A mesterséges intelligencia (AI)globális piaca – ideértve a szoftvereket, hardvereket és szolgáltatásokat is – ebben az évben 15 százalékot meghaladóan 342 milliárd dollárra nő. A növekedés jövőre tovább gyorsul, megközelíti a 19 százalékot, a piac pedig várhatóan 2024-re érheti el a bűvös 500 milliárd dolláros határt.

Cégek költése a mesterséges intelligenciára

A három technológiai kategória közül az AI szoftver a teljes piac 88 százalékát adja, mégis a leggyorsabban az AI hardver növekedhet a következő néhány évben. Az előrejelzések szerint viszont 2023-tól az AI szolgáltatások lesz a leggyorsabban növekvő mesterséges intelligencia kategória – derül ki az IDC friss elemzéséből.

A szoftveren belül a platformok bővülnek a leggyorsabban

A szoftveres kategóriában az alkalmazásokból ered a bevételek meghatározó, 50 százalékos részaránya. A bővülési ütemet tekintve viszont a platformoknál lehet a legerősebb, éves növekedési ráta, ami a következő öt évben eléri az évi 33,2 százalékot.

A leglomhább fejlődési ütemre az infrastruktúra alapú szoftvereknél számíthat a piac, ahol az éves növekedési átlag alig haladja meg a 14 százalékot, miközben ez a szegmens a szoftverkategória összes bevételének a 35 százalékát adja.

Cégek költése a mesterséges intelligenciára

A mesterséges intelligencia szolgáltatások piacát 2020-ban 19,4 milliárd dollárra becsülték, ami a hardvert és a szoftvert is felülmúló növekedést takar. Az AI-alapú szolgáltatások 2021-ben az előrejelzések szerint további 19,3%-kal nőnek, az éves dinamika a következő öt évben viszont elérheti a 21 százalékot is.

Ez a technológiai kategória két szegmensre oszlik: IT szolgáltatásokra és üzleti szolgáltatásokra. A kettő közül az előbbi a nagyobb, ami a szolgáltatások összbevételének megközelítőleg a négyötödét teszi ki. A szolgáltatási piac összességében 2025-re lépi át az 50 milliárd dolláros küszöböt.

Egyre nagyobb a kereslet az AI-szolgáltatók iránt

A mesterséges intelligencia a jövő vállalatának alapvető alkotóelemévé vált, amely jelentős keresletet generál a szolgáltató partnerek iránt. Ezek azok a szervezetek, amelyek segíteni tudnak a vállalkozásoknak elhárítani a kísérleti projektek és a vállalati mesterséges intelligencia megoldások közötti számtalan akadályt – hívják fel a figyelmet az IDC elemzők.

Felméréseikben közel 190 vállalatot vizsgáltak az IT-szolgáltatások kategóriájában. Arra a megállapításra jutottak, hogy a mesterséges intelligenciához kapcsolódó IT-szolgáltatások keretében 2020-ban a legjobb három vállalat az IBM, az Accenture és a Tata Consultancy Services volt.

Ezek a cégek egyenként több mint egymilliárd dollár bevételt könyvelhetett el, együttes piaci részesedésük ebben a kategóriában pedig elérte a 26 százalékot. Rajtuk kívül további nyolc vállalat egyenként több mint 500 millió dollárt termelt.

Mely cégek a legjobbak a szolgáltatás kategóriában?

A 2020-as üzleti szolgáltatások kategória első három vállalata pedig az Ernst & Young, az Accenture és a Deloitte volt, együttes részesedésük 46 százalékot ért el. A vezető hármasfogaton kívül további kilenc vállalat lépte át a 100 millió dolláros határt a múlt év folyamán.

Összességében elmondható, hogy a mesterséges intelligencia mindkét szolgáltatási piacán továbbra is rendkívül széttagolt a mezőny. Számos szereplő fektet be továbbra is technológiai eszközökbe, innovációs erőforrásokba, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazásával kapcsolatos szakértelembe, hogy javítsa képességeit az iparági problémák megoldásában.

Cégek költése a mesterséges intelligenciára

A mesterséges intelligencia piacán a hardver számít a legkisebb kategóriának, részesedése mindössze 5%-os. Ennek ellenére az előrejelzések szerint itt lehet idén a leggyorsabb, közel 30 százalékos növekedéssel számolni.

Sőt a hardver jövőre is növekedési rekorder lehet, a következő öt évben viszont átlagos bővülése már nem éri el a 20 százalékot. Ez a technológiai kategória is két piacra oszlik: szerverre és tárolókra. A szerver részesedése a nagyobb, mintegy 82%, a tárolóknál viszont az ötéves periódus alatt gyorsabb lehet az éves növekedés, meghaladhatja a 22 százalékot.

A szervereket és a tárolókat kevésbé érintette a járványhatás

A mesterséges intelligencia alapú szerverek és tárolók piacát a vártnál kevésbé érintette a világjárvány, és most erről a magasabb szintről indulhat az újabb fellendülés –emelik ki a kutatók. A szerver piacon összesen hat cég volt képes 500 millió dollár felett termelni 2020–ban, ezek ábécé sorrendben a következők: Dell, HPE, Huawei, IBM, Inspur és a Lenovo, amelyek együttvéve alkották a piaci szegmens 62 százalékát.

A tárolók piacán ugyancsak 6 cég volt képes átlépni a 100 millió dolláros termelési értéket 2020-ban, közéjük tartozik a Dell, a HPE, a Hitachi, a Huawei, az IBM és a NetApp, együttesen 68 százalékos részesedést tudva magukénak.

 

Cégek költése a mesterséges intelligenciára