A kiberbűnözők már a koronavírussal kapcsolatos félelmeket is kihasználják a számítógépes kártevők terjesztésére – figyelmeztet a G DATA kiberbiztonsági cég.

Kíberbűnözők már a koronavírust is kihasználják

Éppen ezért nem ajánlatos például a koronavírus ellenszerét vagy megelőzését hirdető e-mailek csatolmányaira vagy linkjeire kattintani – teszik hozzá a szakértők. A bűnözők ugyanis előszeretettel használják fel a fontos történéseket a saját kártevőik terjesztésére, legyen az egy politikai, vagy sportesemény, vagy most aktuálisan a koronavírus.

Hivatalos hatósági levélnek álcázzák a fertőzött e-mailt

A járvánnyal kapcsolatos számítógépes kártevők terjedését először Japánban észlelték a biztonsági szakemberek. A kiszemelt áldozatok az anyanyelvükön megírt levelet kapnak, amely úgy néz ki, mintha a helyi hatóságoktól érkezett volna.

A tartalma pedig a koronavírus-járvány megelőzésére vonatkozó információkat tartalmaz. A levélben arra figyelmeztetik az olvasókat, hogy a vírus már meg is jelent a helyi tartományban, és arra kérik, nyissák meg a csatolt Word dokumentumot a fertőzés megelőzésére vonatkozó információk elolvasásához. Ha valaki megnyitja a fertőzött dokumentumot, akkor az Emotet trójainak nyit ajtót a számítógépén, ennek révén a bűnözők további káros tartalmakat juttathatnak el a megfertőzött gépre.

A banki trójaiként ismert Emotettel támadnak

A kiberbűnözők minden eshetőségre felkészültek, ha a felhasználó Word szövegszerkesztőjében a makrók nincsenek engedélyezve, akkor a megnyitott dokumentum felszólítja az olvasót, hogy engedélyezze a tartalmat. Ha előzetesen már kattintottunk a megnyitásra, ez utóbbit viszont semmiképpen se tegyük, mert ezzel ugyancsak szabad utat adunk a kártevőnek – figyelmeztetnek a szakértők. Hozzáteszik a folyamatosan frissített, jogtiszta vírusvédelmi megoldások segítenek a védekezésben.

Az Emotet a hatodik leggyakrabban előforduló kártevőcsalád volt tavaly, több mint 70 ezer különböző változattal. Ez egyébként jelentős növekedés a 2018-as évhez képest, akkor még csupán 28 ezer változatot fedeztek fel. A korábban banki trójaiként működő kártevő a múlt év végén került újra a középpontba, Németországban számtalan közigazgatási intézmény, egyetem és kórház esett áldozatul.