Nyugdíjasokból és az őket digitális ismeretekre okító diákokból álló csapatok szállhatnak ringbe egy nemrégiben meghirdetett versenyben, ahol a baby boomer generáció bizonyíthatja, mennyire mozog otthonosan a közösségi médiahasználatban.

Baby boomer

Egy hónapja hirdette meg a Magyar Telekom a Legyélteis! MOST generációs kezdeményezés keretében a nyugdíjasok igényeire szabott digitális oktatási programját. Utóbbiban középiskolás diákok segítik a 60 éven felülieket a digitális ismeretek megszerzésében .A program április elejétől egy négyfordulós digitális akadályversennyel bővült.

A május 12-ig tartó megmérettetés során a csapatok 60 év feletti tagjainak négy közösségi applikáció, az Instagram, a Facebook, a Messenger és a YouTube használatát kell minél magasabb szinten elsajátítaniuk. A játékra menet közben is lehet regisztrálni, legkésőbb április 28-ig.

A nyugdíjasoknak meghirdetett oktatási programból nemcsak a szépkorúak profitálnak. A közös munka révén fejlődik a diákok problémamegoldó képessége, kreativitása, érzékenyebbé válnak más generációk problémáira és olyan készségeket sajátíthatnak el, amelyek komoly értéket képviselhetnek később a munkaerőpiacon.

A program elindításához az érintettek körében kutatást is készített a Telekom, amelyből kiderül, hogy a digitális világra nyitott nyugdíjasok közül sokan már most is rendelkeznek digitális ismeretekkel. A 65 év feletti korosztály 53 százaléka használja rendszeresen a világhálót, egyharmaduk napi szinten. Az idősek háromnegyede főként híreket olvas, kétharmaduk e-mailezik. Gyakorlati szintű közösségi média ismerete nagyjából a negyedüknek van, az online vásárlók táborát pedig a 14 százalékuk gyarapítja.

A baby boomerek generációja is elismeri, hogy ma már nehezebb internet nélkül élni, miközben csupán a 6 százalékuk gondolja úgy, hogy van elegendő tudása a net használatához. Akik még nem használják az internetet, azok is szeretnék képezni magukat, de ehhez saját bevallásuk szerint segítségre van szükségük. Szívesen vennék, ha ezt a támogatást fiataloktól kapnák meg.

A program márciustól az alábbi öt iskolában indult el: Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Neumann János Számítástechnikai Szakgimnáziuma, ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgimnáziuma, Kosztolányi Dezső Gimnázium, Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium). A Telekom a programot ősztől további iskolák számára is elérhetővé kívánja tenni.