Egy adott vállalat digitális felkészültsége nagyban meghatározza, hogy lát-e, s ha igen, mekkora üzleti lehetőséget a mesterséges intelligenciában(AI) – derül ki egy friss kutatásból. A hazai cégek főként a termelésben, marketingben, ügyfélkapcsolatokban várnak jelentős AI hatást, míg a jog és a HR, még vonakodik annak használatától.

SAP Now 2023

Az idei SAP NOW konferencián több mint ezer vállalati és kormányzati döntéshozó vett részt. A 300 hazai cégvezető bevonásával SurvAI néven futott kutatásról a szoftvercég ügyvezető igazgatója, Pintér Szabolcs számolt be a meghívott újságíróknak.

Elmondta, a felmérésből kiderül, hogy a hazai vállalatok miként viszonyulnak a mesterséges intelligenciához, milyen területeken számítanak az AI-indukálta változásra, és mennyiben függ a hozzáállásuk a cégük méretétől, az iparágtól vagy a digitalizáltságuk fokától.

A kutatásban arra viszont nem kérdeztek rá, hogy a cégvezetők AI-val kapcsolatos stratégia alkotását mennyiben befolyásolja az a tény, hogy jelenleg még sem jogi, sem egyéb szempontból nem szabályozott a mesterséges intelligencia területe, sem nemzetközi, sem hazai szinten.

Ezzel kapcsolatban egyelőre annyi merült fel, hogy sok jogi problémát vethet fel az AI-használata (szerzői jogok, fogyasztói jogok, GDPR, felelősségbiztosítás, stb.), nem beszélve arról, hogy merjük-e rábízni magunkat egy mesterséges intelligenciával meghozott bírói döntésre vagy vitarendezési javaslatra.

Kevés ismerettel is több a pozitív hozzáállású cégvezető

A válaszokból az is kiderült, hogy a mesterséges intelligencia definíciója sem egyértelmű. Az önvezetést, a ChatGPT nyelvi modellt, a chatbotokat egyértelműan AI-alapúnak gondolják a vezetők, de többen olyan szolgáltatásokat is hajlamosak voltak AI képességekkel felruházni, amelyek nem azok, csak kellően bonyolultak.

Jó jel, hogy a válaszadók többsége (70%) tisztában van az AI-tudása korlátaival, ahogy azzal is, hogy az eddig is jelen volt az üzleti rendszerekben(60%). Kétharmaduk hozzáállása inkább pozitív, de csak egyötödük gondolja, hogy a saját cége eredményes az AI-használatában, a maga területén.

A cégvezetők körében is vannak félelmek, olyan hétköznapi felvetésekkel kapcsolatban, mint „az AI elveheti a munkánkat” (55%), vagy, hogy a digitális nagyvállalatok akár morálisan megkérdőjelezhető célokra is fordíthatják a szóban forgó technológiát (63%).

A kutatást megrendelő cégnek elégtételt jelenthet az a megállapítás is, hogy az SAP termékeit használó vállalatok sokkal kevésbé tartanak attól, hogy kikerül a kezükből az irányítás. Közel a felük alapozna egy üzleti döntést akár egy 100%-ban AI által készített elemzésre, szemben azokkal, akik nem használnak SAP megoldást. Náluk a mesterséges intelligencia bizalmi mutatója 31%.

„Ez nem is csoda annak tükrében, hogy az SAP globális konferenciáján tavasszal bejelentettük, 2025-re a vezető üzleti szoftvercég kívánunk lenni a mesterséges intelligencia használatában” – mondta Pintér Szabolcs.

Ezt támasztják alá az ügyvezető által említett nemzetközi konferencián lapunknak adott interjújában, a témával kapcsolatban elhangzott megállapításai.

„A legfejlettebb üzleti AI képességek már jelenleg is ott vannak, beágyazva az SAP-alkalmazásokba.
Az ügyfeleknek ezek segítenek az automatizációban, a repetitív feladatok átvállalásában; de a hatalmas mennyiségű adat feldolgozásában, értelmezésében, összefüggések felmutatásában és előrejelzések készítésében is az AI-ra támaszkodunk már most is.

