Nemrégiben lehetőséget kaptam, hogy az elsők között tesztelhessem a Huawei legújabb fitnesz óráját. A próba ideje a járvány második hullámának az indulása idejére esett, így jött az ötlet: mire is megyünk mi ketten a Watch Fit meg én, ebben a speciális helyzetben

Huawei legújabb fitnesz órája

Soha nem látott kihívások elé állította az embereket már a járvány első hulláma is, na de a második még ezen is túltesz. Figyelvén a tavaszinál durvább napi adatokat, jogos, hogy aki teheti home office-ba, home trainingbe menekül, és nem mellékesen akár újra házi péknek áll.

Nálam mindenesetre ez következett be úgy, hogy egyébként a home office már évek óta természetes üzemmódom volt. Nem így a rendszeres edzés, amit az edzőtermekből ugyancsak „haza kellett vinnem”. A kenyérsütés pedig a tavaszi kísérleteim után már nem is tűnt akkora kihívásnak.

Nézzük, hogy áll helyt ezen feltételek között a kínai márka legújabb okos kiegészítője, ami tulajdonságai alapján közelebb áll egy fitneszórához, mint a klasszikus okosórákhoz.

Sokan mondják, hogy a cég korábbi klasszikus kör alakú modelljeihez képest a téglalap alakú forma egyszerű Apple-koppintás. Bevallom nekem nem ez jutott róla elsőként eszembe, hanem, hogy inkább hajaz egy felnagyított fitnesz karkötőre. ( Amúgy az almalogójú gyártó órái egyébként inkább négyzet alakúak.)

Átlagon felüli akkumulátor teljesítmény

Ami az óra külsejét illeti, elmondható, hogy jól követi a csukló formáját, számlaptól és a szíj színétől függően lehet nőiesnek, sportosnak, vagy kimondottan férfiasnak is lehet gondolni. Tesztelésre a rózsaszín szíjjal ellátott változatot kaptam, amihez az óra számlapkínálatából sikerült a szíj színvilágát idéző, hagyományos számlapot választani, ettől akár elegánsnak is nevezhető külsőt kapott az eszköz.

Huawei fitnesz óra

Ami ugyancsak megtetszett az órában, az az átlagon felüli akkumulátor teljesítmény. Egy töltéssel több, mint egy hétig is működött egyhuzamban az eszköz. Ehhez még arra sem volt szükség, hogy alvás idejére az energiatakarékosabb éjjeli üzemmódba állítsam. Előbbi fontos azoknak a felhasználóknak, akik napról-napra szeretnék követni a sport és az „életminőségi” adatokat, pulzus, alvás, stresssz, lépés, kalóra stb.

És, hogy milyen funkcióit használtam a legtöbbet? A home office-hoz kapcsolódó tevékenységeknél használtam a legkevésbé. Ha épp nem volt mellettem az időnként lehalkított telefonom, az óra jelezte, hogy akkor éppen ki akarna velem kommunikálni, így a sürgős hívásokról nem maradtam le.

Az üzenetmegjelenítő funkciót viszont nem használtam, miután több levelezőben is érkeznek hozzám folyamatosan az e-mailek, ha folyton azt figyelném, az ellehetetlenítené a munkát, így szeretem inkább én meghatározni, mikor nézem meg őket.

Home office idején különösen Jó szolgálatot tett az az ugyancsak számos más okos órában is fellelhető figyelmeztető funkció, ami jelezte, hogy már túl sokat ülök egy helyben, ideje megmozgatni magam.

A bezártság, az eddig szokatlan munkamódszerek, a jól-rosszul megszervezett online konferenciák viszont kérés nélkül is megmozgatták a stressz szintemet. Ezt akár a nap 24 órájában is nyomon követhettem mind az órán, mind a hozzákapcsolódó okostelefonos alkalmazásban, hogy aztán utólag azon izgulhassak, vajon mitől stresszelhettem be aznap éjjel kettőkor.

