Stratégiai megállapodást kötött az Arm és a Vodafone azzal a céllal, hogy egyszerűsödjön a dolgok internetéhez (IoT) kapcsolódó megoldások bevezetése és csökkenjenek a járulékos költségek.

Vodafone IoT

A két vállalat az integrált SIM (iSIM) technológia területén már korábban is együttműködött. Ezt bővítették ki a mostani partnerséggel, ami a Vodafone globális IoT platformját és hálózati képességeit kombinálja az Arm IoT szoftverével és szolgáltatásaival.

Kiválthatóak a hagyományos SIM-kártyák

Az új megoldás a vállalkozásokat chip-alapú, programozható, hálózatba kapcsolt rendszerekkel képes ellátni, amelyeknél már nem lesz szükség a hagyományos SIM-kártyák használatára. Így az ügyfelek globális piacokon átívelőenfelügyelhetnek IoT eszközöket, a cégek ígérete szerint jelentősen alacsonyabb költséggel.

Az Arm és a Vodafone között létrejövő stratégiai partnerség lehetővé teszi az eszközök távoli kezelését, keskenysávú IoT (NB-IoT) megoldások és LTE-M (Long Term Evolution for Machines) technológia alkalmazásával. A megoldás számottevően kibővíti a hálózatba kapcsolható tárgyak körét. Az Arm és a Vodafone közös megoldásai 2020 első negyedévétől lesznek elérhetőek.

„A távolság, a biztonsági megfontolások és a költség jelenti azt a három tényezőt, amelyek jelenleg még nagymértékben korlátozzák az IoT megoldások alkalmazását”– mondta Dipesh Patel, az IoT Services Group elnöke.

„Az IoT már napjainkban is rengeteg vállalkozást segít világszerte. A következő években pedig óriási hatással lesz a teljes gazdaságra, amit jól illusztrál, hogy a nagyszabású IoT projektek száma tavaly óta megduplázódott” – emelte ki a bejelentés kapcsán Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Néhány év és már ezermilliárd dolláros világpiacról beszélünk

Mint nemrégiben megírtuk a hálózatba kapcsolt eszközök világméretű értékesítése 2019-ben már elérheti a 745 milliárd dollárt. Ez a piac egészét véve több mint 15 százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest. A dolgok internetére(IoT) a legtöbbet a gyáripar, a közlekedés, a közműszolgáltatók és a lakosság költ.

Az IoT-biznisz a következő években is biztos és tartós kétszámjegyű bevétel növekedést ígér. Az IDC piackutató előrejelzése szerint a globális költés mértéke 2022-ben már átlépheti a bűvös ezermilliárd dolláros határt is.

Az IoT gyorsvonatra már Európa is felült, a dolgok internete 2019-ben Európában mintegy 171 milliárd dollárnak megfelelő bevételt jelenthet az ebben érdekelt vállalkozásoknak. A növekedés üteme még globális trendet is meghaladja várhatóan megközelíti a 20 százalékot.

További jó jel a digitalizálódó Európának, hogy a növekedés kétszámjegyű dinamikája a következő évekre is megmarad. Az üzlet nagysága 2022-ben már a 240 milliárd dollárt is átlépheti, ami nagyjából a negyede a világméretű költésnek.

Jövedelmező üzletnek ígérkezik az IoT szolgáltatók számára

Az IoT megoldások iránti étvágy Európa egészében egyre látványosabban növekszik, de ma még a fejlettebb Nyugat-Európa hasít ki belőle nagyobb szeletet. A közép- és kelet-európai térség országai együttesen a teljes európai IoT bevétel 7 százalékán osztoznak.

Jó üzletet remélhetnek az IoT szolgáltatók is nekik a teljes európai IoT kasszából 60 milliárd dollárnyi jut. Dolgok internete szoftverekre 35 milliárd dollárnyit költünk, míg a hálózati kapcsolatok tovább építésére 10 milliárd dollárt fordítunk.

Ami pedig a Vodafone aktuális piaci pozícióját illeti, a Gartner piackutató cég az ötödik egymást követő évben a brit távközlési óriást nevezte meg globális vezetőként a menedzselt M2M (gépek közötti) szolgáltatásokat vizsgáló felmérésében. Az IDC Hungary által készített M2M Hungary kutatás szerint pedig ebben a szegmensben 37 százalékos részesedésével a Vodafone a piacvezető Magyarországon.