A BTP(Business Technology Platform) platformunkon keresztül algoritmusokat lehet fejleszteni, vagy annak alapján alkalmazásokat létrehozni. Azt viszont nem gondolom, hogy holnaputántól már nem fogunk embereket alkalmazni ilyen jellegű feladatokra. A gondolkodást nem fogjuk kiváltani a következő tíz-húsz évben sem, legalábbis nem minden területen” – hangsúlyozta az ügyvezető.

Ezek az AI iránt fogékony, vagy túl óvatos ágazatok

A hozzáállás nagymértékben függ a cégmérettől, és az árbevételtől, de attól is, hogy adott vállalkozás mely ágazatban tevékenykedik.

A kutatás szerint a cégvezetők pozitívan látják a jövőt a logisztika területén (78%), miközben sokkal több a borúlátó a jog (44%)és a HR (40%) területén. A kettő akár együtt is logikus megállapítás lehet, hiszen a korszerű raktárakban már terjednek az önjáró robotok, kiszorítva ezzel az élő munkaerőt.

A cégek elsősorban a termelésben, termékfejlesztésben, a fogyasztók elérésében számítanak nagyjelentőségű változásokra.

A kutatás a forrás és a tudás kérdéskörére is kiterjedt. A válaszadók többsége túlnyomórészben saját forrásaira számít (55%) a jövőbeni AI-fejlesztések finanszírozására, de külső forrásként hitelt (20%) vagy uniós pénzt (30%) is megjelöltek. Az SAP felhasználók valódi árbevételi hatást is remélnek az AI használatától.

Az eseményen szóba került az alkalmazások, megoldások felhő irányú jövője, amit az egyik legfontosabb üzleti célkitűzésnek tartanak az SAP-nál is, erre utal az ezen a területen a hazai cégnél, egy év alatt végbement 150 százalékos növekedés is. Így van ez a vállalatirányítási rendszerek(ERP) felhőbe migrálásánál is.

Ezzel kapcsolatban az ügyvezető úgy fogalmazott, hogy: „a folyamat halad, a korábbi hagyományos ERP rendszereket felváltó S/4 HANA-t már évekkel ezelőtt bejelentettük, a korai alverziók esetében 2025-ben, a magasabb alverzióknál 2027-ben megszűnik az SAP Business Suite 7 támogatása”.

Így egyre kevesebb idő van az SAP S/4 HANA átállásra. Az itthon érintett több száz vállalkozásnak nagyjából az egyharmada indult el ebbe az irányba, főként a nagyvállalatok. Egyharmad még vár, és egyharmad, amelyeket még győzködni kell.

„Ezen belül a felhőbe migrálás egy további lehetőség, igyekszünk az ügyfeleket arról is meggyőzni, hogy ha már az S/4 HANA-ra váltanak, akkor eleve a felhős verziót válasszák” – emelte ki Pintér Szabolcs.

Így gondolkodnak az AI-ról a világ cégvezetői

Az EY tanácsadócég 1200 vezérigazgató bevonásával készült nemzetközi kutatása szerint a mesterséges intelligencia (AI) társadalmi, etikai és a biztonsági kockázataitól tartanak leginkább a világon a döntéshozók.

A felmérés szerint az AI legalább annyi munkahelyet fog teremteni, mint ahányat kivált majd (65%). Az üzleti világnak ugyanakkor komolyan foglalkoznia kell az AI rosszindulatú alkalmazásának következményeivel. Így az a felemás helyzet állhat elő, hogy a cégvezetőknek egyszerre kell az AI- befektetésre és a technológia elleni óvintézkedésekre felkészülni-

Ha már biztonság, a vezérigazgatók leginkább a kibertámadásoktól, a dezinformációtól és a videó-hamisítására alkalmas deepfake módszerektől tartanak.

Tízből kilenc (88%) cégvezető már el is kezdte felmérni, hogy milyen AI alapú technológiába érdemes befektetnie. A válaszadók 43 százaléka pedig már aktívan befektet ezen a területen, míg 45% jelentős beruházást tervez a következő egy évben. Általános várakozásuk, hogy az AI használata gördülékenyebbé teszi a cégek működését (65%).