Üzleti portfolióját egyre több vezetékes és IT-megoldással bővíti a korábban mobile-only szolgáltatóként ismert Telenor. Egyik legutóbbi szolgáltatása a közép- és nagyvállalatok adatvédelmi problémáira nyújt megoldást.

Menedzselt tűzfalszolgáltatás a Telenortól

A világjárvány hatására megerősödő online jelenlét és azon belül a távmunka adatvédelmi szempontból minden korábbinál nagyobb kihívások elé állítja a cégeket. A megszaporodó kibertámadások elhárításához mindenekelőtt korszerű és folyamatosan menedzselt tűzfalrendszerekre van szükség.

Ilyen fenyegetésekkel kell számolnia a vállalatoknak az új hibrid világba

A hibrid munkavégzés terjedésével – melyet a koronavírus-válság tovább erősít – megszaporodtak a rosszindulatú támadások (trójaiak, zsarolóvírusok), ezekkel a jövőben még komolyabban kell számolni. A vállalatokat érő fenyegetések közül az adathalász típusúak pedig a felhasználók biztonságtudatosságának a gyengeségeit használják ki..

A digitalizációval felszínre kerülnek a végpont védelmi problémák is, amihez a legtöbb cégnek nincs megfelelő szakmai háttere és egyéb erőforrása. Egy részük évekig hozzá sem nyúl az IT-biztonsági rendszereihez, így nem véletlen, hogy számos helyen működnek még akár 4-5 éves elavult tűzfalak és már nem támogatott operációs rendszerekkel rendelkező számítógépek is, amelyek komoly biztonsági kockázatot hordoznak magukban.

Üzleti portfolió bővítés – partner bevonásával

A mobilon túli lehetőségeket keresve, a Telenor tavaly ősszel vezette be első nem mobilalapú üzleti megoldását, a Hiperline bérelt-vonali szolgáltatást, elsősorban nagyvállalati ügyfelek számára. A céges portfoliót idén októbertől újabb informatikai megoldásokkal egészítette ki a Telenor, amikkel már a kis- közép- és nagyvállalati szegmens számára is elérhető nem mobilalapú informatikai szolgáltatás a cégnél. Ezek egyike a Menedzselt tűzfalszolgáltatás, aminek speciálisszakmai hátterét a 4iG biztosítja.

Az informatikában a tűzfalmegoldások célja, hogy egy adott informatikai hálózaton ne történhessen illetéktelen behatolás, az adatok biztonságban közlekedhessenek a cég belső hálózatán vagy az internet felé. Ezt a nagyvállalatok jellemzően saját erőforrásokból építik fel, gondoskodva minden szükséges hardver beruházásról, szoftver licencekről és – ha van rá (erő)forrás – a szükséges informatikai szakember biztosításáról.

A kibervédelem biztosítása, a nem megfelelő IT-rendszerek és a szakemberhiány, ha lehet, még nagyobb problémát jelent a közepes cégeknek. A folyamatos felügyelet és az adatok szakszerű védelme sok vállalat számára szinte lehetetlen feladatnak tűnhet. A rendszerek egy része már elavult, nem is fejleszthető tovább, más megoldást kell rá keresni.

Költség- és működtetési hatékonyság, kiszervezett kockázat

A Telenor által kínált Menedzselt tűzfalszolgáltatás minden eleme havidíjas bérleti konstrukcióban vehető igénybe. A havidíjas forma előnyei között első helyen a költséghatékonyság említhető. A fix havi költség tervezhetőbb, mint a saját beruházás, nem kell nagy eszközparkot fenntartani, nincs szükség saját biztonsági csapatra sem. A szolgáltatás egyaránt véd a külső és belső támadások ellen is, a frissítések és a távfelügyelet folyamatos.

Legalább ennyire fontos a működtetési hatékonyság: az, hogy nem kell saját biztonsági ügyeletet fenntartani. A szolgáltatás egy hardver eszközt, szoftveres nyomkövetést nyújt, a szakértelmet pedig a 4iG adja hozzá. A kockázat is kiszervezett, hiszen a rendszert a külső partner üzemelteti, amihez dedikált szolgáltatási menedzsert is ad.

A menedzselt tűzfalszolgáltatás behatolás-védelmet, gyors detektálást, riasztást és szükség esetén védelmi beavatkozást is magában foglal, akár 0-24 órás magyar nyelvű felügyelettel. Fontos a biztonságos VPN, az adathalászok kimondottan erre utaznak, itt kétfaktoros hitelesítést, illetve az okostelefonok világából a biometrikus azonosítást is lehetővé teszi a szolgáltatás.

A megoldásban használt eszköz képessége a kiemelkedő felhő alapú TDR (Threat Detection and Response) korrelációs, hálózat- és végpontforgalmi adatmintavételen alapuló vizsgálat, elemzés és védekezés.

A mesterséges intelligencia alapú, Intelligent AV mechanizmus pedig olyan algoritmusokat használ, amelyek a még fel nem ismert vírusokat prediktív módon mély elemzésekkel észlelik, és idejében elhárítják azokat. (Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hálózati forgalomban fellelhető eltérések és anomáliák elemzése nyomán – a gépi tanulás és mesterséges intelligencia alkalmazása mellett – felderítik a destruktív, illetve más támadó jellegű viselkedések mintáit, ezeket profilizálják, és probléma esetén riasztanak.)

A modern UTP tűzfal funkciója az adatszivárgás elleni védelem(DLP) is, ami az adatvédelmi előírások(GDPR) miatt is nagyon fontos lehet. További hasznos funkciók az URL és spamszűrés, a gateway antivírus, a DNS forgalomszűrés és adathalászat elleni védekezés, vagy a zero-day malware elemzés, melyek a mai korszerű eszközök esetén kiemelkedően hatékonyak lehetnek.

A szolgáltatás nagyvállalati szemmel is egy praktikus és gazdaságos megoldás, de középvállalati szinten kimondottan olyan minőségi, aktív és naprakész felügyeletet tesz lehetővé, amit ezek a méretű cégek a saját erejükből kevésbé, vagy egyáltalán engedhetnének meg maguknak.