Tizenhárom informatikus szakember, köztük egy újságíró munkásságát ismerte el a Neumann Társaság és a HUN-REN SZTAKI az éves konferenciáján. Életműdíjat kapott Kürti Sándor.

Neumann díjazottak, 2021

A Neumann Társaság idei életműdíjasa

Kürti SándorKürti Sándor kapta idén az elismerést. A üzletemberként és filantrópként egyaránt ismert szakember eredeti végzettsége szerint vegyészmérnök. Testvérével, Kürti Jánossal 1989-ben együtt alapították meg a KÜRT Kft-t, amely a mágneses adattárolók javítása és adatmentése révén vált ismertté. Kürti Sándort a Magyar Mérnökakadémia és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnökségi tagjává választották, elismerései között szerepel többek között a Széchenyi-díj is.

Az idei Neumann-díjasok

A társaság ezt a díjat adományozza azoknak, akik kiemelkedő eredményeket értek el a hazai számítástechnikai kultúra kialakításában és fejlesztésében. Idén ketten részesültek ebben az elismerésben.

Kató ZoltánKató Zoltán – Szegedi Tudományegyetem, TTIK: kutatásai nemzetközi szinten elismertek a gépi látás, távérzékelés, számítógépes grafika és képfeldolgozás területén. Kató Zoltán az NJSZT Képfeldolgozók és Alakfelismerők Társaságának (KÉPAF) elnökségi tagja, korábban két cikluson keresztül elnöke is volt.

Nemes JózsefNemes József – Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatikai Kar, Műszaki Intézet: a Neumann társaság Vas megyei területi vezetője, emellett a Robotika Szakosztályában is aktív, robotika versenyszervező.

Az idei Kalmár-díjasok

Kalmár-díjban azok a tagok részesülnek, akik a számítástudományban, illetve a számítástechnika alkalmazása területén kimagasló eredményeket értek el.

Gál ZoltánGál Zoltán – egyetemi tanár, Debreceni Egyetem Informatikai Kar: főbb kutatási területei a szuperszámítógépek, nagysebességű lokális és városi hálózatok, azok menedzsmentje, optimalizálása és a párhuzamos architektúrák. Fontos szerepet vállalt a Nyíregyházi Főiskola és a debreceni egyetemi hálózat kiépítésében.

Szénási SándorSzénási Sándor – tanszékvezető, Óbudai Egyetem: az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának egyetemi tanára, a Szoftverfejlesztés és Mesterséges Intelligencia Intézeti Tanszék vezetője. Több mint 20 éves felsőoktatási tapasztalatait főként programozási nyelvek, algoritmuselmélet oktatásában szerezte meg. A társaság HPC szakosztályának alapító tagja.

Az idei Kemény János-díjasok

Kemény János az amerikai Dartmouth College professzoraként a BASIC nyelv egyik kifejlesztője és az időosztásos rendszerek egyik úttörője volt. A róla elnevezett díjjal a Neumann Társaság azokat a 35 éven aluli fiatalokat ismeri el, akik az informatikához kötődően ígéretes tudományos eredményeket értek el.

Bognár GergőBognár Gergő – ELTE Informatikai Kar Numerikus Analízis Tanszékének adjunktusa: doktori tanulmányainak megkezdése óta folyamatos és eredményes kutatómunkát végez. Eddig 14 publikációja jelent meg, amelyekre 79 hivatkozás történt. Tevékenysége példaként szolgálhat a fiatal informatikusok számára – áll az indoklásban.

Odry ÁkosOdry Ákos – Szegedi Tudományegyetem: kutatómunkáját 2015 óta aktívan végzi, fő kutatási területe a robusztus szenzorfúziós módszerek alkalmazása mobil robotok lokalizációjában. A publikált tanulmányai új módszereket mutatnak be a külső zavarások mérésére, és javasolják a mérési módszerek beépítését adaptív állapotbecslő keretrendszerbe, mesterséges intelligencia módszerek alkalmazásával. A Magyar Fuzzy Társaságnak 2020. óta tagja, 2021 óta titkári szerepet tölt be az MFT-ben.

