A magyarországi szolgáltatók közül elsőként tette elérhetővé az önálló 5G SA technológiát ügyfelei számára a Yettel. A jelenlegi 5G-hálózatok még a 4G-re is támaszkodnak. A „standalone” változatban a mobil kapcsolat felépítése már csak 5G-n zajlik, kizárólag az erre a technológiára kijelölt frekvenciákon.

VoWifi és a VoLTE Roaming a Yettelnél

Beérett a hálózatmodernizáció

A Yettel Magyarország 2021-ben látott neki átfogó hálózatmodernizációs projektjének, amelyben nemcsak a látványosabb részt, vagyis a hálózatot kiszolgáló antennákat, de az ezeket összekötő, úgynevezett maghálózatot is teljes körűen megújítja.

Ennek számos állomását követhettük nyomon, amiben sor került a népszerű VoWifi és a VoLTE Roaming technológiák bevezetésére is, és legutóbb a 3G hálózat leállítására is.

A több tízmilliárd forintos beruházás révén az országos lefedettségű 4G-hálózat kapacitása a korábbi 2-3-szorosára nőtt, és utat nyithatott a valódi, nagysebességű 5G-hálózat kiépítésének is. Ez utóbbi mára közel 700 bázisállomáson érhető el, a mobilnet-forgalom egytizede ezen a technológián zajlik.

A most bejelentett változás lényege, hogy eddig a hazai publikus 5G-hálózatok nem működhettek a 4G technológia nélkül, ami befolyásolhatta az 5G-hálózat elérhetőségét és sebességét is.

Az önálló 5G SA szabvány egyebek mellett lényegesen lerövidítheti a hálózati válaszidőt, növelheti az elérhető le- és feltöltési sebességet és további új digitális szolgáltatások bevezetését is lehetővé teszi. Utóbbiak közé sorolható az 5G alapú hanghívás, vagy a hálózat „szeletelése”, vagyis a privát 5G hálózatok nagyobb számú megjelenése.

Az 5G SA-t a Yettel először az otthoni és irodai 5G-szolgáltatást használó ügyfelei előtt nyitja meg, ami az előfizetők egy részének már most elérhetővé vált. A többiek számára ütemezett menetrend szerint zajlik majd a teljes hozzáférés biztosítása 2024. első negyedévének végéig.

Az 5G SA még kevés helyen van a világon

A Yettel 5G SA fejlesztése világméretekben is ott van az élmezőnyben. Ezt tanúsítják a mobilipar egyik meghatározó globális szervezetének, a Global Mobile Suppliers Association (GSA)-nak a legfrissebb adatai is.

Az októberi statisztikák szerint a szervezet 121 szolgáltatót azonosított 55 országban, ahol már foglalkoznak valamilyen szinten, akár kísérleti formában a nyilvános 5G SA hálózati technológiával. Ez az 5G licencet vásárló 578 operátornak nagyjából az egyötöde.

Ezen belül csupán 47 olyan szolgáltató van a világon, amely el is indította vagy már telepítette publikus 5G SA hálózatát.

Nagyot ugrott előre itthon az 5G-ben a Yettel
Forrás: GSA

A Yettelnél az okostelefonokon az 5G SA megjelenése a jövő év hátralévő részében várható. Ennek oka lehet többek között az is, hogy a ma forgalomban lévő okostelefonoknak még elég nagy része nem képes kezelni az új technológiát, mint az az alábbi grafikonból is látszik.

Nagyot ugrott előre itthon az 5G-ben a Yettel
Forrás: GSA

„Az önálló 5G-technológia lehetőségei nagyban hozzájárulhatnak számos gazdasági ágazat további digitalizációjához Magyarországon. Itthon a Yettel rendelkezik a szupergyors 5G eléréshez szükséges frekvenciasávban a legnagyobb összefüggő tartománnyal, azaz a legnagyobb kapacitással, és ezt a műszaki lehetőséget az önálló 5G-vel szeretnénk ügyfeleink, felhasználóink előnyére fordítani” – emeli ki Koller György, a Yettel műszaki vezérigazgató-helyettese.

Az említett ügyfeleken kívül az Óbudai Egyetem kutatói és hallgatói is hozzáférnek mostantól az új technológiához.

Az Óbudai Egyetem és a Yettel, mint azt korábban részletesen megírtuk, 2022. novemberében írt alá stratégiai partnerségi megállapodást. Ennek keretében az operátor az Óbudai Egyetem Bécsi úti campusának területén 5G-technológiát használó hálózatot létesített, a fejlesztésekhez és tesztelési célra pedig SIM-kártyákat és végberendezéseket is biztosított az egyetem számára.

Az önálló 5G elindításával a legújabb technológia az egyetem számára biztosított hálózaton is elérhetővé vált, ehhez kizárólag az egyetem oktatói, kutatói és hallgató férhetnek hozzá.