Korunk aktuális kihívásaira adnak választ a Vodafone Digitális Díj idei nyerteseinek a találmányai. A beérkezett mintegy 120 pályamunka közül együttesen kilencet díjaztak, a digitális egészségügy, digitális oktatás, és a fenntarthatóság témakörében.

Új hazai innovációk

A Vodafone Magyarország Alapítvány 2018. óta hirdeti meg az évi 15 millió forint összdíjazású innovációs versenyét. Az idei díjazott projektek között vannak egészségügyi monitoring rendszerek, digitális oktatási platformok és applikációk, víz alatti robot és a mezőgazdaság digitalizációját segítő megoldás is.

A pályázók között voltak magánszemélyek, vállalkozások, köztük startupok és nonprofit szervezetek is. A három meghirdetett kategória közül 2021-ben az oktatás volt a legnépszerűbb.

A Digitális Oktatás kategória nyertes projektjei

Ebben a kategóriában olyan pályázatokat várt a Vodafone Alapítvány, amelyek a technológia segítségével könnyebbé és hatékonyabbá teszik az oktatást a diákok, pedagógusok és a szülők számára.

1.helyezett: Redmenta Nonprofit Kft.digitális, önmagát javító feladatlap készítő

A Redmenta egy már meglévő webes felület, amelyen a pedagógusok digitálisan, személyre szabott feladatlapokat készíthetnek a diákok fejlesztése céljából. Az önmagát javító feladatlappal rengeteg időt spórolnak meg a tanárok.

2.helyezett: Mongu Applikáció Kft.online biztonságra tanító alkalmazás

A Mongu app célja a 9-13 éves korosztály online biztonságra való oktatása. Az alkalmazás egy nagyon aktuális témát feszeget, mindezt úgy, hogy élményközpontú és játékosított anyagokra épül.

3.helyezett: SignAll Technologies Zrt.magyar jelnyelv tanító mobilalkalmazás

A mesterséges intelligencia és képfeldolgozó algoritmusokkal támogatott SignAll jelnyelv tanító alkalmazás már működik az USA-ban és Kanadában, a pályázók célja az app magyar jelnyelven ingyenesen elérhető változatának elkészítése volt. Mindez itthon is segítheti a jelnyelv népszerűsítését, az alkalmazásba tett tájékoztató videók pedig a siket kultúra megismertetésében támogatják a felhasználókat.

A Digitális Egészségügy kategória díjazottjai

Ezen a területen olyan pályamunkákat várt a zsűri, amelyek a technológia segítségével járulnak hozzá az egészségügyi ellátás hatékonyabbá tételéhez, vagy támogatják a digitális eszközök használatának népszerűsítését az egészségügyben. Ebben a kategóriában két díjat osztottak ki.

1.helyezett: Entremo Kft.Távoli betegmonitorozó rendszer

A cég által fejlesztett IoT(dolgok internete) alapú innováció egy a kórházakban használatos távoli betegmonitorozó rendszer, amelyet a járványhelyzetben tapasztalt kórházi nővérhiány problémája hívott életre. A beteg csuklójára helyezett mérőeszköz több paramétert mér, az adatokat pedig a nap 24 órájában továbbítja a személyzethez, ezzel téve hatékonyabbá a nővérek munkáját.

2.helyezett: Legyőzzük a bénultságot AlapítványStroke előrejelző rendszer
A projekt orvosi felhasználásra kifejlesztett, stroke előrejelző, monitorozó rendszer. A rendszer kvantitatív adatokat továbbítva, mesterséges intelligencia segítségével dolgozza fel az adatokat, és segíti a stroke gyors kezelését, előrejelzését.

Bolygónk és Fenntarthatóság kategória nyertesei

Ebben a kategóriában a környezetvédelmét és a fenntarthatóságot támogató innovatív digitális megoldásokat várt a Vodafone Alapítvány.

1.helyezett: HydroBotVíz alatti önműködő robot

A HydroBot víz alatti önműködő robot képes a víztározók, csövek, vezetékek állapotának felmérésére, segítségével ellenőrizni lehet az ivóvíz hálózatot, keresni a repedéseket, tömítetlenségeket, ezek korai felfedezésével jelentős vízmennyiség spórolható meg.

2.helyezett: SmappLab Kft.Digitális gyapottok, bagolylepke csapdahálózat

A SmappLab Kft. megoldása valós idejű, megbízható helyi adatokat szolgáltató kártevők elleni védekező rendszer, ami segíti a gazdákat az optimalizált permetezés megtervezésében, ily módon is hozzájárulva a fenntartható mezőgazdasághoz.

3.helyezett: Rakun Kft.Körforgásos dobozközösség

A projekt célja, hogy a vendéglátóiparban az étel el- és kiszállításához használt eldobható csomagolóanyagok helyett egy, a körforgásos gazdaságnak is megfelelő hulladékmentes ételcsomagolási rendszert honosítson meg. A Rakun dobozok rozsdamentes acélból készülnek, és cseppmentesen zárhatók, több százszor újratölthetőek, a vendégek pedig a közösséghez csatlakozó bármelyik vendéglátóhelyen használhatják őket.

Utóbbi innováció nyerte el a Vodafone dolgozóinak a különdíját is. A díjazottat a Vodafone mentorcsapata fogja felkarolni ,és fél éven keresztül segíteni a projekt megvalósításában és továbbfejlesztésében.