Ahogy mondani szokták – némi képzavarral – már a vízcsapból is a gaming folyik. Ez az, ami reményt ad az utóbbi évek megtépázott konzumer hardver- és szoftverpiacának, nagy részben az e-sportnak köszönhetően. Egymást érik a hazai termékbemutatók is.

Gamerek

Az idei év aztán mégsem a várakozásoknak megfelelően indul, meglehetősen vegyes képet mutat ugyanis a videojátékokra fejlesztett asztali gépek, noteszgépek és monitorok első negyedévi piaca. Az év elején az elemzők még az összes gaming kategóriában folyamatos növekedést jeleztek előre. Ez azonban egyelőre csak a monitorok értékesítésében következett be, a többieknél visszaeséssel indult az év.

Az IDC azokat az asztali és noteszgépeket sorolja a gaming PC kategóriába, amelyek prémium minőségű grafikai processzorral(GPU) ellátottak. Ez magában foglalja az Nvidia és az AMD által gyártott közép és csúcskategóriájú GPU-kat.

A még ennél is professzionálisabb GPU-t, mint a Quadro, vagy a Radeon Pro az IDC nem számítja a gaming PC-k közé. Ami a monitorokat illeti, az IDC-nél ebbe a kategóriába tartoznak a 100 Hz, vagy annál nagyobb frissítési frekvenciával rendelkező eszközök.

Egyelőre a gaming monitorok piaca hasít

Az idei év első három hónapjában a gaming gépek és monitorok összes eladása darabszámban elérte a 7,5 milliót, ezen belül az utóbbiak értékesítése szó szerint hasított. A globális kereslet az év első három hónapjában 48,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a másik két kategóriában 6,2 százalékos volt a csökkenés, utóbbit egyebek mellett készletezési problémákkal magyarázták az IDC elemzői.

Az asztali gépekből 3,5 millió talált gazdára, ami 10,6 százalékos elmaradást jelent az egy évvel korábbihoz képest, amiben szerepet játszott a gamer processzor túlkínálat. Emiatt sokan inkább azt cserélték ki, semmint a teljes gépet le. A gamer laptopok eladása viszont alig 2 százalékkal esett vissza. Itt pedig még várják a felhasználók az új mobileszközökbe szánt processzorokat. Az idei első negyedév vezető ötösfogatát a HP, a Lenovo, a Dell, az Asus és az Acer alkotta. Ezek a cégek a gaming PC piacnak már közel a 63 százalékát fedik le, a tavalyi 58,4 százalék után.

Az éves előrejelzésből is visszavett a piackutató, előrejelzése szerint a gaming asztali gépekből, noteszgépekből és monitorokból már csak 41,5 millió darabszámú eladással lehet számolni, a korábbi 42,1 millió darabos becsléssel szemben, ami már csak 7,3 százalékkal haladja meg a tavalyit. (Az előző becslés még 8,2 százalékos növekedéssel számolt.

A korábbi öt éves előrejelzéséből is valamelyest visszavett az IDC, 2023-ra évi 7,4 százalékos bővüléssel éri el a globális piac az adott évre jósolt 55,3 millió darabot. Év elején még 61 milliót, és évi 9,8 százalékos növekedést ígért a piackutató.

Itthon nagyon mennek a játékkonzolok és kontrollerek

Ami a magyarországi helyzetet illeti, jó iránymutatást adhatnak az Extreme Digital eladási számai a legfiatalabb gamerekre vonatkozóan. A meghatározó hazai online kereskedőnél a gaming kategóriában esetükben a legnépszerűbb terméknek a játékkonzol, a kontroller, a monitor, valamint a billentyűzet-egér-headset kombó számít.

A konzolok – ezek közül is a Sony PlayStation 4 és a Microsoft Xbox One különböző modelljei – a legnépszerűbbek az Extreme Digitalnál. A két gyártó fej-fej mellett halad, egyik hónapban az egyik ad el többet, a másikban a másik, a Nintendo Switch egyelőre kevésbé népszerű. A gyakori leárazásoknak köszönhetően konzolokból sokszor több fogy, mint a videojátékok futtatására alkalmas PC-kből, mert ez utóbbiak sokkal drágábbak – cserébe viszont nem csupán játékra alkalmasak.

