A győri Széchenyi István Egyetem villamosmérnök hallgatója Magyarországon először nagyfelbontású röntgenfelvételt továbbított 5G hálózaton keresztül. Ez az egészségügyi innováció új távlatokat nyithat az egyéb távdiagnosztikai eljárásokban, vagy a távműtétekben is.

5G Távdiagnosztika

A különféle képalkotó eszközökkel (röntgen, ultrahang) készült leletek gyors és hatékony orvosi kiértékelése létfontosságú. Varga Róbert találmánya az 5G hálózaton továbbított nagyfelbontású röntgenfelvétel.

Inkább az adat utazzon

„Ezeket általában valamilyen külső adathordozón, többnyire pendrive-on viszik el a röntgenfelvételt készítő eszköztől a földrajzilag távolabb lévő leletező eszközig. Az újgenerációs hálózat, az 5G viszont lehetővé teszi a nagyméretű fájlok gyors és hatékony továbbítását, ami azért rendkívül fontos, mert az egészségügyben akár néhány megtakarított perc is életeket is menthet. Inkább az adat utazzon, mintsem az orvos!”” – emelte ki a fiatal feltaláló.

Az innováció lehetővé teszi, hogy a külső adathordozó kiiktatásával, a röntgenfelvételek pillanatok alatt a röntgengépről – egy úgynevezett PACS szerveren keresztül – egyenesen a leletező munkaállomásokra érkezzenek, ami a mobil szűrőállomások esetében különösen fontos, hiszen ott nem feltétlenül áll rendelkezésre nagysebességű vezetékes hálózat.

A hallgató, aki egyébként az egyetemi tanulmányai mellett egy röntgenszervízben dolgozik, a találmányát az Innomed Medical Zrt. eszközein és a Vodafone Magyarország 5G hálózatán fejlesztette. A munkához szakmai segítséget nyújtott a hírközlési hatóság(NMHH) főigazgató-helyettese Vári Péter is.

Az eszköz egy moduláris felépítésű, alacsony dózisú, több célú, lineáris rétegfelvételi akkumulátoros berendezés (DTS), amivel egy felvétel elkészítése mindössze 10 másodperc. Az 5G technológia szerepe pedig a felvételkészítés során keletkező, nagyméretű adatmennyiség továbbítása a leletező berendezéshez.

Konténerkórházakban is egyszerűen felépíthető

„Intézetünk folyamatban lévő legújabb kutatása egy könnyen telepíthető és fertőtleníthető, gyors diagnosztikai eszköz, ami mobilitásának köszönhetően akár válságövezetekben is alkalmazható. Kiemelt aktualitása van ennek a fejlesztésnek a COVID-19 járvány idején, hiszen akár konténerkórházakban is egyszerűen felépíthető” – mondta az online bemutató alkalmából Dévai Endre, az Innomed Medical Zrt elnöke.

„Nagy figyelmet fordítunk az egészségügy digitalizációját támogató megoldásokra. Külön öröm számunkra, amikor azt látjuk, hogy az általunk biztosított új technológiát fiatal tehetségek robbantják be, és fordítják a társadalom hasznára” – tette hozzá Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország igazgatóságának alelnöke.

Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója bízik abban, hogy hamarosan egyre több ilyen jellegű együttműködés jön létre. (A villamosmérnök hallgató ebben a témában tartott TDK-előadását az NMHH különdíjjal ismerte el.)

Már készülnek a folytatásra a szakmai partnerek

Az online tájékoztató után megkerestük a szakmai partnereket, hogyan képzelik el Varga Róbert innovációjának a felkarolását. Dévai Endre, az Innomed elnöke elmondta, hogy az kutatóintézet több mint 10 mozgó tüdőszűrő egységgel rendelkezik, ezek között szerepelnek a szűrőbuszok és az összeállítható mobil szűrőállomások.

Annak érdekében, hogy a Varga Róbert által kidolgozott, 5G-hálózaton keresztüli felvételküldés lehetőségét előkészítsék, meglévő eszközeiket alkalmassá teszik az 5G hálózat fogadására, az átalakítással ezek az eszközök átállhatnak a külső tárolós adatszállításról az elektronikus adatküldésre.

A Vodafone sajtóosztályától kapott válasz szerint a cég továbbra is szakmai támogatásáról biztosítja Varga Róbertet. A szolgáltató a szakmai támogatás mellett a legnagyobb szerepét abban látja, hogy megfelelő technológiai hátteret biztosítson ahhoz, hogy az ilyen ifjú tehetségek innovációi a gyakorlatban is mielőbb megvalósulhassanak.