A 900 és 1800 MHz-es frekvenciasávokon jelenleg is szolgáltatást nyújtó három mobiloperátor a Telekom a Telenor és a Vodafone indulhat a közel másfél év múlva lejáró frekvenciákra kiírt árverésen. A licitálás jövő év elejére várható.

Frekvenciatender

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss közleménye szerint a szakhatóság már árverési nyilvántartásba is vette a három operátort.

A Diginek nem kedvezett az értékesítés indulási időpontja

Mint korábban megírtuk, szeptember közepén tette hozta nyilvánosságra a 900 MHz-es és az 1800 MHz-es frekvenciasávokban 2022 tavaszán lejáró jogosultságok árverési eljárásának dokumentációtervezetét az NMHH. A frekvenciákon jelenleg a már említett három mobilszolgáltató – Magyar Telekom, Telenor, Vodafone – nyújt szolgáltatást.

Noha addig még bőven lenne idő az eljárást lebonyolítani, ezúttal maguk a szolgáltatók is támogatták az újrahasznosítás ennyire korai időpontját, hogy időben fel tudjanak készülni a folytatásra. A nyerteseknek ugyanis 2022. április 8-tól és 9-től már üzemképes mobilhálózattal kell rendelkezniük.

Az árverés nem zárta ki teljesen új, akár külföldi piaci szereplők megjelenését sem, ami azonban végül nem következett be. Ez ellen szól a piac mérete is, a legtöbb hasonló lélekszámú országban sem él meg hosszabb távon egymás mellett 4-5 szolgáltató.

Az 5G-tenderből egy korábbi versenyhivatali (GVH) eljárás miatt kizárt Digi az értékesítés indulási időpontjának számára kedvezőtlen időzítése miatt nem indulhatott el a mostani tenderen sem. (Ha az említett GVH eljárás az értékesítés indulási időpontjához képest már több mint két éve történt, akkor egyéb jelentkezési feltételek megléte esetén a szolgáltató ott lehetett volna az árverésen, ha viszont még nem járt le a két év, az kizáró oknak minősült.)

Frekvenciakészlet újrahasznosítás az 5G jegyében

A mostani tenderen az NMHH olyan – szélessávú szolgáltatások nyújtására is alkalmas – frekvenciákat kíván értékesíteni, amelyekkel több, mint 25 éve elindult a hazai GSM szolgáltatás. Az árverési eljárás célja a frekvenciakészlet újrahasznosítása és a meglévő előfizetők ellátásának folytonossága mellett hosszabb távon az 5G-s szolgáltatások nyújtására alkalmas hálózatok kiépítésének elősegítése, a lefedettség javítása, a frekvencia hatékony használatának ösztönzése.

A 900 MHz-es frekvenciasávban összesen 60MHz-re, az 1800 MHz-es frekvenciasávban pedig összesen 120 MHz-re lehet majd licitálni. A kikiáltási ár a 900-as frekvenciára két forduló alapján 12-12 milliárd, az 1800-as frekvenciára pedig 6 milliárd forintra tervezett.

A frekvenciahasználati jogosultságok ezúttal is tizenöt évig, 2037. április 9-ig lesznek érvényesek, és egyszer öt évre meghosszabbíthatók. A licitálás a közlemény szerint a jövő év elejére várható.