A webáruházban különálló termékkategóriát képeznek a PC-s és konzolos irányítók: ezek a második legnépszerűbb terméknek számítanak, négyből három konzolhoz vesznek extra irányítót. A vezetékes Xbox-irányító PC-vel is használható, a PlayStation-, és a Nintendo-irányítók viszont csak a gyártók gépeivel működnek.

Az eladási számok alapján a gamer monitorok idén feljöttek a harmadik helyre: ezek játékgépekkel és PC-vel egyaránt használhatók. Tavalyhoz képest mintegy húszezer forinttal csökkent a videojátékos képernyők átlagára, ezek most népszerű ajándéknak számítanak, a legnépszerűbb márka közülük az LG.

A legtöbben 27-32 colos, vagy ennél is nagyobb, tehát már tévéméretű képernyőt választanak, és ezek között is kimagasló az ultra-HD felbontású modellek aránya, pedig az utóbbiak előnyeit csak a konzolok csúcsmodelljeivel, vagy egy erős PC-vel lehet kihasználni.

A monitorok után a gamer billentyűzetek, egerek és mikrofonos fejhallgatók számítanak a legkeresettebb kiegészítőknek: 10 eladott konzolra 7,5 darab eladott billentyűzet, 6,8 darab gamer egér, és 7 darab eladott headset jut.

Előbbieket elsősorban a PC-s játékosok, az utóbbiakat a konzolosok vásárolják. Népszerűségük leginkább a PUBG, a Fortnite és más hasonló játékok előretörése nyomán ugrott meg. A headsetek közül a Kingston, a billentyűzetekből a Spirit of Gamer, az egerek közül a Logitech termékeit választják leggyakrabban.

Gamerek milyen gyakran játszanak

Mennyire vagyunk gaming-függők?

Az átlagos internetezők másfél, a profibb úgynevezett „coregamerek” alkalmanként közel két és fél órát töltenek játékkal − ez utóbbi épp fele annak az időnek, amit egy átlagos magyar egy átlagos napon tévénézésre szán – derül ki az LG reprezentatív országos kutatásából. esebben.

A válaszadók csaknem háromnegyede (73%) rendszeresen játszik valamilyen játékkal. Az átlagos internetezők közül a legtöbben naponta (29%) vagy hetente (26%) játszanak, és egy alkalommal átlagosan 84 percet, azaz közel másfél órát töltenek gép előtt.

A magukat coregamereknek tekintők ennél gyakrabban és hosszabb ideig játszanak: több mint felük (57%) naponta, harmaduk (36%) pedig hetente ül le a gép elé, a játékkal pedig az átlagos netezőhöz képest közel kétszer annyi időt, alkalmanként 142 percet, mintegy két és fél órát töltenek. Minél fiatalabb valaki, annál nagyobb eséllyel lesz gyakori gamer: a 15-24 évesek esetében az egy alkalomra jutó idő meghaladja a két órát, közöttük a coregamereknél pedig már megközelíti a három órát.

A játékosok körében nem a hétvége a leginkább preferált időpont. Tipikus játékidőszaknak a hétköznap este számít — a válaszadók közel egyharmada (29%) ekkor ül gép elé, de a hétvégi délutánok és esték is népszerűek.

A coregamerek inkább hétvégén (58%), mint hétköznap (42%) játszanak, de körükben is a hétköznap este számít a legnépszerűbb időszaknak (28%). A fiatalabbakra inkább jellemző a hétköznap napközbeni játék.

Ami a legkedveltebb játéktípusokat illeti, itthon a logikai és ügyességi játékok a legnépszerűbbek az átlagos internetezők körében. A fiatalabbak számára azonban az akció, sport/autó és kaland tematikájúak a legvonzóbbak, a coregamerek körében pedig messze az akciójátékok a legkedveltebbek.

Az átlagos internetezők elsősorban mobilon vagy tableten (53%) játszanak, ezt követi a PC és a laptop (39%), s csak a harmadik helyre sorolták a válaszadók a konzolokat (9%). A megkérdezettek többsége megelégszik egy jó teljesítményű eszközzel — ez az összes válaszadóra (56%) és a gamerekre (55%) is igaz. A szenvedélyes játékosok ugyanakkor az átlagnál nagyobb figyelmet szentelnek a speciális funkcióknak, 36 százalékuk pedig kimondottan a gamer termékeket keresi.

