Számos 5G-s innovációt ígér Magyarország legújabb ipari célú 5G-s magánhálózata, amely a Fényeslitkén épülő East-West Gate intermodális kombiterminálon létesül majd. A privát hálózatot a b Vodafone Magyarország és a Huawei Technologies Hungary telepíti.

Európa első privát 5G-s vasúti terminálja

A fényeslitkei vasúti logisztikai terminálon a kontinensen elsőként használnak majd saját 5G-hálózatot a belső kommunikációra és a technológiai eszközök működtetésére. Az újgenerációs mobil technológiára építve távolról irányítják majd a terminál teljesen önvezető, óriásdaruit.

A létesítmény jövőre áll üzembe

Az új privát hálózat kiépítéséről ma állapodott meg az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt., a Vodafone Magyarország és a Huawei Technologies Hungary. A fejlesztéshez szükséges hálózati elemeket a Huawei, míg a frekvenciákat a Vodafone adja, utóbbi cég egyben az új hálózat üzemeltetője is lesz.

„Az East-West Gate megépítésével Magyarország visszakerül a nemzetközi vasúti logisztika térképére, újra lehetősége lesz aktívan bekapcsolódni az Ázsia és Európa közötti vasúti áruszállításba”– hangsúlyozta Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Zrt vezérigazgatója.

Az ukrán-magyar határ közelében, Fényeslitkén idén januárban kezdődött el az East-West Gate (EWG) intermodális terminál építése 85 hektáros – a Margitszigetnél nagyobb – területen. A 30 milliárd forintos magánberuházásból épülő, a normál és a széles vasúti nyomtáv találkozásánál található létesítmény 2022 első negyedévében áll üzembe. A terminál évente akár 1 millió darab 20 lábas konténert (TEU) is tud majd kezelni, elméleti kapacitását és területét tekintve is a legnagyobb ilyen létesítmény lesz a kontinensen.

Hozzátette: az 5G-technológia használatával nemcsak a terminál működési hatékonyságát maximalizálhatják,hanem lehetőség nyílik kutatás-fejlesztési programok indítására, valamint a világszerte még csak most berobbanó technológia ipari felhasználásának bemutatására is.

Számos 5G-s innovációt építenek a terminál hálózatába

„Az 5G világszerte új platformnak számít, az első olyan technológia, ami szervesen összekapcsolja a mobilhálózatot az üzleti felhasználással, épp ezért a kezdetek óta azon dolgozunk, hogy Magyarország a régió egyik legjelentősebb privát 5G hálózatokat szolgáltató központjává váljon. Példa erre az East-West Gate logisztikai terminálon megvalósuló fejlesztés” – emelte ki a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese.

Ami a Fényeslitkén megvalósuló új magánhálózat működési modelljét illeti, Dobó Mátyás kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy az East-West Gate a kiépítés egyszeri díja mellett havidíjat is fizet majd az üzemeltetésért. Hozzátette, a Vodafone számára a havidíjas konstrukció lesz várhatóan a legmegfelelőbb üzleti modell a jövőbeni 5G-hálózatok kapcsán is.

„Vállalatunk 5G-s privát hálózatai teljesen új iparágak digitalizációját teszik lehetővé. A Huawei több hasonló rendszert épített már ki Kínában, Európában viszont ez az első olyan konténerterminál, ahol ilyen 5G technológiával megvalósított, önvezető, távvezérlési megoldást használnak majd” – hangsúlyozta Colin Cai, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója.

A beruházás a Huawei három friss 5G-s innovációját is tartalmazza majd.” Az egyik a szuper feltöltési képesség, ami lehetővé teszi azt, hogy a hálózaton mindkét irányban nagysebességű adatátvitelt tudjunk létrehozni. Így tulajdonképpen akár 200-250 Mbit/sec sebesség is elérhetővé válik az uplinkben. Ez nagyon fontos, hiszen a darukon lévő nagyfelbontású kamerák képeinek valós időben kell megérkezniük a darukezelőkhöz – mutatott rá Bóday Tamás, a Huawei integrált szolgáltatások igazgatója.

A második újítás elnevezése Dual Feed Selective Receiving, ami nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a rendszer a hálózatban párhuzamosan több útvonalon küldi el az információkat, amikből a másik oldalon a leggyorsabban érkező és hibátlan adatcsomagok vehetők ki. Így nagyfokú rendelkezésre állás is biztosítható a teljes hálózati útvonalon. Ezáltal nagyon nagy adatbiztonság és még gyorsabb adatátvitel valósítható meg, mivel a hibajavítások nem okoznak nagy késleltetéseket.

Normál esetben az adattovábbítás egy útvonalon történik, és ha valamelyik netán hibásan érkezne be, a rendszer újat kér, ami késleltetést jelent, vagyis csúszást eredményez a teljes adatátvitelben. Ezzel a megoldással ezt lehet kiküszöbölni.

A Huawei harmadik innovatív megoldása az úgynevezett private core, ami azt jelenti, hogy szétválasztódnak a helyi adatok és a szolgáltató által a hálózat menedzselésére használt központi adatok. A helyben keletkezett adatoknak nem kell elmenniük az összes köztes hálózaton keresztül az operátor alaphálózatába, és onnan visszafordulni, hanem eleve minden adatot helyben kezelnek, már ott szétválasztva a helyi adatokat a szolgáltató által használt adatokkal. Ezáltal tovább csökken a késleltetés, nő az adatbiztonság.

Egyre több az ipari célú 5G-s magánhálózat Magyarországon

Sajátosan alakul Magyarországon a privát mobil adathálózatok története, a már működő campusok mindegyikét valamilyen szinten úttörőként lehet számon tartani, és mindegyik másfajta üzleti modellben működik.

Idén januárban indult el a gyártási és a logisztikai folyamatok automatizálását elősegítő, az ország első valós környezetben működő ipari felhasználású magánhálózata, a Huawei Technologies Európai Ellátó Központjának (ESC) pátyi üzemében.

Itt az üzleti modell a következő: a kínai vállalat maga építette ki a hálózati infrastruktúrát, a frekvenciákat pedig a Vodafone-tól kapta . Az ilyen jellegű ipari projekteknél az operátor számára az lehet az üzlet, hogy a későbbi specifikus ipari 5G-s szolgáltatásokért már pénzt kér.

Június óta működik élesben a privát 5G hálózat a Foxconn komáromi gyárában, amely az első „piacosított”, vagyis fizetős ipari 5G-hálózat Magyarországon. Az ottani beruházáshoz is a Vodafone biztosította a szükséges frekvenciákat, és az Ericsson által kiépített hálózat költségét, a komplett rendszert pedig egyszeri díj fejében értékesítette a Foxconn-nak.

A BorgWarner üzemi projektje pedig a magyarországi ipar történetében elsőként lett hazai teszthelyszínként bejelentve, még a pandémia előtti időkben, és az első projektje Telekom csoport májusban bejelentett privát moibil adathálózati szolgáltatásának.