amely növelni tudja az átviteli erősséget, továbbá egy olyan alacsony zajszintű vevőerősítőt, amely a bejövő jel minőségét javítja.

A mostani bemutatón használt teljesítményerősítő jelkimenete több mint 20dBm volt, ami több mint 5dBm-rel haladja meg a tavalyi kísérletben alkalmazott megoldásét. A zajszintet is sikerült egy másik megoldással jelentősen csökkenteni. Az új technológiákat már integrálták is az LG integrált áramkörgyártásra alkalmas legújabb moduldizájnjába.

„A legutóbbi teszt sikerével egy lépéssel közelebb kerültünk az 1 terabit (TB)/másodperces 6G sebesség megvalósításához mind beltéren, mind a kültéri városi területeken”— mondta Dr. Kim Byoung-hoon, az LG Electronics technológiai igazgatója és ügyvezető alelnöke.

Az első kísérletek Európában zajlottak

Három éve annak, hogy a mobiltechnológia egykori európai bölcsőjében Finnországban, az oului egyetem szakemberei elkezdtek a 6G korszakára készülni. (Még abban az évben az LG is létrehozta Dél-Korea legjelentősebb kutatóegyetemével, a Koreai Felsőfokú Tudományos és Technológiai Intézettel (KAIST) együttműködve az LG-KAIST 6G Kutatóközpontot.)

A szakértők arra a 2030.után várható időszakra készülnek, amikor a társadalom a jelenleginél jóval nagyobb mértékben lesz digitalizált, összekapcsolt, és globálisan adatvezérelt. Addigra a legtöbb szolgáltatás a szó a legszorosabb értelmében vett folyamatosan működő vezeték nélküli kapcsolatot igényel majd.

Már az 5G korszakban elindult az adatok soha nem látott mértékű termelődése, forgalma, feldolgozása, de ezek tömeges megjelenése lesz az egyik fő hajtóereje a 6G technológiának. A 2030 utáni időszakban még nagyobb lesz az adatátviteli sebesség, elérheti akár az 1000Gbps-os csúcssebességet is, és jönnek a még többet tudó viselhető eszközök.

A felhasználók addigra elfogadják majd a valóság alternatív változatát is, javítja a médiafogyasztást, az interneten való keresést, a valós és virtuális világok felfedezését, a munkában való együttműködést, a családdal és a barátokkal való kapcsolattartást.

Az okostelefonokat várhatóan az XR élmények váltják fel, ezeket valószínűleg könnyű szemüvegek nyújtják majd. (Az XR a kiterjesztett valóság (AR), a virtuális valóság (VR) és a vegyes valóság (MR) kombinációja.) A technológiák körébe sorolhatók a képalkotó eszközök, a panoráma, mélységérzékelő és nagysebességű kamerák, a bioérzékelők az egészségi állapot monitorozására, a speciális processzorok számítógépes grafika, számítógépes látás, érzékelő-fúzió, gépi tanulás és AI számára, valamint a vezeték nélküli technológiák.

A kutatókat nagy kihívás elé állítja, hogyan oldják meg a jövőben elvárt felhasználónként 1 terabit/sec adatátviteli sebességet. Ehhez a jelenlegi GHz frekvenciatartományok helyett már a THz-es spektrum magasságokba kell „emelkedni”. Ekkor jöhet el a valódi 3D képalkotás korszaka is.

Minden korábbinál kritikusabb lesz a biztonsági tényező a jövendő rendszerekben, a 6G a beépített megbízhatóságról kell, hogy szóljon. Gondoljunk csak a robotalapú sebészetre, vagy az önvezető autózásra, amelynek tömeges megjelenése már az 5G korszak érettebb szakaszában is várható.

Egyre közelebb a szabványosításhoz

A 6G hálózat szabványosításáról szóló megbeszélések várhatóan 2025 körül kezdődnek el, a technológia kereskedelmi forgalomba hozatala pedig legkorábban 2029-re valószínű. Az éles hálózatok indulásával kapcsolatban még merészebb víziók is vannak, az ABI Research kutatóintézet már egy korai 2028-as rajtot is elképzelhetőnek tart.

A 6G kulcsfontosságú összetevője lesz az Ambient Internet of Everythingnek, vagyis annak a technológiának, amelynek célja, hogy az emberi jelenlét és preferenciák felismerésével érzékenyebbé, alkalmazkodóbbá, autonómabbá és a fogyasztók igényei alapján személyre szabottabbá tegye az otthoni és az üzleti környezetet.

Az USA Szövetségi Hírközlési Bizottsága (FCC) pedig már meg is nyitotta a 95 Gigahertz (GHz) és a 3 THz közötti spektrum tartományt, amelyen tíz éves licencet kínál a téma iránt érdeklődő vállalatok számára, hogy tesztelhessék jövendő 6G-s termékeit és szolgáltatásaikat.

Az 5G-t úgy tervezték, hogy az adatátviteli csúcssebesség 20 Gbps, az átlagos felhasználói élmény aránya pedig 120 Mbps legyen. Ezeket a mutatókat a 6G-ben valószínűleg módosítani kell 1000 Gbps-re, illetve 1 Gbps-re, hogy támogassák a már említett XR és a holografikus kommunikációt.