Itt ugyanakkor hiányoltam az egyes prémium okosórákban(Samsung Galaxy Active 2) kedvelt azonnali stresszmérés funkciót, ami inkább megnyugtatóan hat rám, főleg ha végül kiderül, hogy adott pillanatban mégsem vagyok olyan feszült, mint aminek gondolom magam. Amúgy jó dolog, hogy a már kialakult stressz szint csökkentésére ez a készülék is kínál megfelelő légzési gyakorlatokat.

Követtem az alvásminőséget is, itt azonban nem volt számomra egyértelmű, hogyan számítja ki az alkalmazás a tényleges alvással töltött időt. Beleérti a különböző mélységű alvási szakaszokat is, de vajon beleszámítja-e az éjfél előtti, a lefekvést megelőző szundítós periódusokat is? Erre nem igazán sikerült még rájönnöm.

Amúgy az óra gyárilag hatféle alvászavart is képes beazonosítani: elalvási nehézség, felszínes alvás, nyugtalanság, korai ébredés, REM fázis, rendszertelen munka és pihenés. Az adatok és az elemzés segítségével az eszköztől különböző alvásjavítási javaslatokat is kaphatunk.

Hogyan működik az okosórák lépésszámlálója?

Arra sem jöttem még rá, ténylegesen hogyan működik a fitneszórák lépésszámlálója, főleg az ilyen koronavírusos időkben, amikor az ember sokkal több időt tölt a négy fal között, mint a szabadban. Ráadásul, ha azt veszi a fejébe, hogy beltéri edzés(home training) címén éppen egy népszerű amerikai fitnesz tréner különféle lépéskombinációkkal fűszerezett gyaloglós teremgyakorlatait csinálja.

Miközben a youtube-os edzésprogram 15-20 percenként kiírja, hogy éppen megtettem újabb és újabb mérföldeket, az óra lépésszám mutatója mintha ennél kevesebbet igazolna vissza.

Összességében azonban mégiscsak hasznos dolog, hogy az okosórák nemcsak azzal szembesítik az embert, hogy vajon eleget mozog-e naponta, hanem azzal is, hogy vajon eléget-e legalább annyi plusz kalóriát, mint amennyivel adott nap többet eszik a kelleténél.

Mit hozott még a koronavírus a megszokott hétköznapjainkba? Az enyémbe újdonsült hobbiként szép lassan becsempészte a kenyérsütést. Ráadásul annak a kicsit bonyolultabb kovászos változatát, ami ha „tankönyvi” módon követjük az előírásokat, az többszöri időmérést is igénylő feladatokkal – hajtogatások, formázás utáni pihentetési időszakaszokkal jár. Na de ki tudja fejben tartani a félóránkénti, óránkénti feladatokat? Erre vannak az „időzítő” órák.

Nálam épp tavasszal mondta fel a szolgálatot a hagyományos konyhai változat, amit utólag nem is bánok, mert nem kedveltem a túl hangos „ébresztőjét”, de legalább olyan kellemetlen visító hangot tud adni az alternatívaként szóba jöhető elektromos sütő időzítője is.

Igyekeztem más megoldást találni, ekkor jutott eszembe a fitneszóra időzítő alkalmazása, ami végül be is vált. Az eszköz a felhasználó érzékenyégéhez igazítható rezgéserősséggel figyelmeztet az előre beállított időszak lejártára. Így még a legelmélyültebb munka, a legizgalmasabb regény, vagy film mellett sem hagyjuk túlkelni a kenyeret, vagy bennégni a sütőben a süteményeket.

Tudásbázis további funkciókhoz

Az alig több mint 30 grammos okos eszköz AMOLED kijelzőjén, jól megjeleníthetők az információk. Az óra beépített GPS-t, 96-féle edzésmódot, köztük a táncot is, valamint animált személyi edző funkciót is kapott. Beépített virtuális futóasszisztensével pedig akár saját magunk ellen is versenyezhetünk. Egészségügyi funkciói között a véroxigénszint mérés is megtalálható.

Huawei fitnesz óra

A kijelzője egyébként akár 130-féle számlapot is kínál a Huawei Watch Face Store-on keresztül. A felhasználók saját fotóalbumukból közvetlenül küldhetnek át képeket az okosórára, majd kiválaszthatják, milyen adatok jelenjenek meg rajta. A készülék ára pedig barátinak mondható, 10 forint híján 43 ezer forint.