Nyári szezonban a népszerű üdülőhelyeken akár a tízszeresére nőhet a mobilozók száma, és tizenötszörösére az adatforgalom. Hogyan készüljenek a szolgáltatók hatékonyan a csúcsidőszakokra?

Telenor mobilhálózatok

A mobilhálózatok tervezésénél, bővítésénél sokféle szempontot kell figyelembe venniük a szolgáltatóknak. Az egyik ilyen Achilles-sarok, az időbeni és térbeli csúcsidőszakok megfelelő, hatékony kezelése. Hogyan „lőjék be” a szilveszter éjjeli mobilkommunikációs dömping hálózati hátterét? Mekkora forgalomnövekedéssel számoljanak a nyári vakáció idején a népszerű üdülőhelyek térségében?

A műhelytitkokba a héten a Telenor műszaki szakemberei jóvoltából leshettünk be, helyszíni, balaton parti bejárással. A mobilszolgáltató statisztikái szerint a nyári szezonban a legnagyobb kiugrás a Balatonnál tapasztalható, ahol az idény három hónapja alatt az országos forgalom 10 százaléka zajlik. Megtudtuk, hogy ennek nagyjából a 12 százaléka a roaminghoz kapcsolódik.

Mivel készült az idei szezonra a Telenor?

A mobilizók száma a nyári hónapokban leglátogatottabb helyeken átlagban öt-hétszeresére, de a legnépszerűbb helyeken több mint a tízszeresére is növekedhet. Az adatforgalmi szezonalitás szempontjából kiemelkedő települések közül Csopakon például tizenötször annyi adat megy át a Hipernet hálózatán a nyári szezon egy napján, mint egy téli hétköznapon.

Az idei szezonra a Telenor 13 új bázisállomással, illetve kedvező frekvenciakészletének tulajdoníthatóan, a frekvenciasávok összefogásával, úgynevezett Carrier Aggregation-nel(CA), is készült. A szolgáltató az említett spektrum aggregációval több mint 50 cella esetében tudta 4G-ről 4G+ technológiára turbózni a mobilnetes és hangszolgáltatását.

A technológiai megoldással a szezon előtti időszakban akár 500 Mbit/sec feletti adatletöltési sebesség is elérhetővé vált. A bővítő jellegű fejlesztések a múlt évihez képest mintegy 90 százalékkal növelték meg az ottani kapacitásszintet.

A Telenor további 45 állomáson a vezérlőmodulok korszerűsítésével, frissítésével bővítette a kapacitásokat. A bővítést a legnagyobb mértékben Csopak, Fonyód, Balatonlelle, Balatonboglár, Balatonvilágos és Vonyarcvashegy, illetve Siófok, Balatonszemes, és Balatonfenyves környékén tapasztalhatják az ügyfelek.

A szakemberek elmondták azt is, hogy a közvetlen Balaton parti településeken élő közel 140 ezer ember számára a Telenor 96 százalékos hálózati lefedettséget nyújt. A Telenor ügyfelei egy átlagos napon a balatoni településeken közel 20 terabájt adatot forgalmaznak, és százezres nagyságrendben küldenek és fogadnak SMS-t.

Hálózati kihívások a Balaton körül

Domborzati viszonyai, természetvédelmi területei, védett épületei és a toronyépítést szigorú feltételekhez kötő Balaton-törvény szabályai miatt a térség hálózatbővítés szempontjából igencsak nagy kihívásnak számít. Azzal is számolni kell, hogy a nyári forgalmat kiszolgáló hatalmas kapacitás az év többi időszakában kihasználatlan marad, ami üzemeltetés-gazdaságossági szempontból jelent feladatot.

Ez utóbbi kapcsán az operátor szakemberei elmondták, hogy szezonon kívül a rendszer nem használt részeit lekapcsolják, illetve azt szoftveresen úgy tervezték meg, hogy használaton kívül automatikusan is le tudjanak kapcsolódni, és ismételt többletigény esetén újból éles üzemmódra tudjanak váltani.

A szolgáltató a térségben az ütemezett fejlesztéseken túl számos, átmeneti időszakra szóló új bővítést is csinál, az elvárt kapacitásszint elérése érdekében. Az idei szezonra tervezett 13 új bázisállomásból 3 tartozik a viszonylag könnyen mobilizálható kategóriába. Elhangzott, hogy egy-egy ilyen egységet nagyjából egy nap alatt tudnak felállítani, illetve leszerelni.

Megduplázott sávszélesség az autópályák mentén

A szezonban nagyobb mértékben igénybe vett útvonalak – M7-es autópálya 7-es főút –, mentén is jelentős bővítést hajtottak végre, főleg Martonvásár, Velence, Székesfehérvár és Polgárdi térségében. Az érintett állomásokon a szolgáltató megduplázta a sávszélességet, valamint két új állomást is üzembe helyezett.

A forgalmas útszakaszokhoz hasonlóan a nagyobb nyári fesztiválokon is nagyszámú előfizető koncentrálódik egy időben kis helyen. Ilyenkor átlagosan egy közepes városnyi ember sűrűsödik össze, ennek megfelelően az adatforgalom is óriási. Ahogy a korábbi években, úgy idén is számos Balaton környéki fesztiválon és rendezvényen végez kapacitásbővítést a Telenor ideiglenes állomások telepítésével, valamint a környéki bázisállomások kapacitásának maximálisra bővítésével.