Tiba AttilaTiba Attila – Debreceni Egyetem: jelenlegi kutatási területei a digitális képfeldolgozás, gépi tanulás és nagy mennyiségű adat feldolgozása. Számos aktuális problémával foglalkozik, és a területébe vágó kutatói munkát végez. Ezen túlmenően aktív a tudományszervezés terén is. TDK témavezetőként kiemelkedő szerepet vállal a fiatal kutatók fejlődésében, és támogatja a hallgatók Tudományos Diákköri (TDK) szereplését.

A Tarján-emlékérem idei díjazottjai

A társaság a hazai számítástechnika egyik úttörőjéről, Tarján Rezsőről elnevezett díjjal az informatika oktatásában, népszerűsítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket díjazza.

Abán CsabaAbán Csaba – Baptista Pedagógiai Intézet: Az NJSZT Robotika Szakosztály alelnöke, évek óta szervezője a Neumann Társasághoz kötődő Magyar Ifjúsági Robot Kupa budapesti ligáinak, és kiemelkedő eredményeket elérő felkészítő tanár. Diákjai jelentős díjakat nyernek a RoboCup Junior világversenyen.

Görbe LászlóGörbe László – Piarista Rend Magyar Tartománya: több évig volt a Budapesti Piarista Gimnázium és a Szent Margit Gimnázium igazgatója. Nevéhez fűződik az első magyar középiskolai informatikatanárról, Kovács Mihály életéről írt monográfia, amely hozzájárult ahhoz, hogy Kovács Mihály nemcsak a piarista pedagógiában, de a magyar informatikatörténetben is elfoglalja az őt megillető helyet.

Nikházy LászlóNikházy László – ELTE Informatikai Kar: a teljes magyar informatikai diákolimpiai csapatot tanította, készítette fel a válogatóversenyre, a különböző nemzetközi olimpiákra, nemzetközi megmérettetésekre. Kiemelkedő tagja volt a hazai rendezésű 2023-as IOI Nemzetközi Informatikai Diákolimpia szakmai vezetésének, az ő vezetésével összeállt csapat beüzemelte, kitapasztalta és tesztelte a nemzetközi informatikai diákolimpiákon használt értékelő szoftvert. Részt vesz az NJSZT által szervezett versenyek feladatainak kitalálásában, a tesztadatok elkészítésében és lektorálásában.

A Társaságért emlékplakett díjazottja

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság az emlékplakettel kiemelkedő munkát végző munkatársak több éves tartalmas munkáját ismeri el.

Dettai NóraIdén a díjat Dettai Eleonóra könyvtáros, a Neumann Társaság Informatikatörténeti Fórum projekttitkára, aki munkájával jelentősen hozzájárul az Informatikatörténeti Adattár (itf.njszt.hu) virtuális gyűjtemény fejlesztéséhez és naprakészen tartásához.

Az év informatikai újságírója

A Neumann Társaság az IVSZ-szel és az Infotér Egyesülettel közösen minden évben egy hazai újságíró munkáját ismeri el a Kovács Attila számítástechnikai újságíró emléke előtt tisztelgő díjjal.

Az elismerést 2023-ban a közelmúltban elhunyt Szedlák Ádám szabadúszó újságírónak, számos a Magyar Narancsban, Forbes-ban, és Kreatívon megjelent cikk szerzőjének ítélték oda.

Szedlák ÁdámSzedlák Ádám 2008-tól 2013-ig az Origo Techbázis rovatának munkatársa volt. Pályafutását később a VS.hu tudományos-technikai újságírójaként, majd kulturális rovatának vezetőjeként folytatta. Ez volt az első olyan magyar nyelvű kultrovat, amely a témái közé tartozónak tekintette a digitális kultúrát is.

Később 2016-tól szabadúszóként dolgozott, írásai többek között a 24.hu-n, a Magyar Narancsban, a Forbes magazinban, a Kreatívban és a HWSW-n is megjelentek. Szedlák Ádám a digitális kultúra meghatározó alakítója, újító szellemiségű egyénisége volt, a tudományos újságírás megkerülhetetlen alakja – olvasható a laudációban.