Gamerek ezeken játszanak

Kínálat itthon is van bőven

A hazai termékbemutatók pedig sorra követik egymást. A Lenovo nem sokkal a nemzetközi premiert követően kerített sort a márka legújabb gamer laptopja, a Legion Y740 modell magyarországi demojára. Az új eszköz NVIDIA® GeForce RTX™ grafikus kártyákkal, akár kilencedik generációs Intel® Core™ i7-es processzorokkal is elérhető.

A 2,2 kg súlyú laptop vékony, mindössze 20 mm vastag alumíniumházban érkezik.A billentyűzete 1 ms-nál kevesebb válaszidőt biztosít és vízlepergető. képernyője 144 Hz-es, Full HD felbontású. Kétirányú hűtési technológiája nemcsak jobb hűtést, de halkabb működést is eredményez a használat során.

Az Asus is nemrégiben jelentett be a TUF Gaming FX505DV modellt, ami várhatóan a harmadik negyedévben érkezik az országba. Az eszköz a legújabb AMD Ryzen processzorokat és az NVIDIA® GeForce RTX 2060 GPU-t egyesíti az akár 144 Hz/3 ms-os frissítésű NanoEdge képernyővel. A laptop a katonai szintű normáknak is megfelel, hogy jobban ellenálljon a mindennapos ütődéseknek és rázkódásoknak.

A hatékony hűtést támogatja a HyperCool technológia, ami a központi egységet és a grafikai processzort független ventilátorokkal és hűtőbordákkal látja el. Közös hűtőcső kapcsolja össze őket, ami maximalizálja a hűtést olyankor, amikor csak egy processzor van használatban.

A New York-i premier után a héten Magyarországon is bemutatkoztak az Acer legújabb gamer gépei is, köztük a Predator Helios 700. Az egyedileg fejlesztett 17 colos 144Hz-es kijelzőjű notebookban Intel Core i9 processzor, NVIDIA GeForce RTX 2080 vagy 2070 GPU található.

Az eszköz különleges HyperDrift billentyűzettel van felszerelve, amely egyben hőelvezetőként is szolgál. Csak előretoljuk a billentyűzetet, és a két levegőbeömlő alulról máris dolgozni kezd, így extra levegőáramoltatást biztosít a csúcsra járatott hűtés érdekében. Ez kimondottan hasznos túlhajtásnál, ráadásul a beépített üvegpanelen át jól láthatók a notebook hőcsövei.

Az új Nitro 7-es casual gamereknek lett tervezve, olyanoknak, akik nemcsak a teljesítményre, hanem a dizájnra is utaznak. Az eszköz vékony fémburkolatot kapott, mely mindössze 19.9 mm vastag. Mindehhez 15.6 colos nagyfelbontású kijelzőt társított a gyártó, amely 144 Hz-es frissítési rátával dolgozik, 3 ms válaszidő mellett.

A héten mutatja be a HP is a legújabb gaming eszközeit, köztük a világ első dupla képernyős gaming laptopját az OMEN X 2S-t. Iparági információk szerint a játékosok 82 százaléka vált üzeneteket a telefonján játék közben, 61 százalék hallgat zenét, 49 százalék pedig a játékkal kapcsolatos élő közvetítést, videót vagy weboldalt néz . Erre alapozva épített be egy másodlagos képernyőt az OMEN X 2S laptopokba.

A 6 colos, 1080p felbontású érintőképernyőn a játékosok kommunikálhatnak barátaikkal a WeChat vagy WhatsApp alkalmazásokon keresztül, böngészhetik a Spotify kínálatát, nézhetnek Twitch vagy YouTube videókat, vagy használhatják a kijelzőt az OMEN Command Center kezelésére is.

A géppel könnyedén kezelhető egyszerre több feladat, amelyek között egyedi gyorsbillentyűkkel válthatnak a felhasználók. Az eszköz valós idejű képernyő tükrözésre is képes, amellyel a főképernyő egy része, például egy autóversenypálya térképe, megjeleníthető a másodlagos kijelzőn, így könnyebb a figyelem összpontosítása, a fej mozgása pedig függőleges helyett vízszintes irányú.