Már több mint három hete távmunkában működik a hazai üzleti szoftverpiac vezető cége, az 1200 fős SAP Hungary szinte teljes csapata. A váltásról és a krízishelyzet utáni jövőképről beszélgettünk Pintér Szabolcs ügyvezetővel.

A home office elrendeléséről a helyi menedzsment döntött, mivel nyilvánvaló volt, hogy a járványhelyzet nem egy-két hétig tart, hanem várhatóan hónapokig. A cég alkalmazottai fokozatosan tértek át a távmunkára. Először önkéntes alapon indult a home office.

Sok minden megoldható Skype-on is

A válságmenedzsment tagjai minden másnap üléseztek, a veszélyhelyzet bejelentését követő pár nap múlva az 1200 fős létszámnak már csak a 10 százaléka fordult meg a Graphisoft parkban lévő irodaházban. Aztán az első hét végére már csak harmincan maradtak a mintegy 21 ezer négyzetméter összterületű open office-ban.

„Ma már csak a legfontosabb ¬ személyes ottlétet igénylő munkákhoz ¬lehet bemenni az irodába, és csak annak, akinek ügyvezetőként én ezt engedélyezem” – foglalja össze az aktuális helyzetet Pintér Szabolcs.

Hozzáteszi: üzletkritikus esetekben lehet bejönni, aminek az értelmezése a napok múlásával egyre érdekesebben változott. Az első napokban még mindenki üzletkritikusnak gondolta a saját munkáját, később egyre többen ismerték fel, hogy esetükben még sincs így.

„Az irodában jelenleg a cloud részleg szakemberei, az informatikai hátteret biztosító csapat dolgozik, ők látják el a távolról nem kezelhető ügyfélszolgálati, helpdesk funkciókat is. Bejár az épületüzemeltető, illetve a cég menedzsmentje is, ha szükséges, mert ma már valóban nagyon sok mindent meg lehet oldani Skype-on is” – emeli ki az ügyvezető.

Megjegyzi, rájuk egyébként nem érvényes a mondás, hogy a suszter cipője mindig lyukas: az online megbeszélések, a digitális eszközök használata eddig is a mindennapok része és természetes velejárója volt.

Vegyes képet mutat a nagyvállalatok távmunka felkészültsége

Az SAP ügyfelek többsége nagyvállalat vagy államigazgatási szerv. A home office felkészültségükkel kapcsolatban egyelőre vegyes a tapasztalat, de most mindenkit szemléletváltásra kényszerít a jelenlegi helyzet.

Vannak olyan ügyfelek, akiktől egy évvel ezelőtt mindössze öt virtuális magánhálózati hozzáférést (VPN) is alig tudtak megkapni, mára azonban ezek a szervezetek is képesek voltak hetek alatt átállni a távmunka platformokra.

Akik borúsan látják a jövőt, már behúzták a kéziféket. Azt latolgatják, milyen hatással lehet az üzletmenetükre, ha a helyzet csak a második negyedévre korlátozódik, vagy épp ellenkezőleg, még tovább húzódik. A pozitív hozzáállásúak elfogadják a helyzetet, mondván, akkor most csináljuk így, és amit lehet, intézzünk el virtuális üzemmódban.

„Úgy látom, május végéig nem várható lényegi változás a jelenlegi helyzetben, ami persze nem azt jelenti, hogy júniustól már minden „business as usual” lesz. Egy biztos: a mostani állapot az üzletmenetre is nagy hatással lesz, és itt megint azok lesznek a nyertesek, akik krízishelyzetben is előrenéznek, ellentétben azokkal, akik azonnal a kézifékhez nyúlnak” – mutat rá Pintér Szabolcs.

Náluk még nem készül krízisterv, de mint tőzsdei vállalat, negyedévekben élnek, közelről nézik, hogy egy-egy üzletnél milyen hatások várhatók. A mostani járvány a már elindult projekteket nem állítja meg, azok tovább folytatódnak. A még tárgyalás alatt lévők viszont számításai szerint biztosan késnek majd legalább egy negyedévet, főleg azok, amelyek az ügyfél szempontjából nem üzletkritikusak.

Most számít igazán a rugalmasság

A mostani helyzetben a szolgáltatást igénybevevők számára rugalmasabb kezdő dátumot ajánlanak, akár hónapokkal későbbi tényleges indulással. Erre pozitívan reagálnak az ügyfelek. Mint ahogy bármilyen paradoxonnak is tűnik, Pintér Szabolcs szerint most lehet igazán jó üzleteket kötni, mert egy ilyen válsághelyzetben minden vállalkozás szeretné fenntartani az üzletmenetét, amihez az olyan megoldásszállítóknál, mint az SAP, most rugalmasabb feltételeket tud elérni.

A cég a partnerei révén a kis- és középvállalati körben is jelen van. Nekik most azt tanácsolja az ügyvezető, hogy ne ijedjenek meg. Ez a vállalati kör sokkal rugalmasabb, mint akár az államigazgatás, ahol sokszor nincs számítógépe az adott köztisztviselőnek, vagy nem viheti azt haza távmunkára.

A kkv-knál már igen szép számban vannak alkalmazások, amik többségét a járvány idejére ingyenessé is tettek a fejlesztők és a szolgáltatók. A távmunka szempontjából számukra a két legfontosabb a Skype és a Teams.

Jó döntés volt az S4HANA átállás meghosszabbítása

A koronavírus járvány okozta helyzet számos magyarországi multi életében hozhat majd esetleg kedvezőtlen irányú változásokat is. Az SAP az elmúlt évtizedek alatt többféle, nagy hozzáadott értéket képviselő fejlesztői és egyéb tevékenységét helyezte Budapestre. Ezeket kevésbé egyszerű egyik-napról a másikra máshová költöztetni, mint mondjuk egy robotizált összeszerelő üzemet.

Jelenleg hat részre osztható a hozzáadott érték termelés az SAP-n belül: van benne fejlesztés, ami már messze nem az, mint a kezdetekben volt. Nálunk fejlesztik az SAP integrated business planning tervezőszoftvert, a PLM termék-életciklus menedzsment szoftvert. Innen látnak el többféle globalizált szolgáltatást is, egyebek mellett innen támogatják az új vállalatirányítási rendszer, az S4HANA felhő alapú verzióját is.

Pintér Szabolcs bizakodó a jövőt illetően, mint mondja, a hazai szürkeállomány továbbra is erős és főleg megbízható. Az sem mellékes, hogy a nyugati világhoz képest még mindig jobbak a feltételek, ha a bérköltségeket és a hozzákapcsolt teljesítményeket nézzük.

A fejlesztői csapat 80-90 százaléka hazai szakember. Úgy látja, a mostani helyzet után ezek a tényezők még jobban felértékelődnek, és a globalizációs irányok helyett a lokális funkciók szerepe erősödhet a gazdaságban és a vállalatokon belül egyaránt.

Ami az S4HANA átállást illeti, szerinte jó döntés volt a határidő 2027-re való kitolása, vagyis annak két évvel való meghosszabbítása. Időre van ugyanis szüksége ehhez a nagyvállalatoknak, mert több mint két-három év kell az ezzel kapcsolatos tervek kidolgozásához. Mint mondja, az átállás már nem szimpla verzióváltás lesz, hanem egy újgenerációs eszközre való transzformáció, amit viszont 2040-ig támogat az SAP.