Virtuális osztálytermekben tartott interaktív órákkal korszerűsödhet az online térbe költözött hazai oktatás. A megvalósításban nemzetközi és hazai szervezetek sokoldalú együttműködése segít.

A Cisco jelenleg ingyenesen elérhető felhőalapú Webex szolgáltatása olyan virtuális osztálytermek létrehozását teszi lehetővé, ahol a videókonferencia mellett dokumentumokat és alkalmazásokat is megoszthatnak egymással a résztvevők. A diákok akár előzetes regisztráció nélkül is csatlakozhatnak a Webexen tartott virtuális tanórákhoz. Ez a szolgáltatás alkalmas a napi tanórák megtartásához általános vagy középiskolákban, vagy a kisebb csoportokban zajló felsőoktatási órákon.

A globális kezdeményezés részeként megvalósuló projektben Magyarországon az IBM közel 400 önkéntese, valamint a T-Systems szakemberei támogatják a hazai iskolákat és a tanárokat az alkalmazás megismerésében és mindennapi használatában.

A programba először a szakgimnáziumokat vonják be

A tervek szerint minden iskolában egy tanár kapja meg az adminisztrátor szerepet, aki hozzáférést adhat a többi tanárnak. Az IBM önkéntesek társ-adminisztrátorként támogatják az oktatók munkáját, segítenek a tanári kar felkészítésben, és szükség esetén technológiai támogatást nyújtanak. Az április 6-i indulás óta eddig közel 30 hazai iskola jelentkezett a pilot projektbe.

A felhasználók köre napról-napra növekszik, Európában több mint 2 ezer iskolában, több mint 200 ezer diákot ér el a program, akiket 3 ezer önkéntes támogat. A hazai programhoz csatlakozni a www.suliwebex.hu oldalon megadott kapcsolattartókon keresztül lehet.

A virtuális osztályterem projekt nálunk a szakgimnáziumok bevonásával indul, de a későbbiekben más oktatási intézmények számára is nyitott lesz. A hazai kezdeményezéshez a HTTP Alapítvány is csatlakozott, amely a több ezer diákot számláló Cisco Hálózati Akadémia, és a Microsoft IT Akadémia magyarországi támogató központja.