Az Advanced Mobile Location (AML) funkcióval az okostelefonok a segélyhívás helyszínének az adatait automatikusan továbbítják a rendőrség(ORFK) hívásfogadó központjaiba.

112-es segélyhívó

Több más európai ország után Magyarországon is elérhetővé válik a 112-es segélyhívó mobil helymeghatározó funkciója, ami a hazai mobilszolgáltatók életmentést támogató technológiáján keresztül válik elérhetővé – derül ki a hazai rendszert üzemeltető NISZ Zrt. közleményéből.

A helymeghatározó 5 méteres pontossággal működik

Magyarországon 2013-ban vezették be a 112-es segélyhívószámot egységes európai segélyhívószámként, ami ingyenesen hívható mind vezetékes, mind mobiltelefonról bárhol az Európai Unióban. A rendszer a tagállamok helyi segélyhívószámaival párhuzamosan működik.

A segélyhívószámot kizárólag az emberi életeket, környezetet veszélyeztető veszélyhelyzet esetén szabad hívni. A hívások fogadására az Országos Rendőr-főkapitányság két országos Hívásfogadó Központot hozott létre Miskolcon és Szombathelyen.

A segélyhívásokat szakképzett operátorok koordinálják, bevonják a mentők, a katasztrófavédelem vagy a rendőrség készenléti egységeit.

A mostani funkcióbővítéshez a NISZ pályázott a HELP112 II. fejlesztési projektben való részvételre. Ennek keretén belül Magyarorság az EENA-val (European Emergency Number Association) és hat további résztvevő országgal (Dánia, Franciaország, Horvátország, Németország, Portugália, Svédország) együttműködve készítette elő a segélykérés pontosabb helymeghatározásához szükséges fejlesztéseket.

A 112-es rendszer korábbi helyzetmeghatározója akár több tízkilométeres körzetet jelzett a segélyhívás helyszínéül, az AML viszont akár 5 méteres pontossággal be tudja azonosítani a segélyhívás helyszínét, feltéve, ha a hívást iOS vagy Android operációs rendszerű okostelefonokról indítják. Az AML funkció a hívásfogadó központoknak értékes időt spórol meg azzal, hogy már a hívás indításakor továbbítja a helyszín koordinátáit.

Nem kell telepíteni az alkalmazást, az automatikusan aktiválódik, ha baj van

Az okostelefon használóknak semmilyen alkalmazást nem szükséges telepíteniük, a 112-es segélyhívószám hívásával egy időben a mobiltelefon automatikusan aktiválja a funkciót és a helyszín-adatokat a legközelebbi központba továbbítja.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy az AML aktiválásához az Android OS 4.1 (Google Play Services 9.0), vagy annál magasabb verziójú, míg az iPhone-ok esetében minimum az iOS 13.4 operációs rendszer használata szükséges.

A legnagyobb hazai mobilszolgáltatók hálózatában ingyenes

Az AML funkciót már a világ több országban is bevezették. Mind az Apple, mind a Google úgy tervezte meg a funkció támogatását, hogy az a lehető legbiztonságosabb legyen. Az AML csak és kizárólag a 112 hívásakor kapcsol be, a pozíció adatok pedig csak arról a készülékről jelennek meg a hívásfogadó központokban, amelyről a segélyhívást kezdeményezték. Az AML itthon a legnagyobb hazai mobilszolgáltatók – a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone – hálózatából ingyenesen érhető el.

Az AML funkció által továbbított helymeghatározási adatokat a hívásfogadó központok csak a segélyhívással kapcsolatos tevékenységekre használhatják fel – hangsúlyozza a NISZ közleménye.

Az életmentésben idén januártól egy másik mobilalkalmazás az Életmentő is rendelkezésre áll Magyarországon. A közvetlenül az Országos Mentőszolgálathoz bekötött segélyhívó rendszer baleset, vagy egészségügyi vészhelyzet(eszméletvesztés) esetén ugyancsak automatikusan továbbítja a szuper pontos helymeghatározást a mentésirányítókhoz.

Az applikáció meg tudja jeleníteni az előre feltöltött egészségügyi adatokat is. Ezek alapján a mentésirányító a riasztással egy időben látja egyebek mellett a bajbajutott korát, nemét, gyógyszerérzékenységeit is. A rendszer augusztustól chatbottal bővült és a vizimentőket is el tudja érni.