A távközlésben jó ideje együtt jár a mobil- és a vezetékes technológia. Előbbi a fix bekötésű vezeték nélküli megoldásoknak köszönhetően a következő években nagyobb szerephez juthat az eddig vezetékes megoldások uralta területeken is – állítják szakértők.

Fix bekötésű vezeték nélküli megoldások

Mivel a világ népességének a feléhez nem jut el megfelelő sebességű stabil internetkapcsolat, a hiányzó, vagy elavult vezetékes infrastruktúra miatt, itt jöhet képbe az 5G technológia, amiben a szolgáltatók már képesek a fix hálózatokkal összemérhető vezeték nélküli kapcsolatot nyújtani. Rohamosan terjednek ugyanis a fix bekötésű vezeték nélküli elérések, angol elnevezésük alapján a Fixed Wireless Access – FWA-kapcsolatok.

Megoldás az elmaradt infrastruktúrájú térségek gyors felzárkóztatására

Az Ericsson megbízásából mérte fel az Analysys Mason elemző cég a szolgáltatók FWA-termékkínálatát és a használati szokásokat világszerte. A mostani kutatásból kiderül, hogy a pandémia miatt felgyorsult digitalizáció ezt a piacot sem hagyta érintetlenül, különösen miután a távoli munkavégzés és tanulás bizonyos régiókban, kistérségekben elképzelhetetlen lenne az FWA-alapú infrastruktúra nélkül.

A vizsgált 311 szolgáltatóból 224-nek szerepel már a kínálatában valamilyen FWA-alapú termék, amely fél év alatt 12%-os bővülést jelent, ez ma még jelentősen elmarad a várható kereslettől, ami az elmúlt két évben több mint a duplájára nőtt.

A fix telepítésű vezeték nélküli eléréseken keresztül rendszerint több készülék (PC, okostelefon, tablet stb.) csatlakozik az internetre, ezért ezeknél a hálózati kapcsolatoknál elengedhetetlen a stabil, nagy sávszélességet biztosító rádiós közeg. Így nem véletlen, hogy az FWA-szegmens úttörői azok a szolgáltatók, amelyek már elindították a kereskedelmi 5G-s hálózatukat. A kutatás szerint az 5G-s kereskedelmi hálózattal rendelkező szolgáltatók 87%-a kínál FWA-alapú csomagokat, míg a legfeljebb 4G-s hálózatot üzemeltető operátoroknál ez az arány még 62%.

Az FWA megoldások telepítésében Európa jár az élen

A régiós szintű összesítést tekintve jól látszik, hogy a vezetékes elérést kiváltó mobil kapcsolatok kínálata a piaci szereplők számától és a népsűrűségtől egyaránt függ. A legtöbb FWA-alapú terméket Nyugat-Európában találni, ahol a szolgáltatók több mint 93%-a kínál ilyen megoldást, Közép-Európa 84%-kal a második.

Európa egésze számára az 5G által érintett területek 2030-ig mintegy 161 milliárd euró hasznot hozhatnak, 23 milliárd eurós befektetéssel. Magyarországon nemcsak a haszon, hanem a befektetés egy része is helyben csapódhat le, mivel az újítások egy része az itteni fejlesztőközpontokban zajlik. Budapesten fejleszt 5G-re az Ericsson, a Nokia, és legújabban a Huawei is – állapítja meg a kutatás.

Az FWA megoldások területén 80 százalékkal Észak-Amerika foglalja el a harmadik helyet a rangsorban, míg az egyébként hagyományosan fejlett infrastruktúrával rendelkező ázsiai térségben a lakosság magas városi koncentrációja miatt kevéssé van tere ennek a megoldásnak.

Nemcsak a klasszikus mobilos adatforgalom növekszik évről-évre jelentős mértékben, hanem az FWA technológiáé is – derül ki a kutatásból. Míg 2020 végén még a teljes, globális adatforgalomnak csak a 15%-át adta a mintegy 60 millió FWA-elérés, addig 2026-ra az utóbbi kapcsolatok száma akár meg is háromszorozódhat, részesedésük pedig a teljes, globális mobil adatforgalomból elérheti majd a 20%-ot, ami nagyjából 64 exabyte-nak (64 milliárd gigabájtnak) felel meg.

Az FWA-bekötések globális terjedését segíthetik, a következő években felszabaduló újabb 5G-s frekvenciatartományok. Ezek ráadásul már kifejezetten az FWA-topológiához illeszkedő, milliméteres hullámhosszú frekvenciasávok, amelyek a legkorszerűbb rádiós eszközökkel, a korábbi néhány száz méteres hatótávolságot jelentősen felülmúlva, akár több kilométeres távolságba is képesek nagy sávszélességű elérést biztosító jelet sugározni.

Mit jelent mindez Magyarország számára?

5G a magyar gazdaságban

Az évtized végéig nettó 826 milliárd forinttal járulhat hozzá a magyar gazdasághoz az 5G technológia – olvasható az elemzés hazánkra vonatkozó részében. Ezen belül az 5G-s hálózatokra épülő FWA-kapcsolatok 134 millió eurónyi többletbevételhez juttathatják hazánkat 2030-ig.

A szakértők négy főbb területcsoportot azonosítottak, ahol az 5G felhasználása jelentős hasznokkal kecsegtet. Ezek közül nálunk az okos „vidék” a legjelentősebb, ahol 109,1 milliárd forintos befektetésből több mint ötszörös megtérüléssel 585,4 milliárd forintos hozzáadott érték realizálható. Ez a hálózatba kapcsolt drónok és szenzorok nyomán megvalósuló precíziós mezőgazdaságból származik majd, illetve a kötött vezeték nélküli internethozzáférés (FWA) terjedéséből.

Az FWA típusú megoldások előfutárának tekinthető a csak mobilprofilú Telenor legutóbb bevezetett korlátlan otthoni internet előfizetése, amely ma még tisztán rádiós úton, 4G technológián érhető el, de az 5G terjedésével várhatóan áttérnek a vezetékkel kombinált FWA megoldásra is.