Többszörös tranzakcióval 100 milliárd forintot meghaladó tőkéhez juthat a 4iG a Rheinmetall AG révén. A külföldi befektető megszerezheti a magyar cég 25,1 százalékát.

Rheinmetall-4iG

Háromoldalú előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt. és a Rheinmetall AG – olvasható az elmúlt két-három évben számos felvásárlást végrehajtó 4iG közleményében.

Közös IT-szolgáltató cég létesítését is tervezik

A megállapodás révén a jármű- és a hadiipari beszállítóként ismert düsseldorfi nagyvállalat részvényvásárlással és tőkeemeléssel 25,1 százalékos tulajdont szerezhet a 4iG Nyrt-ben, ezáltal a társaság legnagyobb nemzetközi stratégiai befektetőjévé válva. A Rheinmetall AG és a magyar vállalat ezen kívül közös informatikai vállalat alapítását is tervezi, amely a jövőben a Rheinmetall magyar és egyéb nemzetközi leányvállalatainak IT szolgáltatója lesz.

A tulajdonszerzés módja, hogy a 4iG jogi, pénzügyi, illetve kereskedelmi átvilágítása után a Rheinmetall AG tőzsdén kívüli ügylet (OTC) keretében a KZF Vagyonkezelő Kft-től vásárolna 4iG részvényeket.

A német nagyvállalat emellett részt venne abban a nagyjából 120 milliárd forintra tervezett zártkörű tőkeemelésben is, amelyben Jászai Gellért érdekeltsége, az IG COM magántőkealap és a Rheinmetall mellett az Alpac Capital által kezelt alap is közreműködne.

Az új cég lehet a zalaegerszegi harcijármű-gyár informatikai szolgáltatója

Az előzetes megállapodás szerint a tervezett alaptőke emelés 670 forint kibocsátási értékű 4iG részvények forgalomba hozatalával valósulna meg. A részvénycsomag-értékesítés, illetve a tervezett tőkeemelés hatásaként ugyanakkor Jászai Gellért közvetett tulajdona és 4iG Nyrt. fölötti kontrollja érdemben nem változna.

A közös IT-szolgáltatót a tulajdonlási tranzakciók lezárását követően a Rheinmetall 51 és a 4iG Nyrt. 49 százalékos részesedésével hozzák létre. A tervek szerint a 4iG a közös platformcégen keresztül nemcsak a Rheinmetall magyarországi és egyéb érdekeltségeinek komplex informatikai szolgáltatója lesz, hanem hadiipari és védelmi informatikai megoldások fejlesztésében is részt vesz.

A közös informatikai cég lehet 2023-tól a Rheinmetall és a magyar állam beruházásában Zalaegerszegen megvalósuló, és a világ egyik legmodernebb harcijármű-gyárának IT szolgáltatója is. A partnerség az első években Magyarországra és a Rheinmetall közép-kelet-európai érdekeltségeire vonatkozik, amelyet a felek fokozatosan terjesztenek majd ki a Rheinmetall teljes nemzetközi hálózatára.

A tőkeemelésben részvevő felek a tulajdonukba kerülő részvénycsomagra legalább 1 éves értékesítési tilalmat vállalnak. A Rheinmetall tulajdonszerzése a stratégiai ágazatokra vonatkozó magyar szabályozásnak megfelelően a Belügyminisztérium engedélyével valósulhat meg, a tervek szerint 2022. január végéig.