Felfűtött várakozások után a Huawei Technologies bemutatta saját operációs rendszerét a cég fejlesztői konferenciáján. A Kínában Hongmeng, máshol Harmony néven forgalomba kerülő rendszer elsőként okosórákhoz, okosképernyőkhöz lesz elérhető.

Huawei szoftver

Nemrég, mint megírtuk, az egyik Huawei vezető még júniusi bejelentésről nyilatkozott egy szakmai portálnak, amit aztán belső kommunikációs zavarral magyaráztak a cég kínai központjában. Akkor azt jelezték, hogy a HongMeng kód néven fejlesztett operációs rendszer bevezetésének a konkrét időpontja még nem eldöntött. Ezért Richard Yu, a fogyasztói üzletág vezetőjének a korábbi bejelentése marad továbbra is érvényes, vagyis Kínában még az idén év végén, a külföldi piacokon jövőre várható a termék bevezetése.

Az amerikai tiltás felgyorsította a „saját lábra állást”

A Huawei okostelefonjai jelenleg a Google Android operációs rendszerét használják, amiből az amerikai embargó másfél hónapra kizárta a kínai vállalatokat. Ennek nyomán a Google is bejelentette, hogy korlátozni kívánja az üzleti kapcsolatait a Huawei-jel. Így kétségessé vált, hogy a kínai cég a jövőben is licencelheti az Android operációs rendszert és a Google egyéb mobil alkalmazásait.

A Huawei már jó ideje fejleszti a saját operációs rendszerét, a munkálatokat az amerikai tiltás csak felgyorsította. Az új operációs rendszer számos eszközt képes kiszolgálni, így az okostelefonok mellett tévéket, notebookokat, okosórákat és egyéb kiegészítőket is.

A HarmonyOS teljesen eltérő az eddig ismert operációs rendszerektől. Mikrokernel(rendszermag) alapú, biztonságos architektúrájú rendszer, ami problémamentes együttműködést teremt az eszközök között. Az alkalmazásokat elegendő egyszer lefejleszteni, később gond nélkül lehet más típusú eszközökön is használni – emelte ki, tette hozzá.

Megosztott architektúra, egyszerűbb fejlesztési lehetőségek

A HarmonyOS az első megosztott architektúrájú operációs rendszer, úgynevezett „virtuális busz” technológiájával megosztott kommunikációs platformot, adatkezelést, feladatütemezést, valamint virtuális perifériákat tesz lehetővé. A rendszer segítségével az fejlesztőknek nem kell az alkalmazások alapjául szolgáló technológiákkal foglalkozniuk, így az alkalmazások fejlesztése könnyebb lesz, mint eddig.

A rendszer az alulteljesítés kihívásait egy úgynevezett determinisztikus késleltetési motorral (Deterministic Latency Engine – DLE) és nagy teljesítményű folyamatok közötti kommunikációval (IPC) fogja kezelni. A DLE előre meghatározza az egyes feladatok végrehajtásának prioritásait és az ütemezési határidőket.

A rendszer a rendelkezésre álló erőforrásokat a magasabb prioritású feladatok elvégzésére fordítja, amivel az alkalmazások válaszideje körülbelül huszonöt százalékkal csökken. A mikrokernel az IPC teljesítményét a jelenleg elérhető rendszerekénél akár ötször hatékonyabbá is teheti.

Mikrokernel a nagyobb biztonságért

A mikrokernel alapú kialakítás nagyobb biztonságot és alacsony késleltetést biztosít. A mikrokernelt a kernel funkciók egyszerűsítésére, a lehető legtöbb rendszerszolgáltatás megvalósítására, valamint a kölcsönös biztonsági védelem hozzáadására alakították ki. Maga a mikrokernel csak az olyan legalapvetőbb szolgáltatásokat nyújtja, mint az ütemezés, vagy az IPC.

A HarmonyOs az első olyan operációs rendszer, amely formális verifikációt használ az eszközök TEE területén, jelentős mértékben növelve a biztonságot. Továbbá, mivel a HarmonyOS mikrokernel a megszokottnál sokkal kevesebb kóddal rendelkezik, a biztonsági támadások valószínűsége is jelentősen csökken.

A rendszer képes automatikusan alkalmazkodni a különböző képernyő-elrendezési vezérlésekhez, támogatja mind a drag-and-drop(fogd és vidd), mind az előnézet alapú vizuális programozási műveleteket. Ennek segítségével a fejlesztők hatékonyabban fejleszthetnek olyan alkalmazásokat, amelyek több eszközön képesek futni, ezáltal egy szorosan integrált ökoszisztéma jöhet létre.

Elsőként okostévéken lesz majd HarmonyOS

A konferencián a Huawei a HarmonyOS-sel kapcsolatos terveit is bejelentette. A HarmonyOS 1.0 elsőként okosképernyős termékeken lesz elérhető még az idén. A következő három évben fokozatosan egyre több egyéb okoskészüléken is alkalmazzák majd, hordozható eszközökön, a Huawei Vision-ön, vagy az autók műszerfalán.

A Huawei világszerte nyílt forráskódú platformként teszi elérhetővé a HarmonyOS rendszert, nyílt forráskódú alapítvány és közösség létrehozását is tervezi, hogy támogathassa az együttműködést a fejlesztőkkel. A HarmonyOS elsőként a kínai piacon jelenik meg, ezt követi majd a globális szintű bevezetés.

Más területen is csökkenti a függőségét

A Huawei igyekszik csökkenteni a külső beszállítóktól való függőségét. Az ugyancsak kritikus elemnek számító processzoroknál és egyéb komponenseknél már saját terméket használ. A cég magyarországi szakértőitől nemrégiben megtudtuk, hogy a hálózati technológiájuk 20-30 százalékban amerikai, 20-22 százalék kínai, a többi más nemzetközi beszállítókra épül.